Γνώμες

Οι Γερμανοί Πράσινοι και ο μύθος του νέου Volkspartei

Οι Γερμανοί Πράσινοι και ο μύθος του νέου Volkspartei

του Γιώργου Ευγενίδη

Το 2011 και το 2012 οι παρατηρητές της Γερμανικής πολιτικής σκηνής είχαν μείνει άναυδοι. Η δυναμική των Πρασίνων ήταν τεράστια, κανείς δεν φαινόταν να μπορεί να την ανακόψει. Ξεπερνούσαν τον παραδοσιακό εταίρο τους, το SPD, στις δημοσκοπήσεις, φλέρταραν με ποσοστά κοντά στο 30% και εξέλεξαν και Πρωθυπουργό σε κρατίδιο. Ένα μόλις χρόνο μετά, το κόμμα που βαφτίστηκε «νέο Volkspartei» (κόμμα του λαού) δείχνει πως όχι μόνο δεν θα είναι τρίτο στις εκλογές αλλά πιθανότατα θα πέσει και κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10%.

Ο Γιούργκεν Τριτίν, ο υποψήφιος των Πρασίνων για την Καγκελαρία, καθώς και η δεύτερη Πρόεδρος του κόμματος, η Κάτριν Έκχαρντ, συνιστούν ψυχραιμία και καλούν τους εκλογείς να περιμένουν το τελικό αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα όμως δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιοι ότι θα δικαιωθούν. Μοιάζουν να χάνουν το πολιτικό παιχνίδι τόσο σε επίπεδο προγράμματος όσο και σε κομματικό επίπεδο. Η πρότασή τους για υψηλότερη φορολόγηση των υψηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων φαίνεται πως θα αποτρέψει πολλούς εύπορους κεντροαριστερούς αναποφάσιστους από το να τους ψηφίσουν. Αν και τα πολύ υψηλά εισοδήματα εντοπίζονται σε ένα 7% του Γερμανικού πληθυσμού, εντούτοις περίπου το 1/3 των Γερμανών φορολογουμένων βάζουν εαυτόν στο ίδιο τσουβάλι, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των Πρασίνων στο κρατίδιο της Έσσης.

Επίσης, οι Γερμανοί Πράσινοι είχαν μια εξαιρετική ευκαιρία με το θέμα των πυρηνικών στη Φουκουσίμα. Τάχθηκαν ξεκάθαρα κατά της χρήσης πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία και έφεραν το θέμα στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης για ένα μεγάλο διάστημα. Και όμως έχασαν και αυτή τη μάχη και μάλιστα με εξαιρετικά αναπάντεχο τρόπο. Η Άγκελα Μέρκελ τους βγήκε από… Αριστερά και πάγωσε το Γερμανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, με αποτέλεσμα οι Πράσινοι να μην μπορούν αν δηλώνουν πως δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα οι προτάσεις τους σε κυβερνητικό επίπεδο. Έτσι, με μια εξαιρετικά έξυπνη κίνηση η Καγκελάριος όχι μόνο κατεύνασε την Γερμανική κοινή γνώμη αλλά παράλληλα στέρησε και ένα εξαιρετικά σημαντικό επιχείρημα από τους ανερχόμενους αντιπάλους τους.

Είναι αλήθεια πως από τους Πρασίνους λείπει και μια ηγετική προσωπικότητα, η οποία να χαράσσει σαφή πορεία και να διαθέτει το απαιτούμενο πολιτικό στίγμα. Ο Γιόσκα Φίσερ απουσιάζει πλέον από τα εσωκομματικά δρώμενα των Πρασίνων, οι οποίοι εκλέγουν Προέδρους χωρίς ιδιαίτερο «γκελ» στο εκλογικό κοινό. Είναι λοιπόν δεδομένο πως όταν θέλεις να αναδειχθείς σε Volkspartei, θα πρέπει να διαθέτεις και έναν ηγέτη, ο οποίος να μπορεί να συσπειρώσει και το ετερόκλητο target group, στο οποίο απευθύνεσαι.

Αυτό είναι ένα ακόμα πεδίο σύγχυσης για τους Πρασίνους. Δεν ξέρουν ακριβώς σε ποιο κοινό θέλουν να απευθυνθούν και γι’ αυτό καταφεύγουν πολλάκις σε μεσοβέζικες λύσεις ή προτάσεις που απομακρύνουν το μετριοπαθές κοινό τους. Ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί. Δεν είναι σίγουροι αν θέλουν να απευθυνθούν σε απογοητευμένους σοσιαλδημοκράτες και λοιπές προοδευτικές δυνάμεις ή αν θέλουν να διατηρήσουν έναν στενό πυρήνα εναλλακτικών οικολόγων και αριστεριστών. Είναι πάντως δεδομένο πως χωρίς στιβαρή ηγεσία, η οποία να καταφέρνει να ισορροπεί σε δύο βάρκες, δεν πρόκειται οι Πράσινοι να βρουν άμεσα τη λύση της εξίσωσης αυτής.

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα δημοσκόπηση της Forsa, το κόμμα του Γιούργκεν Τριτίν πέφτει στο δημοσκοπικό χαμηλό του 9% και περνάει τέταρτο, πίσω και από την Αριστερά που νοσταλγεί την Ανατολική Γερμανία. Έστω και με τον σκληρό τρόπο λοιπόν οι Γερμανοί Πράσινοι θα μάθουν πως το να γίνεις Volkspartei απαιτεί ικανή ηγεσία και συγκερασμό προτάσεων, ώστε να ανοίξεις το πεδίο της επιρροής σου.

Και στα δύο αυτά σημεία, οι Grünen υστερούν δραματικά…

Σχόλια

Γνώμες

Περισσοτερα στην κατηγορια Γνώμες

Copyright © 2015-2016 Clevernews