Ελλάδα

Έρχονται 30.000 προσλήψεις εξπρές αποφοίτων Λυκείου και πτυχιούχων στο Δημόσιο

Έρχονται 30.000 προσλήψεις εξπρές αποφοίτων Λυκείου και πτυχιούχων στο Δημόσιο

Ξεκινάνε οι προσλήψεις 30.000 ανέργων αποφοίτων Λυκείου και πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ σε υπηρεσίες του Δημοσίου την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Οι θέσεις αφορούν κυρίως θέσεις των υπουργείων Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Εργασίας και Υγείας.

 

Οι διαδικασίες πρόσληψης θα είναι εξπρές και έτσι οι άνεργοι μέχρι το τέλος του μήνα θα βρίσκονται στις θέσεις τους, καθώς ήδη ο σχεδιασμός των υπουργείων Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπει ότι οι πίνακες των διοριστέων θα είναι έτοιμοι μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, προκειμένου να διέλθει το 15ήμερο των ενστάσεων και η πρόσληψη των ανέργων, ανάλογα με την υπηρεσία, να ξεκινήσει στις 21 Οκτωβρίου και μέχρι την 1η Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή.

 

Όσοι επιλεγούν θα εργαστούν σε:

 

ασφαλιστικά ταμεία,

ΚΕΠ,

σωφρονιστικά καταστήματα,

ΕΟΠΥΥ.

Στο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, αναφέρονται αναλυτικά οι ειδικότητες που έχουν επιλεχθεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως και τη μέχρι τώρα κατανομή των θέσεων ανά Περιφέρεια

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι την τελευταία στιγμή αναμένονται αλλαγές, ήσσονος όμως σημασίας, όσον αφορά τον αριθμό των θέσεων ανά Περιφέρεια και υπηρεσία, ακριβώς επειδή τα αιτήματα από τις υπηρεσίες και τις Περιφέρειες φτάνουν κατά συρροή κι αυτό σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα συνεχιστεί μέχρι και την τελευταία ημέρα.

 

Θέσεις ανά περιφέρεια

 

Αττική: 8.296

Πελοπόννησος: 1843

Δυτική Ελλάδα: 2.460

Στερεά Ελλάδα: 2.539

Ιόνια Νησιά: 1.114

Θεσσαλία: 1.958

Ήπειρος: 2.042

Δυτική Μακεδονία: 1.342

Κεντρική Μακεδονία: 3.675

Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: 2.315

Βόρειο Αιγαίο: 748

Νότιο Αιγαίο: 1.548

Κρήτη: 2001

Οι ειδικότητες που πετυχαίνουν να πάρουν το μεγαλύτερο αριθμό των θέσεων είναι κατά βάση:

 

Διοικητικού, Οικονομικού,

Κοινωνιολογίας,

Κοινωνικών Λειτουργών,

Πληροφορικής και δικτύων,

Επαγγελμάτων Υγείας,

Χημικών – Μηχανικών – Ηλεκτρολόγων,

Αρχιτεκτόνων – Πολιτικών Μηχανικών.

Οι περισσότερες θέσεις αφορούν την Αττική (8.296 ) και οι λιγότερες την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (748 θέσεις), ενώ σημαντικά πριμοδοτούνται σε θέσεις η Κεντρική Μακεδονία (3.675) και η Στερεά (2.539) και Δυτική Ελλάδα (2.460).

 

Το πρόγραμμα αυτό μαζί με την πρόσληψη 10.000 ανέργων σε όλους τους δήμους και τις Περιφέρειες της Ελλάδας θα δώσει μια μικρή «ανάσα» στις στρατιές των εργαζομένων που έμειναν άνεργοι τα τελευταία τρία χρόνια της κρίσης, ανεβάζοντας το ποσοστό των ανέργων στο ιλιγγιώδες 27% που είναι σήμερα και κατακτώντας την κορυφή της Ευρώπης μαζί με την Ισπανία.

 

Βεβαίως οι άνεργοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι συμβάσεις θα είναι πεντάμηνες, χωρίς ελπίδα να ανανεωθούν ή να παραταθούν, και τα χρήματα που θα παίρνουν είναι:

 

490 ευρώ (καθαρά) κάθε μήνα για ανέργους που είναι πάνω από 25 ετών, με καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές, δηλαδή 758 ευρώ μικτά.

427 ευρώ (καθαρά) κάθε μήνα για ανέργους που είναι κάτω από 25 ετών, με καλυμμένες τις ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή 652 ευρώ μικτά.

Κατά το διάστημα της σύμβασης οι εργαζόμενοι θα έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 

Οι επίσημες προκηρύξεις θα ανακοινωθούν από τον ΟΑΕΔ τις επόμενες ημέρες και πάντως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οπωσδήποτε, ενώ αναμένονται άλλες δύο προκηρύξεις:

 

Η πρώτη θα αφορά περίπου 8.500 θέσεις του υπουργείου Παιδείας (ψυχολόγοι, εργαζόμενοι γενικών καθηκόντων που θα τοποθετηθούν σε σχολεία), σε θέσεις κατηγορίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης και αποφοίτων Λυκείου.

 

Η δεύτερη θα περιλαμβάνει περίπου 10.000 θέσεις για όλο το Δημόσιο, σε ειδικότητες Πληροφορικής και Επικοινωνίας. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν αποφοίτους Λυκείου, πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και αποφοίτους δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ.

 

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν

 

Δυνατότητα συμμετοχής έχουν οι πάντες, ανεξαρτήτως ηλικίας, αρκεί να έχουν συμπληρώσει τα 18 τους χρόνια. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι κατηγορίες εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ, οι οποίοι θα αξιολογηθούν με βάση τη διάρκεια ανεργίας, το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό, για το οικονομικό έτος 2012, την ηλικία και την οικογενειακή κατάσταση.

 

Τα κριτήρια της πρόσληψης είναι κοινωνικά με βάση το χρόνο παραμονής του υποψηφίου στις λίστες της ανεργίας, την εντοπιότητα και το εισόδημα. Προτεραιότητα θα έχουν οι οικογένειες στις οποίες δεν υπάρχει κανένας που να εργάζεται, δηλαδή θα προηγούνται τα ζευγάρια των ανέργων, αλλά και οι μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ «κλειδί» στο διορισμό θα αποτελέσει ο αριθμός των παιδιών κάθε οικογένειας, με προτεραιότητα, βεβαίως, να έχουν οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι.

 

Αρχικά, το πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί για να εφαρμοστεί μόνο στους ανέργους που δεν έχουν στην οικογένειά τους κανέναν εργαζόμενο, όμως τελικά οι ομάδες ανέργων που μπορούν να συμμετέχουν διευρύνθηκαν. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα έχουν οι άνεργοι που διαβιούν σε οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο.

 

Όλη η διαδικασία θα γίνει από τον ΟΑΕΔ, εκεί θα πρέπει να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι, με βάση αντικειμενικά κριτήρια ΑΣΕΠ.

 

Πώς θα γίνει η πρόσληψη

 

Ο αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, σε φόρμα που θα αναρτηθεί, ενώ δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι κατηγορίες εγγεγραμμένων ανέργων, οι οποίοι στη συνέχεια θα αξιολογηθούν με βάση τα κοινωνικά κριτήρια του ΑΣΕΠ.

Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν κατά την προτίμησή τους μέχρι τρεις φορείς, όπου επιθυμούν να εργαστούν.

Η ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ έχει διεύθυνση: www.oaed.gr

 

Κριτήρια επιλογής

 

Ανεργία πιστοποιημένη από τον ΟΑΕΔ και των δύο συζύγων.

Ανεργία πιστοποιημένη από τον ΟΑΕΔ μέλους μονογονεϊκής οικογένειας, στις οποίες τα παιδιά είναι ανήλικα και δεν εργάζονται.

Μακροχρόνια ανεργία πιστοποιημένη από τον ΟΑΕΔ, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες.

Νέοι άνεργοι ΟΑΕΔ από 18 έως 29 ετών και άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ – ΤΕΙ

Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό.

Αριθμός ανήλικων προστατευόμενων παιδιών.

 

πηγή: koolnews.gr

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews