Ελλάδα

Υπερκαλύφθηκε το placement στην Τράπεζα Πειραιώς

Υπερκαλύφθηκε το placement στην Τράπεζα Πειραιώς

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώνεται το placement των μετοχών και των warrants που κατείχε η πορτογαλική BCP στην Τράπεζα Πειραιώς, με το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών να καταγράφεται ισχυρό, υπερκαλύπτοντας, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, τη διάθεση κατά μιάμιση-δύο φορές.

Από στιγμή σε στιγμή αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις καθώς το placement θα κλείσει πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και ο προσδιορισμός του discount της συναλλαγής αλλά και το τελικό ύψος της ζήτησης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επενδυτές που συμμετείχαν στο placement είναι αποκλειστικά ξένοι και στην πλειονότητα τους προέρχονται από την Αμερική.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συναλλαγή αν αναλογιστεί κανείς ότι το ύψος της αντιστοιχεί περίπου στο θεσμικό κομμάτι της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε πριν από τέσσερις μήνες η Τράπεζα Πειραιώς. Ως διαχειριστές της διάθεσης από πλευράς BCP ενήργησαν οι Deutsche Bank και JP Morgan.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ η πορτογαλική BCP, μητρική της Millennium Bank, ανακοίνωσε ότι προχωρά στη διάθεση των κοινών μετοχών και των warrants που κατέχει στην Τρ. Πειραιώς. Πρόκειται για placement θέσης συνολικής τρέχουσας αξίας που «αγγίζει» τα 600 εκατ. ευρώ.

«Αν και αναμένεται η διάθεση των μετοχών και των warrants να πραγματοποιηθεί με μεγάλο discount, και μόνο η επένδυση τέτοιου ποσού σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την ελληνική αγορά είναι εξαιρετικά σημαντική», τονίζουν πηγές προσκείμενες στη διαδικασία.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας, η BCP Investment, θυγατρική της BCP, προχωρά σε placement για θεσμικούς επενδυτές που αφορά 235.294.118 κοινές μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και αντίστοιχου αριθμού warrants. Πρόκειται, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, για το σύνολο του μετοχικού ποσοστού που κατέχει η BCP στην Τράπεζα Πειραιώς.

Mε βάση τις τρέχουσες τιμές, η αξία των μετοχών της Τρ. Πειραιώς που διαθέτει προς πώληση η BCP διαμορφώνεται περί τα 386 εκατ. ευρώ και η αξία των warrants περί τα 210 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εξαγορά της Millenium στην Ελλάδα από την Πειραιώς, η πορτογαλική BCP συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς με το ποσό των 400 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 4,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η αποχώρηση της BCP από την Τρ. Πειραιώς κινείται στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας μεταξύ των δύο τραπεζών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η BCP θα προχωρούσε σε πώληση του μεριδίου που απέκτησε μέσω της ΑΜΚ, έως το τέλος του έτους και σε στιγμή που η ίδια θα έκρινε κατάλληλη, βάσει και των κατευθύνσεων της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας για τη διαχείριση θυγατρικών στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι η πορτογαλική BCP, η μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας βάσει ενεργητικού, έχει δεσμευθεί να πουλήσει συμμετοχές ή/και θυγατρικές της με στόχο να αποπληρώσει στο πορτογαλικό δημόσιο έως το 2016, το ποσό των 3 δισ. ευρώ που έλαβε για την κεφαλαιακή της ενίσχυση το 2012. Πρόκειται για την εφαρμογή ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης ανάλογου με αυτά που αναμένεται να συμφωνήσουν οι ελληνικές τράπεζες με την Κομισιόν έως το τέλος του έτους.

Πηγή capital.gr/ του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews