Θέατρο

 «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ»

 «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ»

«Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» είναι το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο όλων των εποχών μετά τη Βίβλο. Την ίδια θερμή αποδοχή έχει και το ομώνυμο θεατρικό έργο, όποτε και όπου ανέβει στο θέατρο. Στο παρελθόν η παράσταση παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε  γνωστή αθηναϊκή σκηνή σε μετάφραση Βάσιας Παναγοπούλου – Δημήτρη Μοθωναίου και έτσι επιλέχθηκε να παρουσιαστεί εκ νέου στο θέατρο Χυτήριο τη φετινή σεζόν 2014-15 σε νέα σκηνοθετική προσέγγιση και με καινούριο cast.

Βασισμένο στο πασίγνωστο ημερολόγιο της έφηβης Γερμανοεβραίας από τη Φρανκφούρτη, το έργο των Φράνσες Γκούντριχ και Άλμπερτ Χάκετ, περιγράφει την ζωή της ίδιας και του οικείου περιβάλλοντός της, ενόσω κρύβονταν σε καταφύγιο κατά την περίοδο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου προκειμένου να αποφύγουν τους διωγμούς των Ναζί. Ως θεατρικό έργο – ντοκουμέντο είναι μια καταγραφή του απάνθρωπου φυλετικού κατατρεγμού, που παραμένει διαχρονικό και συγκινεί το κοινό κάθε ηλικίας. Συγχρόνως, ως έργο – σύμβολο παραδίδει μαθήματα ζωής, απολύτως χρήσιμα ως προς την επικαιρότητά τους.

Οι πρώτες του εκδόσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ολλανδία το 1947 και στην Αμερική το 1952, ενώ μεταφράστηκε σε παραπάνω από 67 γλώσσες, πουλώντας περισσότερα από 31 εκατομμύρια αντίτυπα. Το πρώτο θεατρικό ανέβασμα έγινε στο Μπρόντγουεη το 1955 κι αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή στην καριέρα των συγγραφέων του που τιμήθηκαν με τα βραβεία Tony, Pulitzer και Ένωσης Θεατρικών Κριτικών Νέας Υόρκης. Από τότε, οι παραστάσεις του σε όλον τον κόσμο ήταν πάντοτε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός με τεράστια εμπορική επιτυχία, ενδεικτικά ελληνικά παραδείγματα της οποίας είναι η παράσταση του 1955 με τον Κώστα Μουσούρη και τη νεαρή τότε Αντιγόνη Βαλάκου, όπως επίσης η παράσταση του 1994 με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και την Ελένη Κούρκουλα.

Η παράσταση του Χυτηρίου απευθύνεται και στο μαθητικό – φοιτητικό κοινό, ενώ η διδασκαλία αποσπασμάτων στη λογοτεχνία του Γυμνασίου και η αναφορά στο πρόσωπο της Άννας Φρανκ στους μαθητές Λυκείου, αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τους εκπαιδευτικούς ως προς την παρακολούθησή της.

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν

Μετάφραση: Βάσια Παναγοπούλου/ Δημήτρης Μοθωναίος

Παραγωγή: Θεατρική Σκηνή Ανδρέας Βουτσινάς- Βάσια Παναγοπούλου

Διανομή:

Όττο Φρανκ: Γιάννης Νταλιάνης

Εντίθ Φρανκ: Κερασία Σαμαρά

Άννα Φρανκ: Σταυρούλα Μάκρα

Μαργκότ Φρανκ: Μαρία Μοσχούρη

Κύριος βαν Ντάαν : Χάρης Σώζος

Κυρία βαν Ντάαν : Τζούλη Σούμα

Πέτερ βαν Ντάαν : Δημήτρης Μαχαίρας

Μιπ Γκις : Μαρλέν Σαΐτη

Κύριος Ντούσσελ : Σαράντος Γεωγλερής

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο αθηναϊκό κοινό από τις 4 Οκτωβρίου 2014 μέχρι και τον Απρίλιο του 2015 στο θέατρο Χυτήριο.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πρωινές παραστάσεις για σχολεία, Παρασκευή στις 8.00 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή στις 6.30 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων:

Κάθε Παρασκευή γενική είσοδος 12€

18 € κανονικό, 15€ φοιτητικό και 12€ ανέργων (για τις πρωινές παραστάσεις, σε συνεννόηση με τα σχολεία)

Ειδική τιμή για σχολεία: 8€

Ομαδικά εισιτήρια για συλλόγους: 10€

Διάρκεια: 120 λεπτά μαζί με το διάλειμμα

Όσοι αγοράσουν το εισιτήριο τους μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου για τις παραστάσεις από τις 5 μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου, θα επωφεληθούν από τις μειωμένες τιμές προπώλησης. Συγκεκριμένα, θα αγοράσουν το εισιτήριο τους στην τιμή των 10€.

Πολυχώρος Χυτήριο, Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός (στάση μετρό: Κεραμεικός), τηλ.: 2103412313, 695 1787821

Περισσοτερα στην κατηγορια Θέατρο

Copyright © 2015-2016 Clevernews