Ελλάδα

Επεισόδια στο Σύνταγμα – Έντονη παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. – Κλειστό το κέντρο

Επεισόδια στο Σύνταγμα – Έντονη παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. – Κλειστό το κέντρο

Μολότοφ, χημικά και κρότου-λάμψης, προσαγωγές στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα

Βόμβες μολότοφ προς αστυνομικές δυνάμεις έπεσαν μετά τις 21:00 μπροστά από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» όπου έχουν πάρει θέσεις άνδρες διμοιρίας των ΜΑΤ. Ακολούθησε ρίψη χημικών και βομβίδων κρότου – λάμψης. Η ομάδα των ταραξιών στη λεωφ. Αμαλίας κατευθύνει τα πυρά της αμφίπλευρα, και προς τους διαδηλωτές, οι οποίοι υποχωρούσαν από το σημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και κατευθύνθηκαν προς την Όθωνος. Τα επεισόδια γενικεύτηκαν στη συμβολή Όθωνος και Αμαλίας όπου είχαν καταφύγει οι συγκεντρωμένοι.

Στην περιοχή αυτή κάηκε ένα βαν, πιθανόν τηλεοπτικού σταθμού.

Νωρίτερα, μικρή ομάδα διαδηλωτών που βρισκόταν στην αρχή της Πανεπιστημίου δέχτηκε επίθεση με κλομπ από άνδρες των ΜΑΤ. Αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε προσαγωγές.

Προηγήθηκε περιορισμένης έκτασης ρίψη αντικειμένων προς άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο παλκόστρωτο στην πλαϊνή είσοδο της Βουλής, στην απέναντι πλευρά, όταν πήγαν να πάρουν θέσεις εκεί. Στην ουσία ήταν η αφορμή για την έναρξη των επεισοδίων.

Έντονη είναι η αστυνομική παρουσία στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας εν όψει των συλλαλητηρίων και των συγκεντρώσεων που οργανώνονται από πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψήφιση της συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών που οδηγεί σε νέο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας.

Η ΑΔΕΔΥ καλούσε το απόγευμα της Τετάρτης εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους σε συλλαλητήριο στις 19:30 στο Σύνταγμα. Την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ διοργάνωσε συγκέντρωση στην Ομόνοια, ενώ στις 19:00 στο Σύνταγμα καλεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στα Προπύλαια όπου καλούν σε συκέντρωση και πορεία ομάδες αντιεξουσιαστών στις 19:30 δεν υπάρχουν διμοιρίες, παρά μόνο μία ομάδα «Δέλτα» στο ύψος της οδού Αμερικής.

Σταδιακά άρχισαν να κλείνουν οι δρόμοι του κέντρου. Κλούβες τοποθετήθηκαν κάθετα στη Βασ. Σοφίας για να κόψουν την πρόσβαση προς την είσοδο της Βουλής.

Η Πανεπιστημίου έκλεισε λίγο μετά τις 19:30 και οι αντιεξουσιαστές ξεκίνησαν πορεία ανάποδα στο ρεύμα της οδού με κατεύθυνση το Σύνταγμα. Τους ακολούθησαν στενά αστυνομικές δυνάμεις.

Λίγο πριν από τις 20:00 η Αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές τεσσάρων ακτιβιστών στην πλατεία Κουμουνδούρου, κοντά στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι προσαγωγές ατόμων έχουν αυξηθεί καθώς έχουν γίνει και άλλες σε διαφορετικά σημεία στους δρόμους του κέντρου.

Στις 20:30 έφτασαν στην πλατεία, στην πλευρά της Σταδίου και Φιλελλήνων, και οι τουλάχιστον 10.000 του ΠΑΜΕ που είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Ομόνοια και κατευθύνθηκαν στη λεωφ. Αμαλίας προς την Ξενοφώντος σχεδόν μπροστά από τον Εθνικό Κήπο. Στο Σύνταγμα υπολογίζεται ότι βρίσκονται πάνω από 13.000 συγκεντρωμένοι.

Αστυνομική παρουσία

Οι δρόμοι του κέντρου θυμίζουν προηγούμενα χρόνια, όταν γίνονταν κινητοποιήσεις για τα μνημόνια. Εμφανή παρουσία έχουν διμοιρίες ΜΑΤ σε Σταδίου και πέριξ της Βουλής. Στην οδό Ρηγίλλης μάλιστα εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε δρόμο επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ένας «Αίαντας», τεθωρακισμένο όχημα – υδροφόρα δηλαδή με κανονάκι νερού για την αντιμετώπιση διαδηλωτών.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης υπερίπτατο το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., αν και αυτή η φορά δεν ήταν η πρώτη με την παρούσα κυβέρνηση.

Ουρά είχε σχηματιστεί στην είσοδο της Βουλής καθώς πολύς είναι ο κόσμος που έχει εκφράσει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει στη σημερινή συζήτηση από τα θεωρεία. Γι’ αυτό έχουν επιστρατευτεί αστυνομικοί με πολιτικά ώστε να γίνεται σχετικός ενδελεχής έλεγχος και να εξυπηρετηθούνν γρήγορα όσοι θέλουν να μπουν.

Ανοιχτός θα παραμείνει τελικά ο σταθμός Σύνταγμα του μετρό. Να σημειώσουμε ότι νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως θα κλείσει στις 18:00 με εντολή της Αστυνομίας, εν όψει του παλλαϊκού συλλαλητηρίου που διοργανώνει στις 19:30 η ΑΔΕΔΥ. Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί.

Πηγή tovima/ Βυθούλκας Διονύσης

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews