Επιστημονικά

Είκοσι χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα

Είκοσι χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα

Ενώ το μέλλον οδηγεί προς τα smartphones…

Τι δείχνει έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη συνεισφορά του κλάδου στην ελληνική οικονομία, αλλά και την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην καθημερινότητα των πολιτών

Μπορεί οι Αμερικανοί να τα απέκτησαν νωρίτερα, αλλά οι Έλληνες έχουν αναδειχθεί στους καλύτερους πελάτες των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Το κινητό τηλέφωνο άλλαξε την καθημερινότητά μας και φέτος γιορτάζει 20 χρόνια ζωής στη χώρα μας.

Με σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία, ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας έχει αλλάξει πολλά στη χώρα μας, σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που διεξήχθη με αφορμή τα 20 χρόνια παρουσίας της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας αγοράς, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 500 πολιτών και 164 επιχειρήσεων, το κινητό τηλέφωνο φέρεται να κατέχει μια ξεχωριστή θέση στη ζωή των ανθρώπων, οι οποίοι το κατατάσσουν στα κύρια μέσα ενημέρωσης, μαζί με την τηλεόραση.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, ο κλάδος είναι από τους μεγαλύτερους και σταθερότερους επενδυτές της ελληνικής οικονομίας με σύνολο επενδύσεων, από το 1993 μέχρι και το 2012, επτά δισ. ευρώ, κυρίως σε υποδομές δικτύων και τεχνολογίας.

Βέβαια, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις επενδύσεις, οι οποίες πλέον αποτελούν το 11% των εσόδων, ενώ την περίοδο 1995-2001, το ποσοστό των επενδύσεων του κλάδου έφτανε σχεδόν το 30% των εσόδων του.

Βεβαίως, η συνεισφορά είναι εμφανής και στο ΑΕΠ, όπου από το 2006 το ποσοστό του κυμαίνεται συνολικά στο 7% (άμεση και έμμεση συνεισφορά) και, εάν η Ελλάδα τα επόμενα έτη ακολουθήσει τα ευρωπαϊκα δεδομένα, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,2% ή 2,4 δισ. Ευρώ και τα δημόσια έσοδα θα έχουν άυξηση κατά 956 εκ.ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, οι εταιρείες δήλωσαν ότι έχει υπάρξει μεγάλη μείωση του τζίρου που αγγίζει το 35%, λόγω κρίσης και αυξημένης φορολογίας.

Βέβαια, σύμφωνα με τη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, «τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών έχει πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη μείωση τιμών στην ελληνική οικονομία».

Από το 2004 έως και το 2012, η μείωση των τιμών ανά λεπτό ομιλίας προσέγγισε το 78%, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει σήμερα τις χαμηλότερες τιμές προ φόρων από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Το μέλλον της κινητής τηλεφωνίας φαίνεται να είναι τα smartphones και η χρήση Ίντερνετ μέσα από το κινητό τηλέφωνο, κάτι που φάνηκε από την έρευνα του Πανεπιστημίου, καθώς η πλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωσε πως το τηλέφωνό τους πλέον αποτελεί βασικό εργαλείο για την εργασία τους, ενώ στην προσωπική τους ζωή αισθάνονται πιο ασφαλείς, πιο κοντά στους δικούς τους ανθρώπους και πιο ανεξάρτητοι και, μέσω του κινητού τους, οργανώνουν και διαχειρίζονται καλύτερα την καθημερινότητα και την εργασία τους.

Τέλος, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών θεωρείται εξίσου σημαντικός με τον κλάδο του τουρισμού για την οικονομία της χώρας.

 

 

πηγή: protothema.gr / Ηλιάννα Φωκιανάκη

 

 

Σχόλια

Επιστημονικά

Περισσοτερα στην κατηγορια Επιστημονικά

Copyright © 2015-2016 Clevernews