Γνώμες

Γιατί χρειαζόμαστε ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση

Γιατί χρειαζόμαστε ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση

της   Μελίνας Κατσομίτη, Νομικού – ΥποψήφιαςΔημοτικής Συμβούλου Γλυφάδας «Δυνατή Γλυφάδα – Κώστας Κόκκορης»

Η κεντρική πολιτική σκηνή βιώνει τις μέρες μας έντονη αποδοκιμασία από μεγάλη μερίδα του κόσμου. Το γιατί είναι προφανές, η πλειοψηφία του λαού ζει σε συνθήκες υπέρμετρα δυσχερείς με το εισόδημά του να συρρικνώνεται καθημερινά ολοένα και περισσότερο και οι φορολογικές υποχρεώσεις του να μεγαλώνουν με γεωμετρική πρόοδο. Αποτέλεσμα της οικονομικής αυτής δυσπραγίας είναι είτε ο θυμός του πολίτη για το σύνολο του πολιτικού κόσμου με κατακεραυνωτική κριτική και συλλήβδην απαξιωτική αντιμετώπισή του, είτε αδιαφορία του πολίτη για το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι, ο οποίος κουρασμένος και προδομένος από υποσχέσεις διάσωσης, ασχολείται με τα «προς το ζην» θέτοντας ως προτεραιότητα την επιβίωσή του και την κάλυψη των βασικών, και μόνο, αναγκών του.

 Από μόνη της αυτή η διαπίστωση, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουμε γυρίσει χρόνια πίσω, έχουμε γυρίσει σε εποχές διεκδίκησης του αυτονόητου και των πρωταρχικών ανθρωπίνων  δικαιωμάτων, δηλ. της σίτισης, της υγείας, της παιδείας – θέματα, που θεωρητικά, είχαν λήξει για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Πώς, λοιπόν, να αναπτυχθούν ιδέες, δράσεις, πρωτοβουλίες, πώς να γίνουν αγώνες για «το καλύτερο και το ομορφότερο» και να προκύψουν διεκδικήσεις σε δευτερογενή δικαιώματα, που σχετίζονται με την οικονομική, εργασιακή, κοινωνική δραστηριότητα του ανθρώπου;

Σε αυτήν την κρίσιμη, λοιπόν, περίοδο που ζούμε η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και οφείλει να παίξει τον πιο καθοριστικό και ουσιαστικό ρόλο, που της έχει ποτέ ανατεθεί. Αναμφισβήτητα, το πολιτικό σύστημα θα ανασυνταχθεί και θα βρει το δρόμο του κάποια στιγμή. Αυτό όμως δεν γίνεται γρήγορα. Θα χρειαστεί ζύμωση της κοινωνίας και των πολιτών και θα απαιτηθεί χρόνος. Ο χρόνος αυτός, βέβαια, δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχει από όλους. Για το λόγο αυτό, η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να μετουσιώσει το κενό του πολιτικού συστήματος σε χώρο δράσης και άμεσου αποτελέσματος. Η τοπική αυτοδιοίκηση δια των εκπροσώπων της, δημάρχων και δημοτικών συμβούλων μπορούν να συνθέσουν και πάλι το δρόμο προς τη δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν στο δημότη τους την υποδομή και τις κοινωνικές παροχές που το κράτος αδυνατεί. Αρκεί οι ίδιοι να εμπνέονται από ιδανικά και οράματα αλλά και να επιδιώκουν να δημιουργήσουν τα μέσα για να τα πραγματοποιήσουν.

Υπάρχουν και σήμερα Δήμοι, όπως για παράδειγμα ο δήμος Γλυφάδας, που με δυσκολίες και συγκρούσεις με συμφέροντα μικρά, μεγάλα, τοπικά, υπερτοπικά, υποκαθιστούν συχνά το κεντρικό κράτος και οικοδομούν, φτιάχνουν έργα, βελτιώνουν την καθημερινότητα του δημότη, στέκονται δίπλα στον άνεργο, τον φτωχό ή τον άστεγο, στηρίζουν τους νέους επιχειρηματίες, προσθέτουν τις νέες τεχνολογίες στη ζωή μας, απορροφούν χρήματα από το ΕΣΠΑ, χρηματοδοτούν μακρόπνοες στρατηγικές υποδομές, απλά γιατί οι Δήμαρχοι και η δημοτική ομάδα τους σήκωσαν τα μανίκια και εργάστηκαν με υπευθυνότητα και  τόλμη, ξεπερνώντας, συχνά, προσωπικές έριδες και κομματικές ταμπέλες, με μόνο στόχο τους την πρόοδο και ανάπτυξη της πόλης τους.

Βρισκόμαστε λίγες μέρες μόνο πριν τις δημοτικές εκλογές της 18ης Μαϊου 2014. Αρκεί η συνειδητοποίηση ότι η προσέλευσή μας σε αυτές είναι απόφαση ευθύνης για την ποιότητα που θέλουμε να έχουμε στη ζωή μας και ότι η ψήφος μας είναι απόφαση προοπτικής για τη δύσκολη αλλά και προκλητική εποχή που ζούμε.

Ψηφίζοντας στις δημοτικές εκλογές της 18ης Μαϊου 2014 κάνουμε την αυτοδιοίκηση ισχυρή. Ισχυρή ώστε να έρθει αντιμέτωπη με τις διεκδικήσεις του 21ου αιώνα και καταλυτική για το πολιτικό δυναμικό του τόπου, που θα διαμορφωθεί και θα αναδειχθεί μέσα από αυτήν.

H Μελίνα (Μαλαματένια) Κατσομίτη γεννήθηκε το 1979. Είναι παντρεμένη με το δικηγόρο Αλέκο Χολέβα και έχουν δύο παιδιά, την Αλεξάνδρα και το Μάξιμο. Γονείς της είναι ο Σταύρος και η Καλομοίρα Κατσομίτη και έχει μία αδερφή τη Λένα (φαρμακοποιό).

Φοίτησε στο 4ο Δημοτικό σχολείο και στο 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο Γλυφάδας, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα.

Ως μαθήτρια Β’ Λυκείου επελέγη στην πρώτη Βουλή των Εφήβων.

Απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών «Ευρωπαϊκή Ένωση & Αναπτυσσόμενες Χώρες» του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ομιλεί 4 ξένες γλώσσες , αγγλικά (proficiency), γαλλικά (DELF 2), ισπανικά (Basico) και γερμανικά (Mitelstuffepruefung).

Εργάζεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στο Σχηματισμό Επιστημονικών Δραστηριοτήτων και Δημοσίων Σχέσεων.

Υπήρξε αιρετή Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Νομικών στην Αθήνα με έντονη δραστηριότητα (διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, υπεύθυνη έκδοσης περιοδικού, εκπροσώπηση της Ελλάδας σε πανευρωπαϊκά fora).

Επελέγη από τα Κεντρικά Γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Νομικών (έδρα Βρυξέλλες) ως εκπρόσωπός της στην 7η Προπαρασκευαστική Επιτροπή για τη Σύσταση του Μονίμου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Ιδρυτικό μέλος και π. Αντιπρόεδρος του Ομίλου Νέων για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ομίλου πολιτικού προβληματισμού.

Προσέφερε εθελοντική εργασία στη Νομική Υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, συνεργάτη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Εθελόντρια στην τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στον τομέα αρχηγών-κρατών.

Σε ηλικία 23 ετών εκλέχτηκε Δημοτική Σύμβουλος Γλυφάδας ανήκοντας στη Διοίκηση του Δήμου. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Πνευματικού & Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Γλυφάδας, διοργανώνοντας με μεγάλη επιτυχία το θερινό φεστιβάλ της Αιξωνής και πληθώρα άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, παρουσιάσεων, εκθέσεων.

Διετέλεσε, επίσης, Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου, μέλος του ΔΣ του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Ευρυάλης, της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, καθώς και Ολυμπιακή Υπεύθυνη-Σύνδεσμος του Δήμου Γλυφάδας με το «Αθήνα 2004».

Μετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας (ΕΣΥΝ).

Μέλος της Δ.Ο ΠΑΣΟΚ Γλυφάδας (2008-2011).

Μέλος του ΔΣ Δημοτικού Ωδείου Γλυφάδας (2010-2011).

Μέλος ΔΣ Ινστιτούτου Νεολαίας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. (2010).

Τον Ιούνιο του 2013 ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και έως σήμερα είναι Πρόεδρος της Α/βάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Γλυφάδας, έχοντας την ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης και της κάλυψης των λειτουργικών εξόδων των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων  του Δήμου.

Ασχολείται, ενημερώνεται διαρκώς και έχει έντονο ενδιαφέρον για τα παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές και ειδικές ανάγκες.

 

Σχόλια

Γνώμες

Περισσοτερα στην κατηγορια Γνώμες

Copyright © 2015-2016 Clevernews