Κόσμος

Η Ιαπωνία τρέχει να μαζέψει το χρέος της

Η Ιαπωνία τρέχει να μαζέψει το χρέος της

Στη μεγαλύτερη δημοσιονομική παρέμβαση της τελευταίας δεκαπενταετίας αποφάσισε να προχωρήσει η Ιαπωνία αυξάνοντας, τον προσεχή Απρίλιο, την φορολογία επί των πωλήσεων στο επίπεδο του 8%, από 5% όπου διαμορφώνεται σήμερα, εξασφαλίζοντας έτσι επιπρόσθετα έσοδα ύψους 8 τρισ.γιέν (81,42 δισ.δολ.). Ταυτόχρονα όμως, θα αντισταθμίσει την απώλεια ρευστότητας από την οικονομία μέσω πακέτου οικονομικής στήριξής ύψους τουλάχιστον 5 τρισ.γιέν.

Μέσω αυτής της διπλής παρέμβασης η ιαπωνική κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση του τερατώδους δημοσίου χρέους της, το οποίο πρόσφατα ξεπέρασε τα 1.000 τρισ.γιέν (10,18 τρισ.δολ.), διαμορφούμενο σε επίπεδα άνω του 200% του ΑΕΠ της χώρας και εξασφαλίζοντας έτσι στην Ιαπωνία την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των υπερχρεωμένων χωρών.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιαπωνίας διαμορφώνεται στο 10% του ΑΕΠ της και στόχος της κυβέρνησης του κ.Σίνζο Άμπε είναι η εξάλειψή του μετά από μια πενταετία εφαρμογής του προγράμματος, το οποίο ξεκινά τον Απρίλιο του 2014.

Ως αποτέλεσμα τόσο των στοιχείων ελλείμματος, όσο και χρέους, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P έχει κάνει γνωστή την πρόθεσή του να υποβαθμίσει το ιαπωνικό αξιόχρεο.

Ακόμη, ο κ.Άμπε ευελπιστεί ότι μέσω του προγράμματος που προωθεί η Ιαπωνία θα κατορθώσει να ξεφύγει από τον αποπληθωρισμό και τη χαμηλή ανάπτυξη που την χαρακτηρίζουν τα τελευταία 15 χρόνια.

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews