Κόσμος

Ιράν: Ανοιχτός σε συνομιλίες για τα πυρηνικά ο Ροχανί

Ιράν: Ανοιχτός σε συνομιλίες για τα πυρηνικά ο Ροχανί

Πρόθυμος να συμμετάσχει σε «δεσμευτικές αλλά με αποτελέσματα» συζητήσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Τόνισε παράλληλα ότι τα πυρηνικά όπλα «δεν έχουν θέση στην άμυνα και την ασφάλεια του Ιράν», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δεν θα επηρεαστεί από τις «ομάδες πίεσης» και ζήτησε να υπάρξει μια συνεπής στάση από την Ουάσινκτον επί του θέματος.

Σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Ροχανί ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, την χαρακτήρισε «κυνική» και υποστήριξε ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

«Ήταν μια κυνική ομιλία γεμάτη υποκρισία», σημείωσε ο κ. Νετανιάχου σε δήλωσή του και πρόσθεσε: «Δεν έγινε καμία πρακτική εισήγηση για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και δεν έκανε καμία δέσμευση για την εκπλήρωση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό είναι ακριβώς το σχέδιο του Ιράν, να κερδίσει χρόνο ώστε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες ότι προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα υφίσταται καθαρά για ειρηνικούς σκοπούς.

Ομπάμα: Εφικτή μια συμφωνία με το Ιράν

Νωρίτερα, κατά τη δική του ομιλία του ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε συγκρατημένο άνοιγμα προς την Τεχεράνη, αναφερόμενος στη νέα, μετριοπαθέστερη διεθνή γραμμή την οποία φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση του νέου προέδρου του Ιράν, Χασάν Ροχανί.

Σημείωσε ότι θέλει να δει τη διπλωματική οδό να δίνει αποτελέσματα στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος παρά τα τεράστια εμπόδια και κάλεσε το Ιράν να αποδείξει τον αμιγώς ειρηνικό χαρακτήρα του προγράμματός του «με διαφανή και επαληθεύσιμο τρόπο».

Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να συμμορφωθεί με την Συνθήκη για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, ώστε να βγει από τη διπλωματική της απομόνωση.

«Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν την απόκτηση πυρηνικών όπλων», υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα.

Πηγή naftemporiki.gr

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews