Πολιτική

“Φεύγω με ψηλά το κεφάλι” λέει ο Χάρης Θεοχάρης

“Φεύγω με ψηλά το κεφάλι” λέει ο Χάρης Θεοχάρης

Σκηνές μεγάλης συγκινησιακής φόρτισης εξελίχθηκαν στο πλαίσιο της πεντάωρης συνάντησης Στουρνάρα- Θεοχάρη, κατά την οποία ο δεύτερος υπέβαλε την παραίτηση του από τη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Ο απερχόμενος γγ Δημοσίων Εσόδων -δακρυσμένος- δήλωσε ότι “η απόφαση είναι δική μου, δεν έχει κανείς το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ. Παραιτούμαι γιατί πρέπει να παραιτηθώ”, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι δεν έχει κάνει λάθη κατά τη διάρκεια της θητείας του.

“Φεύγω με ψηλά το κεφάλι. Δεν νοιώθω εξιλαστήριο θύμα γιατί κάτι πήγε στραβά. Αυτοί που νοιώθουν ότι κάτι έχει πάει στραβά, ας κοιτάξουν τα δικά τους πεπραγμένα”, είπε και πρόσθεσε ότι δεν έχει πάρει κανένα φορολογικό μέτρο και πως όλα τα έχει λάβει όλα η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

“Η δουλειά μου ήταν να τα υλοποιώ. Πρέπει να στήσουμε θεσμούς και διοίκηση, που δεν πρέπει να ρωτάει εάν πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Πρέπει να την κάνει”, συμπλήρωσε.

Και τόνισε: “Στήσαμε από το μηδέν τη φορολογική και την τελωνειακή διοίκηση. Η αποτίμηση του έργου μου θα είναι ασύγκριτα θετική”.

Η θητεία Θεοχάρη διήρκησε περίπου 1,5 χρόνο (η θέση είναι κανονικά 5ετής).

Οι λόγοι της αποπομπής

Η παραίτηση Θεοχάρη αποδόθηκε σε προσωπικούς λόγους, ωστόσο φαίνεται να προήλθε μετά από διαφωνίες του με κυβερνητικά στελέχη με αφορμή συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του το τελευταίο διάστημα.

Αφορμή αποτέλεσαν κυρίως εγκύκλιοι-φωτιά που εκδόθηκαν πριν από τις εκλογές.

Ειδκότερα, μια διευκρινιστική εγκύκλιος, σύμφωνα με τη οποία οι αλλοδαποί κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα έπρεπε να πληρώσουν φόρο.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση ανεστάλη, μετά το σάλο που προκλήθηκε.

Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι του ζητήθηκε “να του πω να παραιτηθεί”, προσθέτοντας ότι “δεν υπάρχει απομάκρυνση, άρα δεν υπάρχει εκτόνωση”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αίσθηση που υπήρχε μετά το τέλος της συνάντησης ήταν ότι ούτε ο κ. Στουρνάρας ήθελε την αποχώρηση, ούτε ο κ. Θεοχάρης επιθυμούσε επί της ουσίας να φύγει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Κομισιόν, η απομάκρυνση Θεοχάρη είναι αιτία προβληματισμού, ενώ το ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Για την αποχώρηση Θεοχάρη είχαν ενημερωθεί οι επιτελείς της τρόικας, σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον.

Γ. Στουρνάρας

Αργά το μεσημέρι, το ΥΠΟΙΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι ο υπουργός Οικονομικών έκανε αποδεκτή την παραίτηση, για προσωπικούς λόγους, του γγ Δημοσίων Εσόδων.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, ο κ. Θεοχάρης ανέλαβε την ηγεσία της ΓΓΔΕ, η οποία ήταν ακέφαλη για χρονικό διάστημα πλέον του έτους, στην κρισιμότερη χρονική στιγμή και στο αποκορύφωμα της δημοσιονομικής κρίσης, υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοινώνει την αποδοχή της παραίτησης, για προσωπικούς λόγους, του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρη Θεοχάρη, τον οποίο ευχαριστεί για τις πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφερε στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Θεοχάρης ανέλαβε την ηγεσία της ΓΓΔΕ, η οποία ήταν ακέφαλη για χρονικό διάστημα πλέον του έτους, στην κρισιμότερη χρονική στιγμή και στο αποκορύφωμα της δημοσιονομικής κρίσης, υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες.

Ο Υπουργός κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: Ο κ. Θεοχάρης με τις προσπάθειές του στήριξε καθοριστικά τη φορολογική μεταρρύθμιση και τους στόχους της Κυβέρνησης κατά την τελευταία διετία με ήθος, αίσθημα ευθύνης και ακεραιότητα. Κλήθηκε να ανορθώσει τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση εκ του μηδενός, ξεκίνησε ριζικές μεταρρυθμίσεις θέτοντας τις βάσεις για μία σύγχρονη, ανεξάρτητη και αποτελεσματική λειτουργία της.

Το σημαντικότερο, τα έκανε όλα αυτά επιδεικνύοντας σταθερά αποτελέσματα, υπερβαίνοντας συστηματικά όλους τους τεθέντες στόχους, πράγμα που αποτυπώθηκε στα θετικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού.

Τον ευχαριστώ θερμά και εύχομαι καλή επιτυχία στα επόμενα βήματά του”.

Ο κ. Θεοχάρης ευχαρίστησε θερμά τον υπουργό Οικονομικών για τη συνεργασία, για να ακολουθήσει ασπασμός των δύο ανδρών.

“Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερη στήριξη από τον κ. Στουρνάρα”, είπε, προσθέτοντας ότι “εγώ ήμουν γενικός γραμματέας, είχα μία ημι-αυτονομία. Λογοδοτούσα στον υπουργό μου”.

Ο κ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον κ. Θεοχάρη για την “πολύτιμη συνεργασία” και για “το ήθος, εντιμότητα και σεβασμό προς το δημόσιο συμφέρον”.

Σχετικά με το κυνήγι της μεγάλης φοροδιαφυγής, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις Στουρνάρα ότι “έχει δώσει όλα τα όπλα στον κ. Θεοχάρη για να χτυπήσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή και όχι τα μικρά ψάρια”, ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο κυνήγι ως “το πιο δύσκολο πράγμα”.

Τόνισε ότι επισκέφθηκε το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, όπου έχουν βεβαιωθεί 270 μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και έχουν καταλογιστεί πρόστιμα και φόροι ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Σημείωσε δε, ότι θεωρεί πως τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος και στις υπόλοιπες 130 υποθέσεις.

Αναφορικά με τη διαδικασία κάλυψης της θέσης, ο κ. Στουρνάρας, είπε: “Θα ακολουθηθεί μια ανοικτή διαδικασία. Το πολύ σε 10 ημέρες θα έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης. Ο Θεοχάρης θα μείνει όσο χρειάζεται για να ενημερώσει και να παραδώσει τη σκυτάλη”.

Το Υπουργείο Οικονομικών απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος από 06/06/2014 έως 15/06/2014 για την πλήρωση της θέσης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος προΐσταται της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Πηγή nooz

Σχόλια

Πολιτική

Περισσοτερα στην κατηγορια Πολιτική

Copyright © 2015-2016 Clevernews