Ελλάδα

Η τρόικα στέλνει στην Αθήνα “πέντε ομάδες κρούσης”

Η τρόικα στέλνει στην Αθήνα “πέντε ομάδες κρούσης”

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, η ομάδα των ξένων τεχνοκρατών θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι στις προηγούμενες αξιολογήσεις και θα υπάρχει ειδικό κλιμάκιο εργασίας για κάθε μεγάλο θέμα του ελληνικού προγράμματος.

Στην Αθήνα βρίσκεται ήδη κλιμάκιο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, το οποίο έχει αναλάβει να παρέχει τεχνική βοήθεια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο -που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τον επόμενο μήνα- αλλά και την αναβάθμιση του φορολογικό μηχανισμού.

Με το κλιμάκιο αυτό θα γίνει και η διαπραγμάτευση για την εξεύρεση ισοδυνάμων για την ολική ή μερική (μόνο για φροντιστήρια) κατάργηση του 23% του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και για τα αντισταθμιστικά μέτρα για την κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος για τους αγρότες.

«Εξειδίκευση»

Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία για την αξιολόγηση του προγράμματος που τοποθετείται στο τέλος Οκτωβρίου, αναλαμβάνουν δράση πέντε βασικά κλιμάκια:

1. Το πρώτο αναμένεται να έρθει μέσα στην εβδομάδα για να ξετινάξει τα δημοσιονομικά και θα επανεξετάσει τους δημοσιονομικούς στόχους. Παράλληλα, θα παρακολουθεί από κοντά τη σύνταξη του Προϋπολογισμού του 2016 αλλά και του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2016-2019.

2. Το δεύτερο θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα κόκκινα δάνεια. Τα δύσκολα θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ξεκαθαριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αν δηλαδή την ευθύνη θα έχουν οι τράπεζες ή ένας δημόσιος φορέας και φυσικά ποια θα είναι η επόμενη μέρα με την ασυλία των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

3. Το τρίτο κλιμάκιο των θεσμών θα ασχοληθεί με το ασφαλιστικό και τις αλλαγές που θα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τον Νοέμβριο και να ισχύσουν από το 2016. Και σε αυτόν τον τομέα το δύσκολο θέμα θα είναι τα ισοδύναμα για να μην ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος αναδρομικά από το 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει υπολογιστεί πως η εξοικονόμηση από την εφαρμογή του μέτρου φτάνει τα 360 εκατ. ευρώ για φέτος και 1,3 δισ. ευρώ για το 2016.

4. Ειδικό κλιμάκιο θα ασχοληθεί με τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην αγορά ενέργειας και φυσικού αερίου. Θέμα SOS θα είναι η εξεύρεση ισοδύναμων για να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ και να μην υπάρξει «μικρή ΔΕΗ».

5. Ενα ακόμη κλιμάκιο θα υπάρξει για να εξετάσει τις εξοικονομήσεις στον τομέα της Υγείας και τις αλλαγές στις αγορές προϊόντων υπηρεσιών, αλλά και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Το ίδιο κλιμάκιο θα ασχοληθεί και με την πρόοδο των συμφωνημένων αποκρατικοποιήσεων αλλά και την προετοιμασία για το νέο Ταμείο που θα πρέπει να είναι σε πλήρη λειτουργία από την 1η/1/ 2016.

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews

Share via
Copy link