Πολιτική

Εμπλοκή με την τρόικα λόγω υπουργείου Εργασίας

Εμπλοκή με την τρόικα λόγω υπουργείου Εργασίας

Αναβλήθηκε η πρωινή συνάντηση Βρούτση – δανειστών

Εμπλοκή παρουσιάστηκε στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα λόγω νέας τρύπας που εμφανίστηκε στα υπό εξέταση θέματα του υπουργείου Εργασίας. Η συνάντηση της Πέφτης των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση διήρκεσε πέντε μόνο λεπτά καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες οι τροικανοί άκουσαν πολιτικά επιχειρήματα και αποχώρησαν.

Επίσης αναβλήθηκε η συνάντηση  της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους της τρόικας που είχε προγραμματιστεί για το πρωί της Παρασκευής.

Τα θέματα που παραμένουν ανοικτά μεταξύ των οποίων τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων και η ενεργοποίηση της επιτροπής σοφών για την προώθηση αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα θα απασχολήσουν τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας, πάντως, διαβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων ή επί των κερδών προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των ελλειμμάτων του ΟΑΕΕ.

Τα ίδια στελέχη χαρακτηρίζουν ένα τέτοιο μέτρο ως αντιαναπτυξιακό και τονίζουν ότι οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση.

Με δεδομένη πάντως τη μικρή ανταπόκριση που είχε έως τώρα η ρύθμιση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η ελληνική πλευρά αναμένεται να προτείνει άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως η αύξηση των δόσεων, η μεταφορά των οφειλών του 2013 στο 2014, ή η καταβολή της τρέχουσας δόσης με μέρος της παλαιότερης οφειλής.

Αναμένεται να τεθούν, επίσης, το ζήτημα της σταδιακής μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% από τον επόμενο χρόνο και ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα βρεθούν και πτυχές των πολιτικών που θα εφαρμοσθούν για τη στήριξη των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού και κυρίως η άμεση προώθηση της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Αλλαγές στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων

Στα εργασιακά δεν φαίνεται να υπάρχουν ανοικτά θέματα, εκτός από το ζήτημα της κατά περίπτωση αύξησης του ορίου των απολύσεων και της διαδικασίας που ακολουθείται.

Το θέμα αυτό δεν αναμένεται να τεθεί κατά την συνάντηση της Παρασκευής, αφού εκκρεμεί η ολοκλήρωση της μελέτης που έχει ζητήσει το υπουργείο Εργασίας για την αναζήτηση των καλύτερων πρακτικών που εφαρμόζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το γεγονός ότι «αναθεώρηση ρυθμιστικών θεμάτων που αφορούν την αναδιάρθρωση εταιρειών και τις ομαδικές απολύσεις» επιβεβαίωσε ο επίτροπος Όλι Ρεν απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.

«Ως μέρος των όρων πολιτικής που συνδέονται με το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να προβεί στην αναθεώρηση της ισχύουσας εργασιακής νομοθεσίας.

»Στόχος είναι ο καθορισμός μέτρων τα οποία, με βάση τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, μπορούν να συμβάλουν στην προσέλκυση επενδύσεων και στη στήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας, με ταυτόχρονη ευθυγράμμιση της Ελλάδας με βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών και τη διασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία.

»Το εν λόγω εγχείρημα αναμένεται να συμπεριλάβει τη συγκριτική αναθεώρηση ρυθμιστικών θεμάτων που αφορούν την αναδιάρθρωση εταιρειών και τις ομαδικές απολύσεις ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ της διευκόλυνσης της αναγκαίας προσαρμογής και ενός δίκαιου επιμερισμού του βάρους της προσαρμογής μεταξύ εργαζομένων, εταιρειών και της κυβέρνησης» δήλωσε ο Όλι Ρεν.

Πηγή tovima.gr

Σχόλια

Πολιτική

Περισσοτερα στην κατηγορια Πολιτική

Copyright © 2015-2016 Clevernews