Ελλάδα

Γράφουν-σβήνουν τον νέο προϋπολογισμό παρέα με την τρόικα

Γράφουν-σβήνουν τον νέο προϋπολογισμό παρέα με την τρόικα

Κλιμάκια της τρόικας έχουν ουσιαστικά εγκατασταθεί τις τελευταίες ημέρες στο κτήριο του ΓΛΚ, αλλά ακόμη σύμφωνα με πληροφορίες γράφουν και… σβήνουν. Δεν έχουν καν «κλείσει» το 2013, τη στιγμή που οι επικεφαλείς οι οποίοι έχει προγραμματιστεί να φτάσουν στην Αθήνα την προσεχή Κυριακή περιμένουν να… δουν τουλάχιστο το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, δηλαδή και το 2014…

Όσο για το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, αυτό με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται να… «πακετάρεται» μαζί με το Μεσοπρόθεσμο 2013-2017 για… αργότερα: το νωρίτερο τον Οκτώβριο καθώς το ζήτημα «δημοσιονομικό κενό» θα παραμείνει ανοικτό με την κυβέρνηση να ζητά πολιτική συμφωνία για αναβολή δέσμευσης- ανακοίνωσης των μέτρων του 2015-2016 που η ίδια υπολογίζει -προς το παρόν- σε 2,5 δισ. ευρώ.

Η «μάχη» ακόμη βρίσκεται σε πολύ πιο… πρώιμο στάδιο: στο 2013 και στο ζήτημα αν θα ληφθούν ή όχι νέα μέτρα φέτος, με την κυβερνητική πλευρά να είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για το αποτέλεσμα.

Για σημάδια συμφωνίας περί οριακού πλεονάσματος το 2013 κάνουν λόγο κυβερνητικοί κύκλοι. Θεωρούν «οριακά εφικτό» το κλείσιμο του «κενού» το 2013 και επιχειρούν να «πείσουν» για διευρυμένο επίδομα θέρμανσης. Εκτιμούν ότι παραμένει στο «όριο του εφικτού» ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα και κάνουν λόγο για ένα «μικρό μεν αλλά λελογισμένο σενάριο αισιοδοξίας».

Από την άλλη πλευρά, η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρεί ακόμη ενστάσεις για τις «επισφάλειες». Οι ενστάσεις της επικεντρώνονται κυρίως σε 2 πεδία:

– Έσοδα. Η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι τα πρώτα σημάδια επιτάχυνσης που επιδεικνύει με τα στοιχεία 8μηνου θα συνεχιστούν και ότι η απόκλιση 700 εκατ. ευρώ στον συνολικό στόχο εσόδων θα καλυφθεί. Επιχειρηματολογεί ότι παρά τις δυσκολίες θα υπάρχει φορολογική συμμόρφωση και αυτή θα φανεί στους επόμενους μήνες. Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι τα στοιχεία 9μήνου θα είναι πολύ κρίσιμα, ίσως και καθοριστικά για τις διαπραγματεύσεις και για το ελληνικό αίτημα «όχι νέα μέτρα» τώρα.

– Έλεγχος δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία και στην υγεία. Το «μπαλάκι» θα περάσει -αναφέρουν αρμόδιες πηγές- στα ίδια τα υπουργεία καθώς πρέπει να αποδείξουν ότι θα συγκρατηθούν και θα μειωθούν όχι μόνο οι «τρύπες» στους προϋπολογισμούς τους αλλά και ένα νέο κύμα ληξιπρόθεσμων οφειλών στο πεδίο της υγείας. «Πρέπει να αποδείξουν ότι ο έλεγχος δαπανών θα ενισχυθεί και θα επαρκέσει ως μέτρο για το 2013» αναφέρει αρμόδια πηγή.

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενημερώθηκε χθες και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενη από τους κ.κ. Φ. Σαχινίδη, Π. Κουκουλόπουλο, Γ. Κουτρουμάνη και Χ. Πρωτόπαπα.. Είχε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, παρουσία και των αρμόδιων στελεχών του ΓΛΚ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΣΚΟ συζητήθηκε η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013 και η αντιμετώπιση των επισφαλειών η προπαρασκευή για τον Προϋπολογισμό του 2014 και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-2017, η πορεία αποπληρωμής των Ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και της επιστροφής των φόρων προς δικαιούχους αλλά και «οι πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για να στηριχτούν οι πολίτες» ενόψει των νέων διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Πηγή capital.gr/ Δήμητρα Καδδά

 

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews