Γνώμες

Γιατί βαρέθηκα να σε δικαιολογώ…

Γιατί βαρέθηκα να σε δικαιολογώ…

του Γιώργου Ευγενίδη

Το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 είδα με απέχθεια πως 500.000 συμπολίτες μου ψήφισαν το νεοναζιστικό μόρφωμα που λέγεται Χρυσή Αυγή. Στο μυαλό μου βρήκα δικαιολογίες για ένα μέρος αυτών. Απελπισία, κρίση, οικονομική αβεβαιότητα, αμορφωσιά, οι σχέσεις διαπλοκής που ήρθησαν και πολλά άλλα.

Εδώ και ένα χρόνο ψάχνω δικαιολογίες για να τεκμηριώσω στο μυαλό μου πως 500.000 καταγεγραμμένοι ψηφοφόροι-συμπολίτες μου δεν έγιναν εν τη μία νυκτί φασίστες. Μέχρι στιγμής, έστω και με μεγάλη δυσκολία, κατάφερνα να αφήνω ένα κομμάτι αυτών των εκλογέων στο απυρόβλητο.

Λάθος μου. Πολύ απλά, βαρέθηκα να σε δικαιολογώ. Κουράστηκα να ψάχνω λόγους, να εξηγήσω με λογικό ειρμό, για ποιο λόγο να ρίξεις στην κάλπη το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής. Δεν μπορώ να σου παράσχω άλλοθι επειδή εσύ επέλεξες να συνταχθείς με τους φασίστες και νεοναζί.

Βρισκόμουν σε φάση άρνησης. Μέσα μου έλεγα πως δεν μπορεί τόσοι άνθρωποι να συναινούν στα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής. Σκεφτόμουν πως θα ήταν στοιχειωδώς έξυπνοι για να αντιληφθούν πως αποτελούν πιόνια μια επικίνδυνης παραστρατιωτικής φασιστικής οργάνωσης, η οποία ως μόνο στόχο είχε και έχει την εξόντωση των πολιτικών και ιδεολογικών της αντιπάλων και την επικράτηση του χάους. Μιας και όμως δεν είναι, βαρέθηκα και εγώ να προσφέρω άλλοθι.

Ας μιλήσουμε επιτέλους τη γλώσσα της αλήθειας. Όσοι ψήφισαν και παρείχαν στήριξη στους νεοναζί, εξομοιώθηκαν με αυτούς. Δεν πρόκειται ούτε για εθνικιστές, ούτε για αγανακτισμένους, ούτε για θύματα της κρίσης. Πρόκειται και φασίστες και εγώ δεν έχω πλέον τη διάθεση να υπερασπίζομαι, έστω χλιαρά, ορισμένους από αυτούς τους ανθρώπους.

Αποκτήσαμε λοιπόν 500.000 φασίστες; Δυστυχώς ναι και το πρόβλημα είναι πως αυτό είναι μόνο το επίσημα καταγεγραμμένο δείγμα. Το ανεπίσημο-δηλαδή οι δημοσκοπήσεις που διεξάγονται-είναι κατά πολύ αυξημένο. Το κοινό των φασιστών είναι δυναμικό, ανήκει εν πολλοίς στην ηλικιακή ομάδα 18-44, απαντά εριστικά σε κάθε αιτίαση κατά της Χρυσής Αυγής, είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή για τσαμπουκά και ψευτομαγκιά και θέλει με κάθε τρόπο να προκαλεί. Το να μην αποκαλούμε λοιπόν τους φασίστες με το όνομά τους, είναι το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορούμε να κάνουμε.

Το έκανα αυτό το σφάλμα σε ορισμένες περιπτώσεις και λυπάμαι πολύ για την ατολμία μου!

Πάνω από το πτώμα ενός ανθρώπου 34 χρονών, λοιπόν, ερχόμαστε όλοι αντιμέτωποι με τη γυμνή αλήθεια. Είναι μια αλήθεια ανησυχητική, αηδιαστική και τρομακτική. Έτσι όμως έχουν τα πράγματα και δεν έχουν κανένα νόημα οι αδιέξοδες οιμωγές και οι άναρθρες κραυγές. Όσοι μπορούμε πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να δούμε τα πράγματα καθαρά. Η Χρυσή Αυγή είναι κοινός εχθρός. Τα άλλα κόμματα της Βουλής είναι απλοί πολιτικοί αντίπαλοι.

Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τα κόμματα του συνταγματικού τόξου να χαράξουν ένα κοινό μέτωπο κατά της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι ώρα να ψάχνουμε τα αίτια της ανόδου της, αυτό μπορεί να είναι η δουλειά του ιστορικού του μέλλοντος. Το φλέγον ζήτημα είναι η αντιμετώπιση του νεοναζιστικού μορφώματος και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν τα κόμματα του Κοινοβουλίου αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και σταματήσουν την αδιέξοδη μικροπολιτική την ύστατη ώρα. Όταν ο εχθρός απειλεί τα θεμέλια του πολιτεύματος, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑ.ΣΟ.Κ., ΑΝ.ΕΛ, ΔΗΜ.ΑΡ. και ΚΚΕ πρέπει να έχουν κοινή φωνή και να σταματήσουν να πετούν το μπαλάκι των ευθυνών το ένα στο άλλο. Δεν μπορούν να καταλάβουν πως αυτό είναι βούτυρο στο ψωμί των φασιστών…

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η Χρυσή Αυγή προετοιμάζει τη γραμμή άμυνάς της. Πάλι θα προσπαθήσει να ρίξει στάχτη στα μάτια των οπαδών της αλλά εμείς θα πρέπει να πάψουμε να τους αντιμετωπίζουμε σαν αφελείς και σαν ιδανικά θύματα. Όσοι συμπράττουν με τους φασίστες και θέλγονται από το πρόσωπο του τέρατος, αυτομάτως αρχίζουν να του μοιάζουν!

Γι’ αυτόν και άλλους πολλούς λόγους, αρνούμαι να παρέχω πλέον οιαδήποτε νοερή κάλυψη σε όσους νομιμοποιούν το φασισμό. Κουράστηκα με τον εαυτό μου που δεν παίρνει κάθετη θέση αλλά κουράστηκα και με όσους επιχειρούν να αναβιώσουν τη Βαϊμάρη.

Εσύ που ψήφισες τη Χρυσή Αυγή έχεις αίμα στα χέρια σου. Γι’ αυτό το λόγο, βαρέθηκα να σε δικαιολογώ…

Σχόλια

Γνώμες

Περισσοτερα στην κατηγορια Γνώμες

Copyright © 2015-2016 Clevernews