Πολιτική

Γαλλία: σοσιαλιστές υπεραμύνονται του δικαιώματος του Ολάντ να διατάξει επίθεση

Γαλλία: σοσιαλιστές υπεραμύνονται του δικαιώματος του Ολάντ να διατάξει επίθεση

Πρωτοκλασάτα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος απέρριψαν τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης περί ψηφοφορίας στη Βουλή σχετικής με την ανάληψη στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της Συρίας λέγοντας πως οι βουλευτές οφείλουν να σεβαστούν το συνταγματικό δικαίωμα του προέδρου να αποφασίσει επιθέσεις. Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε να τιμωρηθεί ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ για τη χρήση χημικών όπλων που του καταλογίζει η Δύση. Έμεινε ωστόσο μόνος του έπειτα από την απόφαση του βρετανικού Κοινοβουλίου η οποία τάχθηκε κατά της συμμετοχής της χώρας σε οποιαδήποτε δράση εναντίον της Συρίας κι αφότου και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε πως θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου προτού αποφασίσει οποιαδήποτε στρατιωτική δράση. Ο Ολάντ είναι επικεφαλής του στρατού σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα και εντέλλεται βάσει αυτού να διατάξει επέμβαση σε ξένο κράτος. Η μοναδική του υποχρέωση είναι να ενημερώσει το Κοινοβούλιο εντός τριών ημερών από την ημέρα που θα ξεκινήσει η στρατιωτική δράση. Μόνον αν πρόκειται να διαρκέσει η επίθεση περισσότερο των τεσσάρων μηνών υποχρεούται να ζητήσει την κοινοβουλευτική άδεια και στην περίπτωση που αυτές πρέπει να συνεχιστούν. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως περισσότερα των δύο τρίτων των Γάλλων αντιτάσσονται στην επέμβαση στη Συρία πολλοί συντηρητικοί, κεντρώοι και πράσινοι πολιτικοί ζήτησαν στη διάρκεια του σαββατοκύριακου να πραγματοποιηθεί μια ειδική κοινοβουλευτική ψηφοφορία για το θέμα. Η Μαριζόλ Τουρέν, η υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων, είπε στο Ρόιτερς πως δεν υπάρχει λόγος για να γίνει αυτό. “Υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο πρέπει να γίνει σεβαστό. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό για να ανοίξει για πολιτικές τοποθετήσεις”. “Σε μια τόσο περίπλοκη κατάσταση έχουμε ανάγκη να βασιστούμε στις αρχές, με άλλα λόγια στο Σύνταγμα, το οποίο δεν υποχρεώνει τον πρόεδρο να ζητήσει την ψηφοφορία ούτε καν τη διεξαγωγή συζήτησης” είπε η Ελιζαμπέθ Γκουιγκού, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και βετεράνος του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. “Δεν νομίζω πως η διεξαγωγή ψηφοφορίας θα έχει πολιτικό θέμα “ συνέχισε τονίζοντας πως η Γαλλία θα έμενε σε μια εξόχως δύσκολη κατάσταση εάν η Βουλή ψήφιζε υπέρ της στρατιωτικής δράσης και το αμερικανικό Κογκρέσο κατά.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς είπε πως πρέπει να σεβαστούν το Σύνταγμα.

Ωστόσο, ο Αλέν Ζιπέ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του συντηρητικού Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε πως μια ψηφοφορία είναι απαραίτητη διότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει υιοθετήσει κάποια στρατιωτική δράση κατά της Συρίας. Συγκεκριμένα είπε “έχουμε μια ειδική κατάσταση εδώ… το οποίο θα μπορούσε να νομιμοποιήσει τη διεξαγωγή μιας κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας”.

Το γαλλικό Κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει την κρίση στη Συρία την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία φορά που η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε υπέρ μιας πολεμικής δράσης ήταν το 1991 όταν ο τότε πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν, επίσης σοσιαλιστής, ζήτησε την ψήφο του με σκοπό να υποστηριχθεί η απόφασή του να συνδράμει τις αμερικανικές αρχές στον Πόλεμο του Κόλπου.

Η Γκουιγκού είπε πως αν δεν λάβουν δράση τότε θα δώσουν το σύνθημα σε όλους τους αυταρχικούς ηγέτες πως μπορούν να χρησιμοποιούν χημικά όπλα εναντίον των πολιτών τους και να μένουν ατιμώρητοι. Παραδέχτηκε ωστόσο η πολιτικός πως η Γαλλία δεν θα πρέπει να δράσει μόνη της. “Για να δοθεί νομιμοποίηση στη δράση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αυτή από μια μεγάλη συμμαχία”.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό είπε πως θα δώσει στους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων και στο πλαίσιο σημερινής συνάντησής τους στοιχεία που θα αποδεικνύουν τη χρήση χημικών όπλων εκ μέρους του μπααθικού καθεστώτος σε επίθεση της 21ης Αυγούστου εναντίον των πολιτών. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως από την εν λόγω επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.400 άτομα.

Σε απόρρητο έγγραφο που δημοσίευσε η εφημερίδα “Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς” το συριακό χημικό οπλοστάσιο περιλαμβάνει 1.000 τόνους χημικών όπλων – με σαρίν, αέρια μουστάρδας κλπ.- και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Τα χημικά αυτά μπορούν είτε να εκτοξευθούν από πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από αεροπορικούς βομβαρδισμούς είτε από πολυβόλα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της BVA η οποία δημοσιεύθηκε το Σάββατο 30 Αυγούστου 2013 το 64% των ερωτηθέντων αντιδρά στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας, το 58% δεν εμπιστεύεται τον Ολάντ για να διαχειριστεί την επίθεση και το 35% φοβάται πως οι επιθέσεις αυτές μπορούν να βάλουν φωτιά σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Πηγή agelioforos.gr

Σχόλια

Πολιτική

Περισσοτερα στην κατηγορια Πολιτική

Copyright © 2015-2016 Clevernews