Ελλάδα

Επίθεση Αυγενάκη σε Παππά

Επίθεση Αυγενάκη σε Παππά

Με μια νέα αντιπαράθεση ξεκίνησε η δεύτερη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ η οποία αφορά την ακρόαση φορέων.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης παίρνοντας τον λόγο είπε προς τον υπουργό: «Πρωτάκουστο κύριε Παππά να κάνετε χθες στο Μαξίμου συναντήσεις με τους φορείς που έχουμε να ακούσουμε σήμερα. Συζητάμε για έναν ανεφάρμοστο νόμο. Ακόμα και το ΕΣΡ τον αμφισβητεί, ακόμα και η ΕΕΤΤ έχει ενστάσεις.

Ακόμα και η Κομισιόν έστειλε επιστολή την οποία ακόμα δεν έχετε καταθέσει. Θα θέλαμε όλοι οι βουλευτές της ΝΔ να λάβουμε υπόψιν όλες τις παρατηρήσεις της Κομισιόν για να ξεκινήσει η σημερινή διαδικασία. Κύριε Παππά δεν φανταζόμουν ότι είχατε όσο υψηλούς στόχους, να γίνετε υπουργός καναλάρχης». Συνέχισε κάνοντας σχόλια για τον σημερινό Τύπο και τα δημοσιεύματα, λέγοντας ότι χρειάζονται «πιο σεμνοί τίτλοι» στα έντυπα.

Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, δήλωσε ότι ήρθαν δύο επιστολές του ΕΣΡ στις οποίες η Αρχή τοποθετείται αρνητικά προς το νομοσχέδιο. Το Ποτάμι ζήτησε εκπρόσωπο του ΕΣΡ, σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να έρθει στη Βουλή η ίδια η Λίνα Αλεξίου (αντιπρόεδρος της Αρχής), καθώς το ποιος θα αποφασίσει τις άδειες πρέπει να είναι ένας ανεξάρτητος φορέας και όχι ο υπουργός κ. Παππάς.

Επίσης, ζήτησε την κατάθεση της επιστολής της Κομισιόν στις 25/9 και το τι απάντησε ο υπουργός σε αυτήν και το συννημένο της επιστολής καταγγελίας του φυσικού προσώπου ή της συγκεκριμένης επιχείρησης που προέβη σε αυτήν. Σε αντιπαράθεσή του με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Αμυράς

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με το Προεδρείο αναφορικά με τις επιστολές της Κομισιόν που ζήτησαν βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεωδώρου δήλωσε ότι είχε ζητήσει να προσέλθει η ΕΕΤΤ ,ενώ και αυτός έκανε αναφορά στις επιστολές του ΕΣΡ και της ΕΕΤΤ. Αναφερόμενος προς τον κ. Σπίρτζη δήλωσε ότι του ζητήθηκε από αυτόν και τον κ. Λοβέρδο, όπως και από τον κ. Παππά η αλληλογραφία με την Κομισιόν.

Απαντώντας ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης δήλωσε ότι είναι γνωστή η διαδικασία με την Κομισιόν και τα έγγραφα καταγγελιών προς αυτήν. Επίσης δήλωσε ότι απάντηση στην Κομισιόν θα δοθεί τις επόμενες μέρες, κατόπιν συννενόησης με τις ευρωπαικές Αρχές.

Για την ΕΕΤΤ, ο υπουργός σημείωσε ότι δεν μπορούν να έρθουν συγκεκριμένα άτομα ως Ολομέλεια της ΕΕΤΤ, καθώς ο πρόεδρός της έχει παραιτηθεί από τον Δεκέμβριο. Προς τον βουλευτή της ΝΔ κ. Αυγενάκη, ο υπουργός Υποδομών δήλωσε ότι για να δώσει το ελληνικό Δημόσιο την καταγγελία, πρέπει να πάρει έγκριση από την Digicom, ενώ ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι ψεύδεται.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος, ζήτησε να περιφρουρηθεί η διαδικασία καθώς η αντιπολίτευση έχει σκοπό σήμερα να την διακόψει και να την εκθέσει στους σημερινούς φορείς. Χαρακτήρισε «ανήθικες» τις παρεμβάσεις του Λ. Αυγενάκη περί «μασάζ» της κυβέρνησης στους αρμόδιους φορείς των ΜΜΕ. Ουσία είναι να ακουστούν οι φορείς και να προχωρήσει το νομοθετικό έργο, είπε.

Παίρνοντας τον λόγο η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, ζήτησε βοήθεια από τους συναδέλφους δημοσιογράφους για τη σημερινή διαδικασία και δήλωσε ότι όποιος θέλει έγγραφα κάνει αίτηση. Το να ζητάει κάποιος αλληλογραφία δεν βοηθά τη διαδικασία, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει αριστερή τεχνολογία, δεν υπάρχει ιδεολογικό θέμα σε αυτό που δήλωσε ο κ. Αυγενάκης.

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς ζήτησε και αυτός την αλληλογραφία από την ΕΕ, καθώς συζητείται νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης ζήτησε δέσμευση του προεδρείου για κατάθεση του συνόλου των εγγράφων καταγγελιών και από την Κομισιόν, ενώ παρεμβαίνοντας ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σημείωσε ότι η επιστολή έχει κατατεθεί από χθες το βράδυ στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο όλων των βουλευτών.

Η κυβέρνηση δεν έχει αντίρρηση να παραστεί ο οποιοσδήποτε όταν υπηρετούσε σε μία ρυθμιστική Αρχή και να αφήσουμε την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Το θέμα της Κομισιόν είπε, είναι παράπονο κάποιου ιδιώτη προς τις υπηρεσίες της ΕΕ, οι οποίες ρωτούν την ελληνική κυβέρνηση τη γνώμη τους επί αυτά. Η επιστολή είπε, αναφορά την ΕΡΤ και το κατά πόσο δύναται να παρέχει υπηρεσίες προς τρίτους.

Στη συνέχεια επανήλθε ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Αμυράς ζητώντας να προσέλθει η αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Λίνα Αλεξίου στη συνεδρίαση. Την πρόταση υποστήριξε και ο Β. Κεγκέρογκλου από το ΠΑΣΟΚ υποχρεώνοντας το Προεδρείο να προχωρήσει με την πρόταση κλήσης της κ. Αλεξίου.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την ακροαση φορέων. Τον λόγο πήρε πρώτος ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής, ο οποίος αναφερόμενος στον νέο φορέα ΕΡΤ –ΝΕΤ Α.Ε. ζήτησε διευκρινίσεις ως ΕΡΤ, σχετικά με το προσωπικό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό της υπό ίδρυσης εταιρείας. Δήλωσε ότι η ΕΡΤ έχει εξειδικευμένο προσωπικό σε ζητήματα δικτύων αλλά δεν γνωρίζει αν αυτό το προσωπικό θα είναι επαρκές στη νέα εταιρεία.

Αναφορικά με τον εξοπλισμό δήλωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός εξοπλισμού για το ψηφιακό σήμα, για να απαλλαγεί η ΕΡΤ από το ενοίκιο στην DIGEA ρωτώντας αν ο εξοπλισμός αυτός θα πάει στη νέα εταιρεία.

Η Πέρσα Λαμπροπούλου νομικός του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αναφορικά με τις παρατηρήσεις του ΕΣΡ δήλωσε ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα δεν ρυθμίζει συνολικά την αγορά μη λαμβάνοντας υπόψιν τη συνολική εικόνα.

Επίσης, δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη οδηγία της Κομισιόν για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες. Τέλος, για τα δάνεια που έχουν ληφθεί από την αναλογική τηλεόραση, δήλωσε ότι επαναλαμβάνονται διατάξεις που δεν ήταν επιτυχείς στο παρελθόν.

Τον λόγο πήρε η Πολυξένη Μαστροπέρου πρόεδρος του Δ.Σ. των ακολούθων Τύπου (ΕΝΑΤ). Χαρακτήρισε θετική την προσπαθεια ρύθμισης των θεμάτων στα ΜΜΕ, ωστόσο δήλωσε ότι αφήνει εκκρεμότητες στα θέματα του κλάδου τους.

Χαρακτήρισε σημαντική την ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Επικοινωνιακής Πολιτικής, ζητώντας την συναίνεση όλων των κομμάτων καθώς αυτό αφορά και τομείς διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής. Επίσης, χαρακτήρισε θετική τη διόρθωση του βαθμολογίου στον κλάδο τους.

Ο κ. Κωνσταντίνος Ρόκκος αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΕΕ ζήτησε ρύθμιση στον χώρο της διαφήμισης, που πλήττεται τα τελευταία χρόνια. Δήλωσε ότι το νομοσχέδιο δεν εξασφαλίζει σταθερότητα στον χώρο επιδεινώνοντας την ασάφεια.

Ακολούθησε ο Μάρκος Γκανάς πρόεδρος της Ένωσης Εφημερίδων Αθηνών, ο οποίος χαιρέτισε την κατάθεση του νομοσχεδίου το οποίο προσπαθεί να βάλει τάξη στο άναρχο τοπίο των ΜΜΕ, ωστόσο επέκρινε το επείγον της διαδικασίας.

Δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα περιορισμού στα μπλοκάκια και να υπάρξουν μόνιμες συμβάσεις εργασίας και όχι συμβάσεις έργου. Ζήτησε επίσης μέριμνα για το προσωπικό τηλεοπτικών σταθμών που δεν θα αδειοδοτηθούν, όσον αφορά το ασφαλιστικό και τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Επίσης, ζήτησε απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζόμενων χωρίς άλλη αναβολή. Για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ ζήτησε επέκταση αγγελιοσήμου στον χώρο και ζήτησε πρόβλεψη για το τεχνικό προσωπικό.

Ο Στρατής Λιαρέλης, πρόεδρος του Δ.Σ. της DIGEA είπε ότι η διεθνής εμπειρία λέει ότι το μοντέλο του παρόχου ενός δικτύου είναι οικονομικότερο, κάνοντας αναφορά στ η μελέτη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και της ΕΕ.

Κάνοντας αναφορά στον διαγωνισμό παρόχων δήλωσε ότι ο διαγωνισμός ήταν διαφανής και λειτουργικός, ενώ είπε ότι για τους πολυπλέκτες μόνο η DIGEA κέρδισε τον διαγωνισμό καθώς ήταν η μόνη και δεν υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι.

Η Πολιτεία συνέχισε, ζήτησε από την DIGEA να αναλάβει το δίκτυο και για τους περιφερειακούς σταθμούς, και αυτό έγινε, καθώς υπήρχε περιορισμός χρόνου, χωρίς η εταιρεία να φέρει ευθύνη. Επίσης, είπε ότι η DIGEA δεν έχει δικαίωμα επιλογής παρόχου περιεχομένου και δεν υπάρχει θέμα διακριτικής μεταχείρισης.

Όσον αφορά την ΕΡΤ είπε ότι δεν κατόρθωσε να έχει ετοιμότητα για τους πολυπλέκτες της και έτσι απευθύνθηκε στην DIGEA για να καλύψει τις ανάγκες της, ενώ είπε ότι χρειάζεται μόνο έναν πολυπλέκτη που κοστίζει 440.000 ευρώ /μήνα.

Η νέα διοίκηση της ΕΡΤ σημείωσε, ότι ζήτησε μικρή έκπτωση πράγμα το οποίο έγινε σε πνεύμα καλής συνεργασίας. Χαρακτήρισε την απόφαση δημιουργίας ανταγωνιστικού φορεά συνιστά αλλαγή των όρων του διαγωνισμού με αλλαγή της τότε οικονομοτεχνικής μελέτης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επίσης, για την δυνατότητα αλλαγής πολυπλέκτη από τον υπουργό συνιστά και αυτό αλλαγής των όρων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Σταθμών Τηλεοπτικής Εμβέλειας Παναγιώτης Κυριακόπουλος είπε ότι Ένωση (ΕΙΤΗΣΕΕ) θέλει να τακτοποιηθεί το τηλεοπτικό περιβάλλον, και συμφωνεί απόλυτα με το έγγραφο του ΕΣΡ. Ο κ. Κυριακόπουλος είπε ότι πλέον το κανάλι είναι ο πάροχος, δηλαδή η DIGEA ή ο νέος φορέας της ΕΡΤ, οι οποίοι θα διαχειρίζονται τους οικονομικούς πόρους.

Αυτό που περιγράφει ο νόμος είπε, δεν αφορά τους παρόχους του φάσματος. Τεχνολογικά είπε, ότι η λήψη μπορεί να γίνει από οπουδήποτε, το ζήτημα είναι το πώς διανέμεται το περιεχόμενο. Όλα αυτά πρέπει να ρυθμιστούν ενιαία και όχι μόνο για τον πάροχο, σημείωσε.

Η ΕΤΙΣΕΕ κλείνοντας είπε ότι το νομοσχέδιο ρυθμίζει μόνο μέρος της αγοράς και υπάρχουν θέματα ισονομίας. Ο Ιωάννης Πανταζόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδας (ΕΠΕΚ) δήλωσε ότι όσοι επωφελήθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια είναι οι πανελλήνιοι σταθμοί και δυο τρία άλλα κανάλια, και όχι η Περιφέρεια.

Αφήνοντας αιχμές για τον διαγωνισμό για την ψηφιακή τηλεόραση, ο κ. Πανταζόπουλος σημείωσε ότι φωτογραφικά αποδόθηκε στην DIGEA με δυσβάχτατο κόστος συχνοτήτων για τους περιφερειακούς σταθμούς. Χαρακτήρισε ορθό την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας της ΕΡΤ-ΝΕΤ Α.Ε. για να τελειώσει το μονοπώλιο της DIGEA.

Πρότεινε επίσης την ΕΛΣΤΑΤ για τις τηλεοπτικές μετρήσεις για να μειωθεί το κόστος προς τους ιδιώτες. Δήλωσε ότι θα πρέπει να καταργηθούν τα media shops που προάγουν τη διαπλοκή μοιράζοντας όπως κρίνουν τη διαφημιστική πίτα. Το νομοσχέδιο, είπε κλείνοντας, αν ψηφιστεί ως έχει, θα είναι το τέλος της Περιφέρειας.

Ο Αντώνης Δημητρίου πρόεδρος της Ένωσης Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας σημείωσε ότι η περιφέρεια δεν εκπροσωπεί τους καναλάρχες, τη διαπλοκή και τα συμφέροντα των τελευταίων ετών, αλλά μικρές επιχειρήσεις με θέσεις εργασίας, και το καθαρό πρόσωπο της ενημέρωσης.

Οι 80 περιφερειακοί σταθμοί είπε, ότι όσο μειώνονται θα έχουν πρόβλημα με την DIGEA, η οποία λαμβάνει τεράστια ποσά. Ζήτησε διαχωρισμό των πανελλήνιων σταθμών και των περιφερειακών καθώς τα μεγέθη δεν είναι ίδια με αποτέλεσμα τον στραγγαλισμό τους ενώ έκανε αναφορά στο μέλλον των σταθμών στη Θράκη που δέχονται κρούσεις από Τούρκους επιχειρηματίες.

Εκ μέρους της ΕΣΕΗΑ ο Δ. Τσαλαπάτης μέλος του Δ.Σ. είπε ότι για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα η κυβέρνηση δεν κάνει διάλογο όπως όφειλε, σημειώνοντας ότι ο νόμος προβλέπει σε ένα άρθρο 680 ή 1080 απολύσεις διευκολύνοντας τους εργοδότες των ΜΜΕ.

Η ΕΣΗΕΑ δήλωσε ότι είναι απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή συγκέντρωσης στα ΜΜΕ είτε από επιχειρηματίες, είτε από την εξουσία. Για τα άρθρα 5, 9 και 55 του νομοσχεδίου δήλωσε την αντίθεση της ΕΣΗΕΑ προς αυτά. Δεν μπορούν οι δημοσιογράφοι να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι, τόνισε. Στα δημόσια ΜΜΕ τώρα είπε, επιβάλλεται η αποκλειστικότητα της απασχόλησης, θέμα που κρύβει πολλά.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας Τηλεοπτικών Σταθμών Εμβέλειας Αττικής Ηρακλής Κασσανδράκης δήλωσε ότι όσον αφορά τη δημοπράτηση των συχνοτήτων είναι θέμα ξεπερασμένο, αφήνοντας αιχμές για το μεγάλο κόστος της DIGEA. Επίσης, δεν υπάρχει γνώση του αριθμού των αδειών, ενώ δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει η αντίστοιχη μοριοδότηση.

Ο πρόεδρος της Ένωσης του Συλλόγου Προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Αντώνιος Μπαρέκος χαρακτήρισε σωστές τις αλλαγές για το προσωπικό γραφείων Τύπου του εξωτερικού. Η διαδικασία συνεχίζεται με την υποβολή ερωτήσεων.

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews