της Αγγέλας Καστρινάκη από τις εκδόσεις Κίχλη
Έντονα πάθη και ακραία αισθήματα –έρωτας, ζήλια, θλίψη, τάση για αυτοκτονία– διασταυρώνονται, στο μυθιστόρημα της Αγγέλας Καστρινάκη, με μια προσπάθεια κατανόησης του εαυτού και των άλλων μέσα από τη λογική ανάλυση. Σχέσεις στήνονται και σχέσεις διαλύονται. Πρόσωπα διεκδικούν την ευτυχία τους και άλλα προσπαθούν να αντέξουν τις διαψεύσεις. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες και στις πιο τακτοποιημένες ζωές. Κάποια στιγμή κυριαρχεί ο δαίμονας του έρωτα και της ανατροπής κι άλλοτε πάλι ξεπροβάλλει ο δαίμονας της ειρωνείας, αυτός που μας κάνει να βλέπουμε και την κωμική όψη των πραγμάτων σχετικοποιώντας όλα τα αισθήματα.
Ένα μυθιστόρημα που σκέπτεται για τις ανθρώπινες σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα σκέπτεται και για το ίδιο το μυθιστόρημα. Η Αγγέλα Καστρινάκη συνομιλεί με προηγούμενα έργα που έχουν ως θέμα τους την «απιστία» (τις Εκλεκτικές συγγένειες του Γκαίτε, τις Αναμνήσεις της Πηνελόπης Δέλτα κ.ά.) και δείχνει πως κάτι μένει ίδιο και κάτι έχει αλλάξει στην εποχή μας.
Συγκινητικό αλλά και με υποδόριο χιούμορ, το μυθιστόρημα της Καστρινάκη επιδιώκει να φτάσει στον βυθό των αισθημάτων και να τα εκφράσει με μια γλώσσα ταυτόχρονα δροσερή και καλλιεργημένη.
Σελίδες: 376
ISBN: 978-618-5461-59-1
Η Αγγέλα Καστρινάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Είναι καθηγήτρια της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Εκτός από το μυθιστόρημα Έρωτας στον καιρό της ειρωνείας, έχει εκδώσει τέσσερις συλλογές διηγη-μάτων, δύο αυτοβιογραφικά αφηγήματα για τη Μεταπολίτευση και ένα θεατρικό έργο. Έχει εκδώσει επί-σης επτά φιλολογικά βιβλία, με τελευταίο το Μίλα, Πηνελόπη! Λογοτεχνικές μεταμορφώσεις της μυθικής ηρωίδας στην Ελλάδα και τον Δυτικό κόσμο, από τον 19ο αιώνα ώς τις μέρες μας. Εκτενείς μελέτες της, καθώς και πλήθος άρθρα έχουν δημοσιευτεί σε φιλολογικά περιοδικά και στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο.
Έχει τιμηθεί με το «Βραβείο ειρήνης και φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί» για εργασίες σχετικές με την εικόνα του Τούρκου σε ελληνικά μυθιστορήματα, καθώς και με το «Κρατικό βραβείο δοκιμίου» για τη μονο-γραφία Η λογοτεχνία στην ταραγμένη δεκαετία 1940-1950.
Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες.
Facebook
Twitter
Tumblr
RSS