Εκδηλώσεις

Η εικαστική ομάδα “Barbares d’ Esprit” στη Σαντορίνη!

Η εικαστική ομάδα “Barbares d’ Esprit” στη Σαντορίνη!

Το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» σε συνεργασία με την πλατφόρμα πολιτιστικών δράσεων Restart Contemporary Art Platform παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την καλλιτεχνική συλλογικότητα “Barbares d’ Esprit”.

Οι επισκέπτες και κάτοικοι του νησιού της Σαντορίνης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εικαστική έκθεση “Barbares d’ Esprit 2019” και να εισαχθούν στη λογική της εργογραφίας του καινοτόμου μετα-σύγχρονου διεθνούς εικαστικού ρεύματος.

Από τις 22 Ιουνίου και μέχρι τέλος Σεπτέμβρη, ζωγραφικά έργα και οξυγραφίες της ομάδας θα παρουσιάζονται στον εντυπωσιακό χώρο Τέχνης του Βιομηχανικού Μουσείου Τομάτας «Δ.Νομικός» στην παραλία της Βλυχάδας.

Τα μέλη της ομάδας συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Artists in Residence” και θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο από τις 9 έως τις 23 Σεπτεμβρίου. Στο διάστημα αυτό, οι “Barbares d’ Esprit” θα εργαστούν στο χώρο και θα δημιουργήσουν μια νέα σειρά έργων σε διάδραση με τον ηφαιστειακό χαρακτήρα του νησιού. Τα εργαστήρια της ομάδας θα είναι ανοιχτά για το κοινό, ώστε να δημιουργηθεί μια άμεση σχέση με τον πρωτοποριακό τρόπο έκφρασης του συγκεκριμένου εικαστικού κινήματος.

Ιστορία: Το 2016 στην Ολλανδία, δημιουργήθηκε το μετα-σύγχρονο καλλιτεχνικό ρεύμα “Barbares d’ Esprit” που βασίζεται στις εικαστικές τέχνες.

Οι διακεκριμένοι Ολλανδοί καλλιτέχνες Ad Arma και Bert Van Santen, είναι οι ιδρυτές του συγκεκριμένου κινήματος που έχει διεθνή χαρακτήρα. Προσκάλεσαν και άλλους καλλιτέχνες να εργαστούν μαζί τους στην ομάδα. Ο Mohammed Quraiseh, διάσημοςΙρακινός εικαστικός που μένει στο Τορόντο του Καναδά, συνεργάστηκε από νωρίς μαζί τους. Τον Ιανουάριο του 2019 στην ομάδα μπήκε και η Ελληνίδα γλύπτρια Kelly.

Οι “Barbares d‘ Esprit” εργάζονται σαν ένας καλλιτέχνης- ένας δημιουργός. Δύο και παραπάνω μέλη της ομάδας δουλεύουν μαζί σε ένα έργο. Δουλεύουν συμπληρωματικά- συνθετικά ή αντιθετικά πάνω στο ίδιο έργο, σε έναν πραγματικό διάλογο εναλλασσόμενωνχειρονομιών. Η εργογραφία των «Βαρβάρων του Πνεύματος» βασίζεται στη συγχρονισμένη δυναμική όλων των μελών της ομάδας. Και αυτό είναι το καινοτόμο στοιχείο του συγκεκριμένου τρόπου εργασίας. Ο μοναδικός, ενιαίος και ευδιάκριτος υφολογικός χαρακτήρας που αποκτά το έργο. Η αδιαίρετη ταυτότητα ενός δημιουργού που στην πραγματικότητα αποτελείται από τις ενέργειες δύο, τριών ή τεσσάρων ατόμων πάνω στον καμβά.

Το Μανιφέστο της ομάδας είναι το παρακάτω:

«Είμαστε καλλιτέχνες αυτής της εποχής. Η δουλειά μας είναι καινοτομική. Η δουλειά μας είναι διεπιστημονική. Εργαζόμαστε στα όρια του εφικτού. Κοιτάμε και πίσω αλλά το έργο μας έχει πάντα κατεύθυνση προς τα εμπρός. Προσπαθούμε να διευρύνουμε τις δυνατότητες διαφορετικών τεχνικών. Έχουμε τραχύς αλλά και παραδοσιακούς τρόπους εργασίας. Δεν περιοριζόμαστε. Αγκαλιάζουμε τις προκλήσεις και τις ξεπερνάμε μέσω της δημιουργικότητας. Ο τρόπος εργασίας μας, μας ενώνει. Οι διαφορετικές εθνικότητες δεν μαςδιαχωρίζουν. Έχουμε περιέργεια και θέλουμε να πειραματιζόμαστε. Η δουλειά μας αντανακλά το χθες, το σήμερα και την οπτική μας για το αύριο, είμαστε σκεπτόμενοι. Είμαστε όλοι ταξιδιώτες. Η Τέχνη μας είναι αυτόνομη»

Η συνεργασία ανάμεσα στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» και τον φορέα Πολιτιστικού Τουρισμού Restart, είναι στη βάση του κοινού οράματος διοργάνωσης και προώθησης πρωτοποριακών καλλιτεχνικών θεαμάτων με διεθνή χαρακτήρα που συμβάλλουν στην επανεκκίνηση του διεθνούς ενδιαφέροντος για την πολιτιστική δυναμική της Ελλάδας.

Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 έως τις 18:00 εκτός Δευτέρας.

Εκδηλώσεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Εκδηλώσεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews