Ελλάδα

Η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου προτείνει την ενοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου προτείνει την ενοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου κατά την αγόρευσή της πρότεινε την ενοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο πρώην υπουργός.

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής της η εισαγγελέας είπε ότι  “ο κατηγορούμενος και έχει τελέσει τις πράξεις για τις οποίες έχει παραπεμφθεί, αλλά και η στάση του πραγματικά με απογοήτευσε γιατί ένας άντρας που έχει υπηρετήσει σε τόσες θέσεις, που έχει μια οικογένεια αξιοπρεπή, που έχει ένα βαρύ βιογραφικό, θα έπρεπε να είναι πιο ειλικρινής και να συναισθανθεί αυτό που έκανε.

Από εκεί και πέρα η Δικαιοσύνη δεν εξοντώνει, αλλά προσπαθεί στους ανθρώπους που συναισθάνονται αυτά που έκαναν να δείχνει τη μεγαλοσύνη που αρμόζει. Δυστυχώς εδώ φάνηκε ότι ο κ. κατηγορούμενος δεν σεβάστηκε ούτε την αρχή της αντικειμενικότητας ή αμεροληψίας.

Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα είμαστε περήφανοι όχι για τους προγόνους μας, αλλά για το κράτος μας και τη διοίκηση μας που θα πρέπει να έχει προς τα έξω μια καλύτερη εικόνα. Ειλικρινά μου προκαλεί ντροπή ακόμη και η ονομασία της λίστας Λαγκάρντ και αισθάνθηκα πάρα πολύ άβολα που αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε το δεύτερο cd. Όλα αυτά λυπούν όλους μας και μακάρι να είναι το τελευταίο στραβοπάτημα της δημόσιας διοίκησης”.

Επιπλέον η κυρία Δημητρίου υποστήριξε ότι ο πρώην υπουργός  “είχε το συμφέρον να κάνει την νόθευση, εκείνος την έκανε με πάρα πολλούς τρόπους που θα μπορούσε να επιλέξει. Έχει μεγάλη σημασία στο έγκλημα να κοιτάζουμε και το κίνητρο, αν κάποιος είχε συμφέρον το στικάκι που πήρε, να μην το αντιγράψει, αλλά να το δώσει αυτούσιο όπου νόμιζε, όπως στον Ευαγγ. Βενιζέλο. Η αντιγραφή και εν συνεχεία καταστροφή του, ευνοούσε τον κατηγορούμενο”.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα  “ο μόνος που είχε συμφέρον να το κάνει είναι ο κατηγορούμενος είτε για να μην υποστούν έλεγχο οι συγγενείς του, είτε για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην πολιτική του πορεία. Παίρνει με λαχτάρα τη λίστα Λαγκάρντ, την ανοίγει με λαχτάρα και μετά όλα τελματώνουν. Δεν παίρνει πρωτοβουλία καμία να την εκμεταλλευτεί και μετά δικαιολογίες ότι ήταν απόρρητη, ότι θα είμαστε έκθετοι προς τη γαλλική κυβέρνηση, ότι θα ήταν εμπόδια για τις συνομιλίες με την Ελβετική κυβέρνηση.

Όλα αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίες, τίποτα από όλα αυτά δεν θα συνέβαινε, η Γαλλία δεν είχε πρόβλημα να μας ξαναστείλει τη λίστα. Δεν είχε πρόβλημα το ΣΔΟΕ να κάνει ελέγχους που έκανε. Κανέναν ρόλο δεν έπαιζε αν έχεις μηδενική ή μεγάλη κατάθεση όπως στην περίπτωση του Ρωσσώνη. Όλα αυτά ήταν προφάσεις, ειδικά διαπραγματεύσεις με Ελβετία.

Το ότι έχει χαθεί το συνοδευτικό έγγραφο και cd είναι από τα απαράδεκτα που έχουν συμβεί. Παρ’ όλα αυτά ο κατηγορούμενος δεν θυμάται τίποτα και δεν τολμάει να εκθέσει κάποιον από συνεργάτες του. Ό,τι έκανε το έκανε μόνος του ή με κάποιο δικό του έμπιστο πρόσωπο”.

Μάλιστα η κυρία Ξενάκη χαρακτηρίσε “χαλινάρι” τον αριθμό πρωτοκόλλου καθώς όπως υποστήριξε με αυτό τον τρόπο “θα ξέραμε τι μπαίνει και τι βγαίνει από υπηρεσία”, ενώ τόνισε ότι το cd “το έδωσε σε μία γραμματέα, η οποία θα μπορούσε να μην υπάρχει”. Μάλιστα, δε δίστασε να αναρωτηθεί  “τί θα γινόταν το cd έρμαιο κάποιας που δεν την θυμάται. Αυτά δεν συμβαίνουν ούτε στα μικρομάγαζα, όχι σε ένα υπουργείο”.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εισήγησής της, αποδόμησε τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ έλαβε υπόψη τα όσα έχει υποστηρίξει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιω. Διώτης, επισημαίνοντας πως ούτε εκείνος “λέει όλη την αλήθεια”.

Όπως υποστήριξε η Εισαγγελέας  “ο υπουργός ανοίγει όλα τα αρχεία των μεγαλοκαταθετών. Όλες οι αναζητήσεις στα τρία ανοίγματα της λίστας, περιλαμβάνουν το όνομα “Παπανδρέου”. Τα δύο πρώτα ανοίγματα περιλαμβάνουν το όνομα “Παπακωνσταντίνου”. Οι αναζητήσεις του χρήστη windowsuser περιλαμβάνουν πέντε από τους καταθέτες με τα μεγαλύτερα ποσά στη λίστα. Παράλληλα τόνισε ότι οι επίμαχες αναζητήσεις παραπέμπουν σε σκοπούμενη αναζήτηση του χρήστη και σε γνώση του για το ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι καταθέτες της λίστας, “αλλιώς πρέπει να αγνοήσουμε το νόμο των πιθανοτήτων”.

Μάλιστα δε δίστασε να αναρωτηθεί λέγοντας χαρακτηριστικά:  “Ποιός μπορούσε να ξέρει ποιά ονόματα υπάρχουν στη λίστα; Ποιός θα έψαχνε 9 φορές “τυχαία” το όνομα “Παπανδρέου” και το όνομα “Παπακωνσταντίνου”; Ούτε ο κ. Διώτης, ούτε ο κ. Βενιζέλος έχουν γνώση των ονομάτων των μεγαλύτερων καταθετών, οπότε δεν μπορούν να του “φυτέψουν” άλλα ονόματα, όπως είπε ο ίδιος. Μόνο ο κατηγορούμενος και ο συνεργάτης του ήξεραν τα ονόματα”.

Από την άλλη πλευρά αναφερόμενη στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη η κυρία Δημητρίου τόνισε ότι  “ο κύριος Διώτης, μου θυμίζει το έργο “υπηρέτης δύο αφεντάδων”. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο προϊσταμένους, τον πρώην Γ. Παπακωνσταντίνου και το νυν Ευαγγ. Βενιζέλο”.

Επιπλέον η Εισαγγελέας είπε ότι ο κύριος Διώτης δεν υπάρχει περίπτωση να πείραξε τα αρχεία της λίστας καθώς “δεν είχε τίποτα να κρύψει”, αλλά και ότι “δεν είχε κίνητρο να προβεί στη διαγραφή των ονομάτων των συγγενών του κατηγορούμενου”.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι  “αν κάποιος ήθελε να τον βλάψει πολιτικά, θα ήταν περισσότερη βλάβη για αυτόν να αφήσει τα ονόματα και στη συνέχεια να προχωρούσε στη δίωξή τους, ενώ ταυτόχρονα να διέδιδε ότι ήταν συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου”.

Τέλος η κυρία Δημητρίου ανέφερε ότι “τα δύο αρχεία που άνοιξε ο κ. Διώτης από το lap top του, βρίσκονται στο στικ που παρέδωσε στον Eυαγγ. Βενιζέλο, άρα δεν έχει κρύψει κάτι. Οι κινήσεις του φαίνονται. Το usb που παραδίνει στον Ευαγγ. Βενιζέλο το 2011, δημιουργείται με μια απλή αντιγραφή και αυτό αποτυπώνεται ψηφιακά”.

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews