Συνεντεύξεις

Η Ελένη Μητροπούλου και η Μελίνα- Ανδριάννα Κωνσταντίνου μας μιλούν για «Μια μπισκοτένια αγάπη»!

Η Ελένη Μητροπούλου και η Μελίνα- Ανδριάννα Κωνσταντίνου μας μιλούν για «Μια μπισκοτένια αγάπη»!

Μια πολύ γλυκιά ιστορία έγραψε η Ελένη Μητροπούλου, εικονογράφησε η Μελίνα- Ανδριάννα Κωνσταντίνου & εξέδωσαν οι εκδόσεις Βακχικόν. Πρόκειται για «Μια μπισκοτένια αγάπη» με πρωταγωνιστή το ζαχαροπλάστης Λαρό (περισσότερα δείτε εδώ).

Πώς προέκυψε η ιδέα για την «Μπισκοτένια αγάπη»; 

Ελένη Μητροπούλου: Εργάζομαι ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού σε παιδικούς σταθμούς. Τα τελευταία λεπτά της ώρας του θεατρικού παιχνιδιού, συνηθίζουμε με τα παιδιά να έχουμε τη «στιγμή της ευχής». Τα παιδιά, μετά από τόσο παιχνίδι, ηρεμούν και με κλειστά τα μάτια ονειρεύονται όσα θέλουν να πετύχουν. Κάπου εκεί γεννήθηκε η ιδέα της «Μπισκοτένιας Αγάπης». Η στιγμή της ευχής μας, οι πέντε αισθήσεις και η αγάπη συνδυάστηκαν και προέκυψε η ιστορία της «Μπισκοτένιας Αγάπης». Ο Ζαχαροπλάστης Λαρό στη δική του «στιγμή της ευχής» εύχεται να ζωντανέψει μια μπισκοτένια γυναίκα για να τον συντροφεύει. Ένα Περιστέρι και οι  Νεράιδες των 5 αισθήσεων καλούνται να πραγματοποιήσουν την ευχή του.

Μελίνα- Ανδριάννα Κωνσταντίνου: Η έμπνευση για τη δημιουργία των εικονογραφημένων χαρακτήρων του παραμυθιού «Μια Μπισκοτένια Αγάπη» γεννήθηκε μέσα από τη πολύ καλή συνεργασία με τη συγγραφέα Ελένη Μητροπούλου καθώς και από το τόσο παραστατικό κείμενο της! Με ένοιαζε οι φιγούρες να έχουν κάτι από τον παιδικό κόσμο αλλά να βγάζουν και ρεαλισμό ώστε να κερδίσουν το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών σε σημείο που να θέλουν να αντιγράψουν τα σχέδια όπως ήδη βλέπω με χαρά να γίνεται με πολλά παιδιά – αναγνώστες της «Μπισκοτένιας Αγάπης».

Μελίνα- Ανδριάννα Κωνσταντίνου

Αν η αγάπη ήταν μπισκότο, τί γεύση θα είχε; 

Ελένη Μητροπούλου: Πολλές γλυκές γεύσεις! Όποια γεύση αρέσει στον καθένα! Για μένα η αγάπη, αν ήταν μπισκότο, θα είχε γεύση κανέλα. Αυτά τα μυρωδάτα μπισκότα κανέλας.

Μελίνα- Ανδριάννα Κωνσταντίνου: Χμ… Νομίζω σοκολάτα!

Αν εμφανιζόταν τώρα μπροστά σας μια καλή νεράιδα, ποια επιθυμία σας θα ζητούσατε να εκπληρωθεί;

Ελένη Μητροπούλου: Θα ζητούσα όλα τα παιδιά να μεγαλώνουν με «μπισκοτένια αγάπη», να ονειρεύονται και να χαίρονται την κάθε στιγμή τους. Να μην υπάρχει τίποτα που να τους στερεί την αθωότητα τους. 

Μελίνα- Ανδριάννα Κωνσταντίνου: Θα ήθελα τα παιδιά σε όλο τον κόσμο και κυρίως τα παιδιά με οποιαδήποτε μορφή διαφορετικότητας να είναι χαρούμενα, να μη νοιώθουν μοναξιά, να μην κακοποιούνται, να δίνουν και να παίρνουν πολλή αγάπη και να μη στερούνται την παιδικότητα τους!

Ποιοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τα παραμύθια, οι μικροί ή οι μεγάλοι;

Ελένη Μητροπούλου: Μικροί και μεγάλοι έχουν ανάγκη τα παραμύθια και πιστεύω για τους ίδιους λόγους. Μέσα από τα παραμύθια τόσο οι μικροί, όσο και οι μεγάλοι μπορούν να ταυτιστούν με τους ήρωες και να ονειρευτούν πέρα από την πραγματικότητα. Ίσως, η διαφορά της ηλικίας έγκειται στο ότι οι μικροί αφήνονται με μεγαλύτερη ευκολία στο ταξίδι ενός παραμυθιού.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η εικονογράφηση σε ένα παραμύθι;

Ελένη Μητροπούλου: Η εικονογράφηση είναι πολύ σημαντική σ’ ένα παραμύθι, ειδικά για τους μικρούς αναγνώστες, γιατί ενισχύει την ιστορία του παραμυθιού και την κάνει πιο ελκυστική. Επιπλέον, τα παιδιά παράλληλα με την ανάγνωση έρχονται σε επαφή με την τέχνη της ζωγραφικής. Η εικονογράφηση θα πρέπει να συμφωνεί σε ύφος με την ιστορία και να «δένει» αρμονικά. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας καλής συνεργασίας όπως αυτή που είχα με την Μελίνα- Ανδριάνα Κωνσταντίνου, την οποία ευχαριστώ πολύ για όλα!

Μελίνα- Ανδριάννα Κωνσταντίνου: Νομίζω παραμύθι χωρίς εικονογράφηση δεν γίνεται, εκτός αν μιλάμε για τα προφορικά παραμύθια που εκεί τα παιδιά έχουν κάποιον να αφηγείται ζωντανά και να περιγράφει τους χαρακτήρες! Το παραμύθι χρειάζεται να ντυθεί από εικόνες, ώστε το παιδί που ακόμα ίσως και να μη ξέρει να διαβάζει, να μπορεί να καταλάβει καλύτερα το κείμενο και τον κόσμο που έχει πλάσει ο συγγραφέας! Οι χαρακτήρες μέσω της εικονογράφησης ζωντανεύουν, κεντρίζουν το βλέμμα του παιδιού και του δίνουν ώθηση να εξασκήσει και άλλο τη φαντασία του. Η εικονογράφηση ουσιαστικά συμπληρώνει ό,τι δεν μπορεί να ειπωθεί με τις λέξεις!

Ποιο είναι το αγαπημένο σας παραμύθι ή βιβλίο;

Ελένη Μητροπούλου: Έχω πολλά αγαπημένα βιβλία. Ένα από τα αγαπημένα μου είναι το «Δάφνις και Χλόη» του Λόγγου. Ο λόγος που αγαπώ αυτό το βιβλίο είναι επειδή εξυμνεί τον έρωτα με μια ιδιαίτερη ευαισθησία, όπως αρμόζει  σ’ αυτό το υπέροχο συναίσθημα.

Μελίνα- Ανδριάννα Κωνσταντίνου: Πολλά παραμύθια συνόδευσαν την παιδική μου ηλικία, όμως μάλλον θα πω το «Ερωτευμένος βάτραχος» του Βέλθιους Μαξ! Ίσως γιατί ο συγγραφέας παρουσιάζει με υπέροχο τρόπο ότι στην αγάπη και στον έρωτα η διαφορετικότητα δεν είναι ή δεν θα έπρεπε να είναι κριτήριο για να επιλέξεις ποιο άτομο θα αγαπήσεις! Φυσικά η εικονογράφηση του παραμυθιού έντυσε υπέροχα όλα αυτά τα νοήματα και μέχρι σήμερα κάθε σελίδα υπάρχει στο μυαλό μου!

Ελένη Μητροπούλου

Ποιο σχόλιο που έχετε ακούσει από μικρό αναγνώστη σάς έκανε εντύπωση;

Ελένη Μητροπούλου: Συνήθως, οι μικροί αναγνώστες, μου λένε το αγαπημένο σημείο τους από το παραμύθι. Κάθε παιδί έχει κάτι άλλο να πει σχεδόν όλα με έχουν ρωτήσει που είναι η χώρα των Νεράιδων και των Ξωτικών. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν όταν ένα παιδί με ρώτησε για τη φωτιά που ξεσπάει στο ζαχαροπλαστείο. Έτσι, μ’ αυτή την αφορμή, μιλήσαμε για τη φωτιά και τους τρόπους πυρασφάλειας. Κάτι που δεν είχα καθόλου στο μυαλό μου, όταν έγραφα την ιστορία.  

Τί ετοιμάζετε μετά την εικονογράφηση στη «Μπισκοτένια Αγάπη»;

Μελίνα- Ανδριάννα Κωνσταντίνου: Ως απόφοιτος της  Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, συνεχίζω και συμμετέχω σε εικαστικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε καλλιτεχνικά φεστιβάλ κλπ. Μεγάλο όνειρο και στόχος είναι η δημιουργία ενός εργαστηρίου ζωγραφικής για παιδιά με προβλήματα ακοής, καθώς εγώ σαν άτομο με βαρηκοΐα ένιωσα τη ζωή μου να αλλάζει στην εφηβεία μέσα από την ζωγραφική, οπότε θα ήθελα να το προσφέρω αυτό με τη σειρά μου σε παιδιά που το έχουν ανάγκη, όπως το είχα και εγώ! Τέλος, μετά την υπέροχη συνεργασία με την Ελένη Μητροπούλου, είμαι ανοιχτή στο να συνεχίσω το ταξίδι μου στον κόσμο της εικονογράφησης, καθώς τα παραμύθια είναι και θα είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι για δημιουργούς και αναγνώστες.

Ετοιμάζετε νέο βιβλίο;

Ελένη Μητροπούλου: Ναι! Είναι μια δημιουργική περίοδος για μένα. Ετοιμάζω το επόμενο βήμα μετά την «Μπισκοτένια αγάπη» και έχω πολλές ιστορίες στο μυαλό μου και θέλω να τις μοιραστώ με μικρούς και μεγάλους.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews