Γνώμες

Φετουλάχ Γκιουλέν: Ο ορκισμένος εχθρός του Ερντογάν

Φετουλάχ Γκιουλέν: Ο ορκισμένος εχθρός του Ερντογάν

 Της Ειρήνης Ντόμορα
Την έκδοση του αυτοεξόριστου μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, υπ´αριθμόν 1 εχθρού του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητάει η Άγκυρα από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Γκιουλέν αν και ήταν στενός σύμμαχος του Ερντογάν όταν αναλάμβανε την εξουσία το 2002, μετατράπηκε σε ορκισμένο εχθρό του μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλόνισε την Τουρκία πριν από ένα χρόνο. Σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος τον κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από το σκάνδαλο αυτό και για συνωμοσία με στόχο να προκαλέσει την ανατροπή του. Ο Ερντογάν, έχει επιδοθεί σε αγώνα μέχρι εσχάτων, με στόχο να πλήξει τα συμφέροντα του Γκιουλέν, προχωρώντας κυρίως σε μαζικές εκκαθαρίσεις στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα, όπου η αδελφότητα Χισμέτ («Υπηρεσία») που έχει δημιουργήσει, έχει πολλούς υποστηρικτές.

Αυτές οι κατηγορίες δεν μπορούν να τεκμηριωθούν. Το θρησκευτικό κίνημα του Γκιουλέν  δεν έχει έδρα, επίσημα μέλη και ιεραρχική δομή, γεγονός που καθιστά αδύνατο να γνωρίζουμε αν πράγματι οπαδοί του Γκιουλέν ασκούν μεγάλη επιρροή στα τουρκικά δικαστήρια, την Αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες, πόσο μάλλον αν ενορχηστρώνουν πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν.
1.500 σχολεία σε 140 χώρες
 
‘Οταν ο Φετουλάχ Γκιουλέν εμφανιζόταν το 1999 σε ένα βίντεο να προτρέπει τους οπαδούς του να κινηθούν «μέσα στις αρτηρίες του συστήματος χωρίς ουδείς να προσέξει την ύπαρξή σας μέχρι να φθάσετε σε όλα τα κέντρα εξουσίας», κανείς δεν πίστευε πως το εννοούσε 100%. Σήμερα, ο 73χρονος ισλαμιστής θεωρητικός και μεγαλοεπιχειρηματίας από το Ερζερούμ, προωθεί μέσω ενός δικτύου σχολείων την διάδοση της τουρκικής κουλτούρας και την ανάπτυξη τουρκικής και φιλοτουρκικής «ελίτ» παγκοσμίως. Ελέγχει χιλιάδες ιδιωτικά γυμνάσια, κολέγια και φοιτητικούς ξενώνες σε όλη την Τουρκία, όπως και ιδιωτικά πανεπιστήμια, το μεγαλύτερο εκ των οποίων είναι το Πανεπιστήμιο Φατίχ στην Κωνσταντινούπολη. Εκτός Τουρκίας, το κίνημά του διοικεί  1.500 σχολεία και πανεπιστήμια σε 140 χώρες.
Ο σκοπός του Γκιουλέν δεν είναι αλτρουιστικός. Οι εθελοντές του κινήματος του στοχεύουν στους νέους, τους καθοδηγούν και τους κατηχούν στις φοιτητικές εστίες, τους μορφώνουν στα Φετουλαχικά σχολεία και τους ετοιμάζουν για μελλοντική καριέρα στα νομικά, την πολιτική και την εκπαίδευση ώστε να διαμορφώσουν τις άρχουσες τάξεις του μελλοντικού τουρκικού κράτους. Λαμβάνοντας εντολές από τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ευκατάστατοι οπαδοί του συνεχίζουν να ιδρύουν σχολεία κάνοντας αυτό που ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Σαμπάχ Έμρε Άκοζ ονόμασε «εκπαιδευτική τζιχάντ».

Σχόλια

Γνώμες

Περισσοτερα στην κατηγορια Γνώμες

Copyright © 2015-2016 Clevernews