Κόσμος

Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, οι 3 κύριοι προμηθευτές ελαιολάδου της Γερμανίας

Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, οι 3 κύριοι προμηθευτές ελαιολάδου της Γερμανίας

Η Γερμανία είναι η 11η μεγαλύτερη αγορά ελαιολάδου στον κόσμο με την κατανάλωση ελαιολάδου σχεδόν να έχει εξαπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ το 2012 η κατανάλωση ελαιολάδου στη Γερμανία αυξήθηκε στους 59 χιλιάδες τόνους.

Ιταλία, Ισπανία, και Ελλάδα, με προεξάρχουσα την Ιταλία, είναι οι τρεις κύριοι προμηθευτές ελαιολάδου της Γερμανίας.

Η Ιταλία κρατά με διαφορά η Ιταλία (3/4 των γερμανικών εισαγωγών) τα «σκήπτρα», ενώ Ελλάδα και η Ισπανία διαθέτουν μερίδια περίπου 10% η κάθε μία επί του συνόλου των εισαγωγών ενώ οι ελληνικές εξαγωγές παρθένου ελαιολάδου αυξήθηκαν το 2012 σε περίπου 6,2 χιλ. τόνους, αξίας περίπου 24 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται σε έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του ελληνικού προξενείου στο Ντίσελντορφ, σε όρους αξίας, το μερίδιο της Ελλάδας επί των εισαγωγών παρθένου ελαιολάδου της Γερμανίας είναι υψηλότερο, και κυμαίνεται μεταξύ 11,5 και 13,5%.

Κατά την περίοδο 2006-2012, παρά τις διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν, δε φαίνεται να υπάρχει μόνιμη σημαντική μετατόπιση των μεριδίων αγοράς μεταξύ των τριών βασικών προμηθευτριών χωρών.

Γενικά, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η Γερμανία είναι η 11η μεγαλύτερη αγορά ελαιολάδου στον κόσμο με την κατανάλωση ελαιολάδου σχεδόν να έχει εξαπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ το 2012 η κατανάλωση ελαιολάδου στη Γερμανία αυξήθηκε στους 59 χιλιάδες τόνους.

Μπορεί η κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου να αυξάνεται, αλλά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις μεσογειακές χώρες και κατά την τελευταία πενταετία 2008-2012, οι εισαγωγές ελαιολάδου της Γερμανίας ακολουθούν ανοδική τάση σε όρους ποσότητας, όχι όμως σε όρους αξίας, καθώς η μέση τιμή εισαγωγών υποχωρεί. Επιπλέον, το μεγαλύτερο ποσοστό των εισαγωγών ελαιολάδου της Γερμανίας αφορά παρθένο ελαιόλαδο αλλά την τελευταία πενταετία παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών άλλου ελαιολάδου.

Ο μεγαλύτερος όγκος πωλήσεων ελαίων στο γερμανικό λιανεμπόριο αφορά ηλιέλαιο, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται το κραμβέλαιο. Το ελαιόλαδο έχει την τρίτη θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών και ο υψηλός βαθμός συγκέντρωσης και η υπεροχή των discounters στο γερμανικό λιανεμπόριο έχει ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των πωλήσεων ελαιολάδου να αφορά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Πηγή skai.gr

 

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews