Γνώμες

Η ΕΡΤ και το μέτρο

Η ΕΡΤ και το μέτρο

του Ξενοφώντα Γρηγόρη
Το θέμα με την ΕΡΤ είναι τόσο πολύπλοκο όσο λίγα. Μπορούμε να συζητάμε γι’ αυτό επ’ αόριστον. Για το αν έπρεπε ή όχι να πέσει μαύρο, για το τι έπρεπε εν τέλει να γίνει, για το τι επακολούθησε μετά το μαύρο, για την κατάσταση, η οποία επικρατεί σήμερα.
Πέρα από όλα αυτά, η διαφωνία επ’ αυτών των ζητημάτων μάλλον άκαρπη θα αποβεί, αφού δύσκολα αλλάζει η ήδη διαμορφωμένη γνώμη. Μια αλήθεια όμως αδιαμφισβήτητη αναδεικνύεται μέσα από την ιστορία της ΕΡΤ. Και αυτή είναι η θλιβερή απώλεια του μέτρου από τον ελληνικό λαό. Στη χώρα που δίδαξε το μέτρο στον υπόλοιπο κόσμο φαίνεται ότι έχουμε χάσει κάθε μέτρο και έχουμε ξεχάσει προ πολλού να τηρούμε ισορροπίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω αποτελούν οι ακραίες απόψεις που ακούστηκαν ένα χρόνο πριν τόσο από τους ‘’κατήγορους’’ της ΕΡΤ όσο και από τους ‘’συνηγόρους’’ της.
Η αρχή έγινε από τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, ο οποίος με ύφος χιλίων καρδιναλίων, χωρίς ίχνος ανθρωπιάς διάβασε μια ανακοίνωση τόσο σκληρή που θα έπρεπε να κάνει και τον ίδιο να κοκκινίσει. Μια ανακοίνωση, στην οποία τσουβαλιάστηκε η αξιοπρέπεια όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων της ΕΡΤ εναντίον των οποίων εκτοξεύτηκαν βαριές κουβέντες, σχεδόν ύβρεις. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του κανείς δε δούλευε στην ΕΡΤ και φυσικά αυτός δεν είχε καμιά ευθύνη παρά το γεγονός ότι ήταν ένα χρόνο αρμόδιος υπουργός.
Το συνταγματικό μέτρο χάθηκε από το μαύρο που έπεσε στις οθόνες μας. Χωρίς κανένα σεβασμό σε θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες και κουρελιάζοντας την ελευθεροτυπία η κυβέρνηση διέταξε τα ΜΑΤ να κόψουν το σήμα της ΕΡΤ ξεπερνώντας και τα πιο αυταρχικά καθεστώτα. Ο παραπάνω τρόπος έδειξε, όμως, και κάτι περισσότερο: το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στον αναγκαίο εξορθολογισμό με την ΕΡΤ σε λειτουργία, όπως θα έπρεπε να συμβεί σε μια χώρα αποφασισμένη να αλλάξει προχωρώντας στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Αρκετοί υποστήριξαν αυτήν την απόφαση ισχυριζόμενοι ότι στην ΕΡΤ ‘’όλοι έτρωγαν και κανείς δε δούλευε’’. Αυτό αποτελεί μια γενίκευση και οι γενικεύσεις προκαλούν τη μεγαλύτερη ζημιά στο δημόσιο διάλογο. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι πολλοί δεν εκτελούσαν τα καθήκοντά τους, έκαναν πλασματικές υπερωρίες,  κοντολογίς δε δούλευαν, αλλά παρόλα αυτά πληρώνονταν παχυλά και απολάμβαναν σημαντικά προνόμια. Αυτό, όμως, δεν το έκαναν όλοι, καθώς υπήρχαν και υπάλληλοι υποδείγματα, οι οποίοι θα έπρεπε να παραμείνουν τόσο στη ΔΤ όσο και στη ΝΕΡΙΤ.
Στην αντίπερα όχθη έβλεπες άτομα να ‘’μοιρολογούν’’ για το κλείσιμο της ΕΡΤ και να ξεστομίζουν βαρύγδουπες εκφράσεις, όπως ότι ‘’χάθηκε ο πολιτισμός’’ και ότι ‘’τώρα δεν υπάρχει τίποτα να δούμε’’, κάτι το οποίο μόνο μειδίαμα προκαλεί, αφού, αν πραγματικά όλοι αυτοί παρακολουθούσαν την κρατική τηλεόραση, τότε αυτή δε θα έκανε πενιχρά νούμερα τηλεθέασης. Αυτοί ισχυρίζονταν, επίσης, ότι η ΕΡΤ λειτουργούσε ορθά και δε χρειαζόταν αλλαγές, άποψη που ταιριάζει μόνο στον παλιό ψευτοσυνδικαλισμό, έναν από τους βασικούς παράγοντες, οι οποίοι έσπρωξαν την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής.
Δύο ακόμα πολιτικά κόμματα απώλεσαν το πολιτικό μέτρο όσον αφορά στη διαχείριση του μαύρου στην ΕΡΤ. Κατ’ αρχάς, η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να αποχωρήσει όψιμα από την κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, το οποίο περισσότερο αφορμή αποτέλεσε, αφού το εν λόγω κόμμα θα μπορούσε να έχει αποχωρήσει πολύ νωρίτερα επικαλούμενο πολύ πιο ουσιαστικά ζητήματα, όπως το ‘’θάψιμο’’ του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, όταν  μάλιστα αρμόδιος υπουργός ήταν ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ κ. Ρουπακιώτης. Το πολιτικό μέτρο έχασε, τέλος, και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στο προεκλογικό του σποτ σχετικά με το μαύρο στην ΕΡΤ εμπορεύτηκε τον πόνο απολυμένων σε μια επίδειξη λαϊκισμού με μόνο στόχο να αποκομίσει λίγα ψηφαλάκια.
Ένα χρόνο μετά η υπόθεση της ΕΡΤ, τελικά, παραμένει άκρως επίκαιρη. Και αυτό διότι δείχνει κάτι ουσιαστικό: ότι η παντελής έλλειψη μέτρου και η υιοθέτηση ακραίων απόψεων τόσο από τη  μια όσο και από την άλλη πλευρά κάνουν την εύρεση μια μέσης βιώσιμης λύσης υπέρ του δημοσίου συμφέροντος αδύνατη.

Σχόλια

Γνώμες

Περισσοτερα στην κατηγορια Γνώμες

Copyright © 2015-2016 Clevernews