Πολιτική

Επίσκεψη – «αστραπή» της Αγκελα Μέρκελ το απόγευμα στην Αθήνα

Επίσκεψη – «αστραπή» της Αγκελα Μέρκελ το απόγευμα στην Αθήνα

Στον απόηχο της επιτυχημένης εξόδου της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, αναμένεται σήμερα Παρασκευή στην Αθήνα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη λίγων ωρών και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και με Ελληνες επιχειρηματίες.

Το πρόγραμμα της καγκελαρίου αρχίζει στις 15:15, με την παρουσία της μαζί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε φόρουμ με νέους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε καινοτόμους τομείς, ακολούθως, δε στις 16:20, θα συναντηθούν με εκπροσώπους θεσμικών φορέων και εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στις 17:30 η κ. Μέρκελ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την επίσημη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά και στη συνέχεια θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης.

Από μόνη της η επίσκεψη της κ. Μέρκελ συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς μάλιστα συνδυάζεται με την υπερκάλυψη του στόχου του δανεισμού, εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στις δηλώσεις της η κ. Μέρκελ θα εξάρει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις θυσίες του ελληνικού λαού και θα τονίσει την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να συνεχιστεί η πορεία επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη.

Η καγκελάριος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη της λειτουργίας του Ελληνογερμανικού Επενδυτικού Ταμείου και το συγκεκριμένο ποσό με το οποίο αυτό θα προικοδοτηθεί.

Ένας από τους στόχους της επίσκεψης -γι’ αυτό, άλλωστε και οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους θεσμικών φορέων και επιχειρήσεων- είναι να ενημερωθεί για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις συνθήκες κρίσης, όπως και για τα προβλήματα χρηματοδότησης και να προωθήσει κοινές ελληνογερμανικές συμπράξεις.

Αναμένεται, επίσης, μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά να αναφερθεί στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να υπογραμμίσει ότι εφόσον η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους που είχαν τεθεί, η Γερμανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα ανταποκριθούν στη δική τους υποχρέωση να συμβάλουν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας και αντίστοιχο μνημόνιο, κάτι που ενισχύεται και από τη θετική ανταπόκριση των αγορών στην έκδοση των πενταετών ομολόγων, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Οπως είναι αναμενόμενο, λένε πολιτικοί παρατηρητές, η κ. Μέρκελ θα προβάλει την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας ως απόδειξη της επιτυχίας της γερμανικής εμπνεύσεως πολιτικής δημοσιονομικής σταθερότητας που εφαρμόζεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα στην ΕΕ και κυρίως στον ευρωπαϊκό νότο.

Τέλος οι ίδιοι παρατηρητές εκτιμούν ότι η καγκελάριος θέλει να μειώσει τις επικρίσεις στη χώρα της και να περιορίσει τους ευρωσκεπτικιστές ενόψει των ευρωεκλογών, επιθυμεί δε, σε κάθε περίπτωση, να βελτιώσει και τη δική της εικόνα και την εικόνα της χώρας της στην ελληνική κοινή γνώμη.

Εν τω μεταξύ, αίτημα προς την Γερμανίδα καγκελάριο να συναντήσει την Επιτροπή για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, αποφάσισαν ομοφώνως να απευθύνουν τα μέλη της. Σε αποψινή συνεδρίαση η Επιτροπή δέχθηκε να εξουσιοδοτήσει τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη ώστε να μεσολαβήσει προκειμένου να γίνει αύριο η συνάντηση των δύο μερών.

πηγή: Ethnos.gr

Σχόλια

Πολιτική

Περισσοτερα στην κατηγορια Πολιτική

Copyright © 2015-2016 Clevernews