Γνώμες

Ήταν η μέρα της!

Ήταν η μέρα της!

του Γιώργου Ευγενίδη

Οι χθεσινές εκλογές στη Γερμανία μπορούν να συμπυκνωθούν στην εξής φράση: Η Μέρκελ σάρωσε! Πράγματι, η Άγκελα Μέρκελ έκανε περίπατο στις εθνικές εκλογές και επιβεβαίωσε τη θετική τάση που είχε διαμορφωθεί από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, με τη σαρωτική νίκη του κομματικού εταίρου της, Χόρστ Ζέεχοφερ, στη Βαυαρία. Επίσης, η Άγκελα Μέρκελ θα παραμείνει Καγκελάριος. Προς το παρόν αναζητείται κυβερνητικός εταίρος.

Για το ρόλο αυτό υπάρχουν δύο βασικοί υποψήφιοι: οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι. Χθες βράδυ από το κόμμα της Άγκελα Μέρκελ σχολιάζαν πως θ προβούν σε συνομιλίες και με τα δύο κόμματα, αν και το σενάριο που φαντάζει σε όλους τους αναλυτές ως το πιο πιθανό είναι να αναβιώσει ο μεγάλος συνασπισμός, όπως και στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της Γερμανίας από την κυρία Μέρκελ, από το 2005 έως το 2009.

Με απλά μαθηματικά, η Άγκελα Μέρκελ αύξησε σε πολύ μεγάλο βαθμό την εκλογική επιρροή του κόμματός της, το οποίο το 2009 είχε αποσπάσει το 33% των ψήφων. Η Καγκελάριος στην κυριολεξία εξαΰλωσε τον μέχρι πρότινος κυβερνητικό εταίρο της, το FDP, αποσπώντας του περίπου 2 εκατομμύρια ψήφους! Από την άλλη, το FDP με υποψήφιο τον Ράινερ Μπούντερλε και Πρόεδρο τον Φίλιπ Ρέσλερ έγραψε αρνητική ιστορία, καθώς είναι η πρώτη φορά στη μεταπολεμική Γερμανία που το κόμμα δεν θα εκπροσωπείται στη Βουλή. Για τους αριθμολάγνους, να επισημάνουμε πως το ποσοστό που πήρε το CDU της Άγκελα Μέρκελ είναι το μεγαλύτερο του κόμματος από την επανένωση της Γερμανίας το 1990! Τότε, επικεφαλής του κόμματος ήταν ο ιστορικός Καγκελάριος, Χέλμουτ Κολ.

Στο στρατόπεδο του SPD επικρατεί σκεπτικισμός. Το 26-27% που απέσπασε το κόμμα δεν είναι πολύ θετικό αλλά είναι σίγουρα καλύτερο από το 23,5% του 2009. Σε δύσκολη θέση αναμένεται στο κοντινό μέλλον να βρεθεί ο Πρόεδρος του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, καθώς θα κληθεί να αντιμετωπίσει την εσωτερική αντιπολίτευση δημοφιλών Πρωθυπουργών κρατιδίων. Πάντως, ο Πέερ Στάινμπρουκ έχει δηλώσει πως ο ίδιος δεν πρόκειται να συμμετάσχει από Υπουργική θέση σε μεγάλο συνασπισμό. Το τι μέλλει γενέσθαι, θα φανεί σαφέστερα τις επόμενες μέρες…

Όσον αφορά τα μικρότερα κόμματα, πρέπει να γίνουν ορισμένες βασικές παρατηρήσεις. Η Αριστερά δεν καταγράφει μεγάλες απώλειες και θα συνεχίσει τον ίδιο καταγγελτικό λόγο που εφήρμοσε εδώ και 4 χρόνια. Για το κόμμα των Πρασίνων, αυτές οι εκλογές είναι μια τεράστια χαμένη ευκαιρία. Θα σώσουν την παρτίδα, μόνο αν συμπεριληφθούν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το CDU. Όπως αναφέραμε πάντως και σε προηγούμενη ανάλυση (Οι Γερμανοί Πράσινοι και ο μύθος του νέου Volkspartei), το κόμμα των Πρασίνων κατάφερε να σημειώσει μια κατακόρυφη πτώση από το δημοσκοπικό 28% του 2012 στο 8,5% των εκλογών του 2013. Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στη νεφελώδη ατζέντα τους και στην αδυναμία τους να επιλέξουν ένα σαφές target group.

Για το τέλος αφήσαμε την ιδιάζουσα περίπτωση του μικρού κόμματος Alternative für Deutschland. Από το 1,5% του Ιουλίου, το κόμμα κατάφερε να αποσπάσει περίπου 300.000 ψήφους από το CDU αλλά και αρκετές ψήφους από το FDP στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και να σκαρφαλώσει στο 4,5%, μένοντας πάντως εκτός Βουλής. Αυτό βέβαια δεν σηματοδοτεί το τέλος αυτού του κόμματος διαμαρτυρίας αλλά μάλλον το ξεκίνημά του, μιας και διαμορφώνει πολιτικό κεφάλαιο και μια ενδιαφέρουσα παρακαταθήκη για το μέλλον. Ήδη, οι αναλυτές στη Γερμανία θεωρούν πως οι μέλλοντες δυσαρεστημένοι του CDU θα κατευθυνθούν στην AfD.

Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου έχουν νικήτρια την Καγκελάριο Μέρκελ και η νίκη της είναι μεγαλειώδης και αδιαφιλονίκητη. Παράλληλα, ανοίγουν πληγές στους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και κυρίως τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι ξαφνικά βρέθηκαν στο πολιτικό περιθώριο. Αν μπορούμε να διακρίνουμε δυο λέξεις που έκριναν τις εκλογές, αυτές είναι η «εμπιστοσύνη» και η «ευημερία». Οι Γερμανοί, ως επί το πλείστον, ευημερούν και έχουν εμπιστοσύνη στην Καγκελάριό τους, καθώς θεωρούν πως δεν τους έχει πει ποτέ ψέματα. Έτσι, ανανέωσαν τη θητεία της, δίνοντάς της σαφή εντολή να συνεχίσει την ίδια πολιτική.

Ούτε η Άγκελα Μέρκελ δεν περίμενε τόσο άνετη επικράτηση, αυτό μπορούμε να το πούμε με σιγουριά. Χωρίς αμφιβολία πάντως, η 22α Σεπτεμβρίου ήταν η μέρα της!

Σχόλια

Γνώμες

Περισσοτερα στην κατηγορια Γνώμες

Copyright © 2015-2016 Clevernews

Share via
Copy link