Κόσμος

Υπόθεση Ντικμέν: Επαναπατρισμός 34 κειμηλίων

Υπόθεση Ντικμέν: Επαναπατρισμός 34 κειμηλίων

Την επιστροφή προς την Κυπριακή Δημοκρατία 34 κειμηλίων αποφάσισε σήμερα το Εφετείο του Μονάχου, το οποίο εξέδωσε την απόφασή του στην εντεκάχρονη δικαστική διαμάχη κατά του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν.

Παράλληλα, όμως, το Εφετείο αποφάσισε την παραχώρηση προς τον Τούρκο αρχαιοκάπηλο των υπόλοιπων 49 αντικειμένων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου στην ΕΕ, το Εφετείο του Μονάχου αποφάσισε την απόδοση στην Κυπριακή Δημοκρατία προς επαναπατρισμό 34 κειμηλίων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τοιχογραφίες από την Μονή του Αντιφωνητή Χριστού, το ναό της Αγίας Σολομωνής στην Κώμα του Γιαλού και στη Μονή της Παναγίας της Αψινθιώτισσας, τρία ζεύγη βημοθύρων από τη Μονή του Αντιφωνητή Χριστού, τη Μονή της Παναγίας της Καντάρας και τον Άγιο Δημητριανό στο Δάλι, το χειρόγραφο Ευαγγέλιο (18ος αιών.) της Αρμενικής κοινότητας της Κύπρου και χειρόγραφο ομιλιάριο (17ος αιών.) από τη Μονή της Παναγίας της Τροοδίτισσας.

Επαναπατρίζονται επίσης δέκα προϊστορικές αρχαιότητες που προέρχονται από τη συλλογή του Χριστάκη Χατζηπροδρόμου τον Άγιο Επίκτητο Κερύνειας και άλλα.

Για τα υπόλοιπα 49 αντικείμενα (εικόνες ρωσικής τεχνοτροπίας και προϊστορικές αρχαιότητες) το δικαστήριο έκρινε ως μη επαρκή την τεκμηρίωση τους και αποφάσισε την παραχώρηση τους στον Τούρκο αρχαιοκάπηλο.

“Η απόφαση όμως δεν θα υλοποιηθεί γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε ήδη την δημοπράτησή τους μέσω της νομικής οδού. Όλα τα κειμήλια θα διεκδικηθούν και θα ανακτηθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς την καταβολή άλλων χρημάτων δεδομένου ότι ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος οφείλει στην Κυπριακή Δημοκρατία ποσό που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως σημειώνεται, έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία του επαναπατρισμού των 34 κειμηλίων στην Κύπρο η οποία θα ολοκληρωθεί περίπου σ’ ένα μήνα.

Πηγή sigmalive

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews