Κόσμος

Επιστολή- “καμπάνα” Barroso σε Putin για Ουκρανία και φυσικό αέριο

Επιστολή- “καμπάνα” Barroso σε Putin για Ουκρανία και φυσικό αέριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τη Ρωσία να μην προχωρήσει μονομερώς σε αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος ενεργειακής τροφοδοσίας της Ουκρανίας, καθώς ενδεχόμενη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου προς το Κίεβο μπορεί να πλήξει και την Ένωση και θα έχει σημαντικές συνέπειες στις εμπορικές σχέσεις της Μόσχας με την Ε.Ε. Όπως αποκαλύπτει η “Καθημερινή”, παράλληλα κάλεσε τη Ρωσία να στηρίξει το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την οικονομική σταθεροποίηση της ουκρανικής οικονομίας.

Σε επιστολή που απέστειλε στον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 16 Απριλίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την οποία παρουσιάζει η “Καθημερινή”, τονίζει ότι όταν πρόκειται για την ενέργεια, οι σχέσεις πρέπει να βασίζονται στις αρχές της αμοιβαιότητας, της διαφάνειας, της δικαιοσύνης, του ελεύθερου ανταγωνισμού, όπως και στην αποφυγή διακρίσεων και στη συνεχιζόμενη συνεργασία για τη διασφάλιση κοινών κανόνων και ενός ίδιου για όλους πεδίου που θα οδηγεί στην ασφαλή παροχή και μεταφορά ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό και στην περίπτωση της παροχής και μεταφοράς φυσικού αερίου, “αναγνωρίζουμε την επείγουσα αναγκαιότητα ενός δομημένου και συνολικού διαλόγου”.

Κατά την άποψη της Ε.Ε τα θέματα που αφορούν τα χρέη της Ουκρανίας σχετικά με το αέριο και οι τιμές στις οποίες αυτό εισάγεται θα πρέπει να εξεταστούν παράλληλα με τις ανάγκες εξωτερικής οικονομικής βοήθειας, με το ΔΝΤ και τους άλλους διεθνείς εταίρους.

Ο κ. Μπαρόζο επαναλαμβάνει αρκετές φορές ότι στην όλη διαχείριση της περίπτωσης της Ουκρανίας κρίνεται η αξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή αερίου.

Σε αυτό το πλαίσιο επικρίνει το αίτημα της Μόσχας για αλλαγή του καθεστώτος πληρωμής μέσω εγγυήσεων, που ισχύει σήμερα, σε ένα διαφορετικό σύστημα όπου θα απαιτείται η προπληρωμή. Και αυτό, διότι η μη καταβολή πληρωμής από την Ουκρανία θα επιτρέπει στην Gazprom να προχωρεί στη μερική ή ακόμη και ολική διακοπή της παροχής αερίου προς τη συγκεκριμένη χώρα, με ευρύτερες συνέπειες.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μπαρόζο , μια τέτοια εξέλιξη προκαλεί σοβαρή ανησυχία, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος να πληγεί η ενεργειακή τροφοδοσία των χωρών- μελών της Ε.Ε, αλλά και η δυνατότητα της Ουκρανίας να αποθηκεύσει αέριο για χρήση κατά τους χειμερινούς μήνες του επόμενου έτους.

Σπεύδει δε, να υπενθυμίσει ότι τα υφιστάμενα συμβόλαια έχουν υπογραφεί από ευρωπαϊκές εταιρείες και την Gazprom, και η τελευταία έχει αναλάβει την ευθύνη να διασφαλίσει την παροχή συγκεκριμένων ποσοτήτων αερίου προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Εμμέσως πλην σαφώς, όπως αναφέρει η “Κ”, απευθύνει προειδοποίηση για κυρώσεις στο μέλλον, τονίζοντας ότι με δεδομένες τις εξελίξεις στ διεθνή αγορά ενέργειας, είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, να παραμείνει αξιόπιστη προμηθεύτρια ενέργειας.

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Κομισιόν καλεί τη Ρωσία να αποφύγει κινήσεις που θα πλήξουν την οικονομική και πολιτική σταθερότητα της Ουκρανίας. Τονίζει ότι: “Η Ε.Ε και η Ρωσία είναι οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της Ουκρανίας και ως εκ τούτου έχουν σημαντικό ενδιαφέρον για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας της Ουκρανίας” και προσθέτει ότι είναι : “Προς το κοινό συμφέρον να αρχίσουμε συζητήσεις που θα περιλαμβάνουν και την Ουκρανία”.

Ο κ. Μπαρόζο, τέλος, απορρίπτει τη θέση του Ρώσου προέδρου ότι η κρίση της ουκρανικής οικονομίας είναι απόρροια ανισορροπιών στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ μελών της Ε.Ε και τον καλεί να στηρίξει ένα πρόγραμμα βοήθειας από το ΔΝΤ το οποίο περιγράφει ως καθοριστικής σημασίας για τη σταθεροποίηση της ουκρανικής οικονομίας.

Πηγή capital.gr

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews