Γνώμες

Εντυπώσεις από το σεμινάριο «Decoding the sounds of the city».

Εντυπώσεις από το σεμινάριο «Decoding the sounds of the city».

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2013, το EchoPolis Days of Sound 2013. Την τελευταία ημέρα της εκδήλωσης, βρέθηκα στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, για να παρακολουθήσω το σεμινάριο Decoding the sounds of the city. Με ποικίλα θέματα που καλύφθηκαν τόσο τις πρωινές όσο και τις απογευματινές ώρες, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της αστικής κοινωνίας. Την έννοια των ήχων, της ηχορρύπανσης, της λεκτικής επικοινωνίας και την επίδρασης τους στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα.

Μέσα από έρευνες που διεξήχθησαν από τους φοιτητές του Αμερικανικού Κολεγίου στις περιοχές γύρω από το κτίριο, στο κέντρο της Αθήνας, διαπιστώθηκε πως οι εντάσεις του ήχου ήταν αυξημένες. Και μάλιστα αναφερόντουσαν σε εσωτερικούς – φυσικούς ήχους. Στην συνέχεια η συζήτηση ακολούθησε ένα κοινωνιολογικό και βιοψυχολογικό χαρακτήρα αναφέροντας αρκετές έρευνες και κυρίως διαπιστώσεις γύρω από τον ήχο. Συγκεκριμένα στην πρωινή διάλεξη συζητήθηκε το θέμα του στρες. Η έκθεση του ανθρώπου σε ήχους τους περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα υψηλή πίεσης του αίματος, και πιθανότητα καρδιακή προσβολή. Ενώ, αξιοσημείωτη ήταν και η παρατηρητικότητα των κατοίκων της περιοχής κοντά στο σημερινό Αεροδρόμιο, για παράδειγμα στα Σπάτα, πως αντιλαμβάνονται τους ήχους του αεροπλάνου και πως οι άνθρωποι που είναι μακριά από τις περιοχές αυτές, ηρεμούν από τους πιο χαμηλούς φυσικούς ήχους. Μια μελέτη που βασίζεται σε πολυάριθμα και μακροχρόνια έρευνα πάνω στην ανθρώπινη αντίδραση.

 

«Το επίπεδο αναισθησίας θα μειωθεί στην ζωή στην φύση. Αλλά και αυτό δεν είναι απολύτως σίγουρο.»

 

Η γενική αντιμετώπιση θα ήταν να προσπαθήσει όσο μπορεί ο άνθρωπος να βρίσκεται κοντά στο φυσικό περιβάλλον – φύση – ή ως επί το πλείστον, να απασχολείται με κάποιο βιβλίο, ή οτιδήποτε μπορεί να τον διοχετεύσει σε πιο χαμηλής έντασης δραστηριότητες.

 

Εντύπωση μου έκανε η παρακάνω φράση που ερωτήθηκε από το κοινό αν όντως ισχύει:

 

«Water respons to some species of Mochart that respons to some crystal thing»

 

Μα και η έννοια της λεκτικής επικοινωνίας συζητήθηκε στο εν λόγω σεμινάριο, κάνοντας σαφές τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι άνθρωποι να χρωματίσουν τις φράσεις τους και πως η ένταση της φωνής τους μπορεί να επηρεάσει τους άλλους. Συγκεκριμένα έγινε λόγος για την αλληλεπίδραση δασκάλου – παιδιού και γονιού – παιδιού σε αυτή την διαπίστωση.

 

«Τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί έχουν διαφορετικό εγκέφαλο από τους άλλους (που αγαπήθηκαν στο σχολείο). Έχουν περισσότερες συνάψεις.»

 

Ένα από τα σημαντικότερα και πιο δημοφιλή σημεία, ίσως, ήταν η ανάλυση της μουσικής παιδείας των ανθρώπων. Σίγουρα οι φυσικοί ήχοι, είναι ένα γεγονός, που δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο, όμως η έννοια της μουσικής και της διασκέδασης, είναι ένα διαφορετικό σημείο. Σε μια ερευνητική ανάλυση, με βάση όπως λένε οι ψυχολόγοι τα Five Factor Model of Personality, τις 5 βασικές μορφές μοντέλου της προσωπικότητας: «openness, conscientiousness, extraversion, agreeableness, neuroticism», δηλαδή, ειλικρίνεια, ευσυνειδησία, εξωστρέφεια, τερπνότητα, νεύρωση, διαπιστώθηκε σε μια έρευνα για ανθρώπου από τον Βορά, πάνω σε 36.000 άτομα, η προσωπικότητα των ανθρώπων, με βάση τα μουσικά τους ακούσματα. Η παρακάτω έρευνα, έχει σαφώς και υποκειμενικό χαρακτήρα, γι’ αυτό και παρακαλούμε τους αναγνώστες αυτού του άρθρου, να μην ενθουσιαστούν ή απογοητευθούν αρκετά. Μπορούν απλώς να κρατήσουν μερικά βασικά στοιχεία που θα τους βοηθήσουν στην εξέλιξη τους.

 

Jazz/ Soul/ Electronic: Δημιουργικοί, κοινωνικοί, έχουν αυτοεκτίμηση
Country/ Έντεχνη/ Παραδοσιακή: Εσωστρεφείς, εργατικοί

Pop: Όχι τόσο δημιουργικοί, αλλά είναι εργατικοί

Indie: Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Rap: θυμωμένοι

Blues: Έχουν αυτοεκτίμηση, άνετοι

Reggae: Όχι τόσο εργατικοί

Rock/ Metal/ Hardcore, Gothic: Θυμωμένοι, μελαγχολικοί, εσωστρεφείς, όχι τόσο εργατικοί

 

Πιο υψηλά στον πίνακα για να openness, δηλαδή, ανοιχτοί σε εμπειρίες βρίσκονται όσοι ακούνε: classical jazz, electronicism. Όσοι δηλαδή προτιμούν έναν συνδυασμό μουσικών χρωμάτων.

Στην κατηγορία conscientiousness, δηλαδή, την ευσυνειδησία, οι μουσόφιλοι εκείνοι δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη αντίδραση. Είναι δηλαδή συγκροτημένοι τύποι.

Στην κατηγορία extraversion, δηλαδή την εξωστρέφεια, όσοι ακούνε pop, hip/hop, electronic μουσική, τείνουν να επικεντρώνονται στην μουσική.

Στην κατηγορία aggreableness, δηλαδή την τερπνότητα, οι μουσόφιλοι εκείνοι έχουν την τάση να έχουν έντονα συναισθήματα, λόγω της μουσικής.

Στην κατηγορία neurosicm, δηλαδή την νεύρωση, οι μουσόφιλοι εκείνοι χρησιμοποιούν την μουσική περισσότερη για εκτόνωση.

 

Τώρα όσον αφορά την χώρα μας, στην Ελλάδα διεξήχθη μια έρευνα το 2005 για τον ελληνικό πληθυσμό από το Βελοπετρόπουλο, η οποία έδειξε την προσωπικότητα των μουσόφιλων με βάση την μουσική προτίμηση τους.

 

Jazz: Δυναμικοί χαρακτήρες, αισιόδοξοι

Έντεχνα/ Παραδοσιακά: Αυτοπεποίθηση

Mainstream: Αισιόδοξοι, χωρίς να παίρνουν πολλά ρίσκα

Rock/ Metal: Μελαγχολικοί

 

Από την άλλη μεριά: Όσοι άνθρωποι παίζουν μουσικά όργανα, έχουν επίπεδο στρες σε συχνότητα 16PF.

 

Τέλος, θα αναφερθούμε και σε μια ακόμα πλευρά της έννοιας του ήχου. Αυτή την φορά, με καθαρά επιστημονικό και βιο-μουσικό χαρακτήρα. Ο καθηγητής μουσικής Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης, ανέλυσε μέσα από την παρουσίαση του, την δομή του εγκεφάλου και τις δυνατότητες του. Συγκεκριμένα μέσα από νέα συστήματα που υπάρχουν ήδη στην αγορά, αλλά και μια νέα συσκευή που θα είναι διαθέσιμη από τον Μάρτιο του 2014. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Επιστήμονες, αλλά και καθηγητές της μουσικής, ανέλυσαν μέσα από καλωδιακή ρύθμιση την λειτουργία του εγκεφάλου σε συνάρτηση με τον ήχο. Συγκεκριμένα σε ένα note texting, είδαν πως μπορεί η σκέψη του ανθρώπου να φέρει στο προσκήνιο γράμματα της αλφαβήτου. Μέχρι στιγμής αυτή η μέτρηση και ανάλυση, έχει περάσει και σε επίπεδο wireless ανάλυσης. Το επόμενο όμως στάδιο που έρχεται τον ερχόμενο Μάρτιο, θα φέρει την επανάσταση στον χρήστη. Μια συσκευή που μοιάζει με μοντέρνα ακουστικά που εφάπτονται σε κεντρικά σημεία του κεφαλιού, και με την ιδιότητα των ηλεκτρονικών, να ενεργοποιούν τις σκέψεις του εγκεφάλου, ώστε να παράγει ο χρήστης, ακόμα και μουσική, μόνο με την σκέψη του.

 

Μα και άλλες οι αξιοσημείωτες έννοιες της μουσικότητας και αισθαντικότητας, αναφέρθηκαν, όπως:

 

«Όταν ακούς μουσική με κλειστά μάτια, βρίσκεσαι σε επίπεδο Α’. Οπότε καλύτερα να μην το κάνεις αυτό!»

 

Ο εγκέφαλος δεν ανταποκρίνεται πάντα στο μουσικό άκουσμα. Άρα ο ήχος «μειώνεται». Και ειδικότερα στην δυνατότητα και του μουσικού βίντεο, η αλληλεπίδραση οπτικοακουστικών μέσων αναμορφώνει το συναίσθημα. Και όταν αναφερόμαστε στον εγκέφαλο, μιλούμε και για τα δυο ημισφαίριο, αριστερό και δεξί που συνδέονται. Μάλιστα το emd είναι αυτό καθεαυτό το σύστημα!

 

Επίσης διαπιστώθηκε πως μόλις το 70% εκείνων που είναι εξικοιωμένοι με συγκεκριμένες μουσικές, είναι δεκτικοί στο να τους αρέσουν.

 

Αυτές οι έννοιες είναι ήδη, λίγο ή πολύ γνωστές στο κοινό, όμως η οπτικοακουστική δυνατότητα του σεμιναρίου, πρόσδωσε μια παραπάνω μαγεία στην εξέλιξη της επιστήμης. Και είναι γνωστό πως βοηθήματα όπως αυτά, έχουν προσφέρει στους τυφλούς, την δυνατότητα των εικόνων, αλλά και των κωφών την δυνατότητα της ακοής. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα βίντεο αλλά και αναλυτικές έννοιες, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα που μας παραχώρησε, το medinart.eu. Ειδικά στις κατηγορίες inVideo και inBlog.

 

Σίγουρα η επιστήμη προσφέρει ακόμα πολλές εκπλήξεις στο κοινό, μερικές από τις οποίες θα έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε και ζωντανά, όπως μας είπαν στο σεμινάριο, στις 9 Δεκεμβρίου 2013, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, μέσα από μια ζωντανή «καλωδίωση» ενός γνωστού μουσικού, που συνεργάζεται με την Ελληνοαμερικανική ένωση, και θα δούμε τι ενδιαφέρονται πράγματα μπορεί να φανερώσει η σκέψη του!

 

Της Δανάης Σωπασή

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Γνώμες

Copyright © 2015-2016 Clevernews