Γνώμες

Eurobasket, day 5: Μπορεί η εθνική να χάσει απ’ τους Σλοβένους;

Eurobasket, day 5: Μπορεί η εθνική να χάσει απ’ τους Σλοβένους;

Ο Ηλίας Γεροντόπουλος απαντάει στο ερώτημα του τίτλου, γράφει για την Ελλάδα των ποιητικών αιτίων κι ελπίζει πως το σημερινό μενού δεν θα ‘χει ψωμοτύρι…

Το ερώτημα είναι σαφές αλλά όχι… εντελώς! Είναι ζήτημα συντακτικού. Και φυσικά, δεν παίζει μπάσκετ κανείς με τα… ποιητικά αίτια, όμως στην προκειμένη περίπτωση, η εθνική έχει έναν ποιητικό σχεδόν τρόπο να κερδίζει (ή να χάνει), για κάθε πιθανό κι απίθανο αίτιο.

Στο ματς με την Κροατία, για τρία δεκάλεπτα κάναμε ο,τι μπορούσαμε για να βρεθούμε με την πλάτη στα σκοινιά. Στο φινάλε, μια ακόμα τρομερή ανατροπή ήρθε δια χειρός (Σπανούλη μεν, αλλά κυρίως) Σλούκα, να επιβεβαιώσει το ευρέως γνωστό: η Ελλάδα είναι ικανή για τα πάντα!

Αυτό που δεν έχει διασαφηνιστεί ωστόσο, είναι αν μέσα σ’ αυτά τα πάντα, συμπεριλαμβάνεται και το να χάσεις (ας πούμε!) απ’ τη… Γεωργία (τυχαίο το παράδειγμα), σ’ ένα ματς που είχες αέρα 25 πόντων! Μάλλον, όχι. Συμπεριλαμβάνεται ωστόσο το να ρίξεις στους εννιά τους εικοσιπέντε, χωρίς να το κάνεις και πολύ μεγάλο θέμα  (αφήνοντας τον κόσμο ευχαριστημένο τελικά με τους 11). Δεν θα το κρύψω, η ικανοποίηση κάποιων (και προς τιμήν του, όχι του Κατσικάρη) για το χθεσινό ματς, μου θύμισε πολύ το περίφημο “γιατί δεν ξέρουν να παρκάρουν οι γυναίκες” (απάντηση: γιατί κάποιοι τις έπεισαν πως οι 11 πόντοι είναι… 25!)…

Όπως και να ‘χει βέβαια, χαλαρή ή στην τσίτα, με ανατροπή ή με άνεση, με γεωμετρικούς ή με “αντρικούς” 25 πόντους, η εθνική θέλει σήμερα τη νίκη κόντρα στη Σλοβενία για να παρκάρει μια και καλή στην κορυφή του ομίλου. Και μεταξύ μας, η Ελλάδα που έχασε πριν δύο χρόνια απ’ τους Σλοβένους, απέχει μια άβυσσο απ’ τη φετινή ομάδα του Κατσικάρη. Κι εκείνη η Σλοβενία, απέχει… έναν Ντράγκιτς απ’ την ομάδα που θ’ αντιμετωπίσουμε σήμερα. Όσο να πεις, υπάρχει διαφορά.

Το συντακτικό στον τίτλο ωστόσο, ακόμη περιμένει. Μπορεί η Ελλάδα να χάσει απ’ τους Σλοβένους;

Λοιπόν, αν η ερώτηση ήταν: μπορεί η Σλοβενία να κερδίσει την Ελλάδα, τότε η απάντηση θα ήταν Όχι. Ή μάλλον, ΟΧΙ! Όμως η εθνική μας (το ‘παμε) μπορεί να κάνει τα πάντα. Ήτοι, είναι σαφέστατα ικανή να χάσει απ’ τον οποιονδήποτε. Πόσο μάλλον απ’ την ομάδα του Ζντοβτς που, χωρίς πολλή φαντασμαγορία, είναι σοβαρή και προσπαθεί να πάρει ο,τι μπορεί από κάθε ματς.

Το θέμα είναι πως και πάλι, το πεπόνι και το μαχαίρι είναι στα χέρια μας. Η διαχείριση του αγώνα (λογικά) θα είναι επίσης στα χέρια μας. Η καλή πεντάδα της Σλοβενίας είναι μία (Κλόμπουτσαρ, Μπλάζιτς, Ντράγκιτς, Μπάλαζιτς, Σλόκαρ) με έναν-δυο ακόμη αξιόλογους παίκτες (Όμιτς, Πρέπελιτς), και αν η εθνική των πέντε γκαρντ πιέσει απ’ την αρχή, στο φινάλε οι Σλοβένοι δεν θα ΄χουν πνευμόνια ούτε για… σφύριγμα. Αν ο ρυθμός πάει στο δικό μας γρήγορο τέμπο, κι όχι στο αργό 5-5 που βολεύει τον Ζντοβτς, η διαφορά θα ανοίξει και δεν θα μπορέσουν να την κλείσουν.

Αν όχι… ε, τότε θα ΄χουμε την ευκαιρία για άλλη μια ανατροπή απ’ αυτές που τις έχουμε πια για ψωμοτύρι. Όμως σήμερα είναι προτιμότερο (και απολύτως δυνατό) να φάμε… χοιρινό!

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Γνώμες

Copyright © 2015-2016 Clevernews