Κόσμος

FT: Ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ ισοπεδώνει το ελληνικό χρηματιστήριο

FT: Ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ ισοπεδώνει το ελληνικό χρηματιστήριο

 «Πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, μπορεί να αναγκάσει την Ευρωζώνη να διαλέξει μεταξύ μίας δημοσιονομικής ένωσης (μέσω της διαγραφής του ελληνικού χρέους) ή της πρώτης εξόδου χώρας από την ζώνη του ευρώ»

Στον φόβο των επενδυτών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, αποδίδεται από τους «Financial Times» η κάθετη πτώση, άνω του 10% του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Σύμφωνα με το blog της οικονομικής εφημερίδας, υπάρχει η διάχυτη αίσθηση ότι η απόφαση του Αncial Tντώνη Σαμαρά να προχωρήσει σε πρόωρη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα οδηγήσει σε αντίστοιχες πρόωρες εθνικές εκλογές, κάτι το οποίο – και βάσει των δημοσκοπήσεων – θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να ανέλθει στην εξουσία.

Αυτή η προοπτική οδηγεί τους Έλληνες επενδυτές – πάντα σύμφωνα με τους «F.T.» – να προχωρήσουν σε ξεπούλημα μετοχικών τίτλων, ενώ «ανέβασε» την απόδοση του 10ετούς ομολόγου υψηλότερα από το 7,5%.

«Η Ελλάδα για τις επόμενες 6 εβδομάδες μπορεί να αποδειχθεί πιο σημαντική για τις διεθνείς αγορές, απ” ότι η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας το 2014. Πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, μπορεί να αναγκάσει την Ευρωζώνη να διαλέξει μεταξύ μίας δημοσιονομικής ένωσης (μέσω της διαγραφής του ελληνικού χρέους) ή της πρώτης εξόδου χώρας από την ζώνη του ευρώ», εκτιμά ο Charles Robertson, κορυφαίος οικονομολόγος της Renaissance Capital.

Στη συνέχεια οι «F.T.» αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί να προχωρήσει σε άρση των περισσότερων μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί από τη μη δημοφιλή τρόικα. Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας έχει υποστηρίξει ότι το κόμμα του επιθυμεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μία κίνηση η οποία μπορεί να βρει αρκετούς υποστηρικτές σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η Citigroup, υπάρχει υψηλή αβεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα κατορθώσει να βρει τους 180 βουλευτές που χρειάζονται προκειμένου να υπάρξει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, συνεχίζει το άρθρο του blog των «F.T.», η πιθανότητα εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ «στοιχειώνει» Έλληνες και ξένους επενδυτές, με έναν εξ αυτών (σ.σ.: των ξένων επενδυτών) σε e-mail του να έχει αναφέρει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «χειρότερο από αυτά των κομμουνιστών».

Ο κ. Robertson επιμένει ότι είναι πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας: “το 2012 πάνω από 50% των Ελλήνων ψήφισε υπέρ κομμάτων που ήταν κατά της λιτότητας, ακόμη και εάν η Ε.Ε. είχε καταστήσει σαφές ότι μία τέτοια επιλογή μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Ευτυχώς για τις διεθνείς αγορές, η Νέα Δημοκρατία (που είναι κόμμα που τάσσεται υπέρ της λιτότητας) ήταν το πρώτο κόμμα και κέρδισε το bonus των 50 εκλογών, που ήταν ικανό να οδηγήσει σε σχηματισμό κυβερνητικής πλειοψηφίας. Σήμερα, μετά από δύό χρόνια, το ελληνικό ΑΕΠ έχει υποχωρήσει, οι φόροι έχουν αυξηθεί, η ανεργία διαμορφώνεται μεταξύ 25% και 27% και οι καταθέσεις έχουν μειωθεί. Ακόμη και όσοι είναι υπέρ της λιτότητας στην Αθήνα, μπορούν να φανταστούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές”.

πηγή

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews