Γνώμες

ΗΠΑ – Ιράν: Ένα βήμα πιο κοντά σε συμφωνία για τα πυρηνικά

ΗΠΑ – Ιράν: Ένα βήμα πιο κοντά σε συμφωνία για τα πυρηνικά

Της Ειρήνης Ντόμορα

Η Συμφωνία – πλαίσιο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, είναι μια εξέλιξη εξέχουσας σημασίας. Η ολοκλήρωσή της, που αναμένεται να γίνει μέχρι τις 30 Ιουνίου, πρόκειται να αλλάξει το πολιτικό και γεωστρατηγικό τοπίο και τις ισορροπίες από τη Μεσόγειο μέχρι την Ινδία.

Η προκαταρκτική συμφωνία για τις βασικές παραμέτρους μιας μελλοντικής πυρηνικής συμφωνίας, επετεύχθη σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα μετά την εκπνοή της προθεσμίας της 31ης Μαρτίου. Μετά από 18 μήνες διαπραγματεύσεων, οι Υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γερμανίας και του Ιράν, καθώς και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Federica Mogherini, έκαναν ένα αποφασιστικό πρώτο βήμα για να ενισχύσουν τη διεθνή ασφάλεια και να εντείνουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για πυρηνικό αφοπλισμό.

Η Συμφωνία – πλαίσιο, επιτρέπει στο Ιράν να εξακολουθήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου αποκλειστικά, στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ. Επιπλέον, σύμφωνα με το αμερικανικό ανακοινωθέν, το Ιράν συμφώνησε ότι για τα επόμενα 15 χρόνια δεν θα εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό ανώτερο του 3,67%. Ακόμα, οι δεσμεύσεις περιλαμβάνουν τη μείωση των ήδη εγκατεστημένων φυγοκεντρωτών στα 2/3, δηλαδή από από 19.000 σήμερα σε 6.104. Επιπλέον, όλες οι πλεονάζουσες συσκευές φυγοκέντρισης θα τοποθετηθούν σε αποθήκες που θα επιτηρούνται από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και θα χρησιμοποιούνται μόνο ως ανταλλακτικά. Από τους 10 τόνους ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού που έχει τώρα στην κατοχή του, η Τεχεράνη συμφώνησε να κρατήσει μόνο 300 κιλά για την επόμενη δεκαετία. Τέλος, ο αντιδραστήρας βαρέος ύδατος στο Αράκ θα τροποποιηθεί προκειμένου να μην παράγει πλουτώνιο.

Αν οι Ιρανοί τιμήσουν τους όρους της συμφωνίας, δε θα είναι σε θέση να κατασκευάσουν πυρηνική βόμβα για τουλάχιστον μια δεκαετία, ίσως και περισσότερο. Αν όμως τους αθετήσουν οι κυρώσεις που τους είχαν επιβληθεί, θα τεθούν ξανά σε ισχύ. Παράλληλα, οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη Τεχεράνη για θέματα τρομοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βαλλιστικών πυραύλων, θα ισχύουν και μετά τη συμφωνία του Ιουνίου.

Με αυτό το τρόπο κλείνει, όπως διαφαίνεται, άπαξ και δια παντός ένα σοβαρό μέτωπο των ΗΠΑ με το Ιράν, που παρέμενε ανοιχτό εδώ και 35 χρόνια. Παράλληλα, επαναφέρει την Τεχεράνη στην θέση των βασικών εταίρων της Ουάσιγκτον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, παρέχονται νέες ευκαιρίες για τον Ελληνικό τουρισμό, τη ναυτιλία και τις επιχειρήσεις, από τη στιγμή που πολλές εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον για εξαγωγές και επενδύσεις στο Ιράν.

Σχόλια

Γνώμες

Περισσοτερα στην κατηγορια Γνώμες

Copyright © 2015-2016 Clevernews