Γνώμες

The Hobbit: The Desolation Of Smaug κριτική ταινίας

The Hobbit: The Desolation Of Smaug κριτική ταινίας

Έφθασε η πολυσυζητημένη πρεμιέρα της ταινίας The Hobbit: The Desolation Of Smaug. Στην δεύτερη επική δημιουργία παρακολουθούμε την συνέχεια της προσπάθειας του Bilbo Baggins σε συνεργασία με τους δεκατρείς νάνους και τον μάγο Gandalf να ανακτήσουν το χαμένο βασίλειο του Έρεμπορ. Για ακόμα μια φορά θα χρειαστεί να αναμετρηθούν με τους υπερφυσικούς εχθρούς του παρόντος μα πάνω από όλα με το υπέρτατο κακό που χτίζει το επερχόμενο σκότος. Τα τρομακτικά και φιλόδοξα Όρκ συνεχίζουν την λεηλασία των λαών στο διάβα τους, μέχρι να αναμετρηθούν με τους πρωταγωνιστές.

Επίσης, έχουμε διακριτή την εμφάνιση των Ξωτικών και του αγαπημένου χαρακτήρα Legolas από την τριλογία Ο Άρχοντας Των Δακτυλιδιών. Στην ιστορία εμφανίζεται για πρώτη φορά και η Tauriel (Evangeline Lilly) όπου μαζί με τον Legolas θα καταφέρουν να αποδώσουν μερικές από τις εξαιρετικές σκηνοθετικά σκηνές μάχης απέναντι στους κακούς. Δεν θα μπορούσε όμως να λείπει και ο αρχηγός των Ξωτικών, ο King Thranduil όπου εκφράζει μέσα από την σταθερή ισχυρογνωμική του άποψη μια αρκετά σαφή θεώρηση γύρω από την οριοθέτηση των κοινωνικών ομάδων της Middle Earth.

 

  • Η πρώτη παρουσίαση της συνέχειας του ταξιδιού, όπου φανερώνει τον δύσβατο και ρεαλιστικό τρόπο επιβίωσης και σύμπραξης είναι γεγονός. Το Hobbit: The Desolation Of Smaug έρχεται ακόμα πιο ενήλικο να αμφισβητήσει και τους πιο επιλεκτικούς του θεατές.

 

Παραλλήλως βλέπουμε την πρώτη ξεκάθαρη σχέση του Bilbo με το δακτυλίδι που θα προκαλέσει μελλοντικά το έρεβος στην κοινωνία. Όλη η πορεία από την φύλαξη στην πρώτη σαγήνη και τις δυνατότητες αυτού του πλεονεκτήματος. Μα και την πρώτη αλλοτρίωση στην δύναμη και τον εγωτισμό. Μήπως όμως τα όρια του καλού και του κακού δεν είναι ακόμα σαφή για την ώρα;

 

Η ταινία κατάφερε με αυτή την δεύτερη δημιουργία να μας ταξιδέψει ακόμα πιο ενδοσκοπικά στο κοινωνικό και στυλιστικό υπόβαθρο της κοινωνίας. Τα Ορκ, οι νάνοι, τα ξωτικά μα και οι άνθρωποι συνθέτονται απόλυτα αρμονικά στο σύνολο της περιπέτειας και του κινδύνου. Η πρώτη πλήρη σύνδεση του παλαιού με του επερχομένου έρχεται να θυμίσει και να σαγηνεύσει. Τέλος στην δεύτερη θεματική ώρα της ταινίας, η αναμενόμενη και με τόση αγωνία εμφάνιση του δράκου ολοκλήρωσε το υπερφυσικό ιδεώδες. Η φωνή του Benedict Cumberbatch σε συνδυασμό με την αρχέτυπη έννοια της φιλοδοξίας και της εξουσίας έρχεται μέσα από έναν χαρακτηριστικότατο διάλογο μεταξύ του δράκου και του Bilbo. Χροιές ερέβους προκαλούν τον «εθισμό» και το ακόμα πιο άμεσο συναίσθημα αξίας στην ταινία. Για όσους βρήκαν την πρώτη ταινία ελαφρώς εύκολη ως προς τις μάχες, η δεύτερη δημιουργία έρχεται να συντρίψει κάθε αμφιβολία μέσα από τις εξαιρετικές σκηνοθετικές και σεναριογραφικές πινελιές δημιουργίας. Με γλυκιά αναμονή για τον επόμενο χρόνο, το Hobbit σίγουρα θα παρακολουθήσουμε πάνω από μια φορά.

της Δανάης Σωπασή

Σχόλια

Γνώμες

Περισσοτερα στην κατηγορια Γνώμες

Copyright © 2015-2016 Clevernews