Κόσμος

Ένοχοι τέσσερις Χιλιανοί για βασανισμό μέχρι θανάτου 24χρονου ομοφυλόφιλου

Ένοχοι τέσσερις Χιλιανοί για βασανισμό μέχρι θανάτου 24χρονου ομοφυλόφιλου

Τέσσερις Χιλιανοί κρίθηκαν ένοχοι επειδή τον Μάρτιο του 2012 ξυλοκόπησαν και βασάνισαν μέχρι θανάτου τον Ντανιέλ Σαμούντιο, έναν 24χρονο ομοφυλόφιλο. Το στυγερό έγκλημα κινητοποίησε τους Χιλιανούς βουλευτές ώστε να ψηφίσουν νόμο για τα εγκλήματα μίσους, ο οποίος είχε μείνει στο συρτάρι για επτά χρόνια.

Το δικαστήριο του Σαντιάγο έκρινε τους Πατρίσιο Αουμάδα Γκαράι, Αλεχάντρο Ανγκούλο Τάπια, Ραούλ Λόπες Φουέντες και Φαμπιάν Μόρα Μόρα ένοχους για το φόνο του 24χρονου Ντανιέλ, ενός εγκλήματος που συγκλόνισε τη Χιλή.

Οι ποινές των τεσσάρων, που μπορεί να κυμαίνονται από οκτώ χρόνια μέχρι ισόβια κάθειρξη, θα ανακοινωθούν στις 28 Οκτωβρίου.

Ο Σαμούντιο δέχτηκε την επίθεση των τεσσάρων σε πάρκο στις 3 Μαρτίου 2012 και πέρασε έναν πραγματικό γολγοθά στα χέρια τους: επί έξι ώρες, τον χτυπούσαν, του ξέσκιζαν τις σάρκες και τον έκαιγαν με τσιγάρα. Ο άτυχος νεαρός υπέκυψε στα τραύματά του 25 ημέρες αργότερα.

Οι συλληφθέντες, που ήταν ηλικίας από 19 έως 25 ετών, θεωρήθηκαν αρχικά «συμπαθούντες» νεοναζιστικών οργανώσεων. Ωστόσο το δικαστήριο δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει εάν ανήκαν σε κάποια συγκεκριμένη ομάδα, μολονότι είχαν ζωγραφίσει σβάστικες στο σώμα του θύματός τους.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου δήλωσε ότι οι τέσσερις ενήργησαν με «ακραία ωμότητα» και με «παντελή περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή».

Το έγκλημα συντάραξε τη χιλιανή κοινωνία που θεωρείται ιδιαίτερα συντηρητική και όπου τα ταμπού που περιβάλουν την ομοφυλοφιλία ξεπερνιούνται με αργούς ρυθμούς.

Τέσσερις μήνες μετά το θάνατο του Ντανιέλ ψηφίστηκε ένας πρωτοποριακός νόμος κατά των διακρίσεων, ο επονομαζόμενος «Νόμος Σαμούντιο» με τον οποίο για πρώτη φορά εισήχθη στο χιλιανό δίκαιο η αντίληψη της «αυθαίρετης διάκρισης» σε βάρος κάποιου λόγω του φύλου του, της θρησκείας του, της φυλής του ή της κοινωνικής κατάστασής του.

Πηγή in.gr

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews