Κινηματογράφος

“Jurassic World” (και το ανεπανάληπτο χάνει την ισχύ του…)

“Jurassic World” (και το ανεπανάληπτο χάνει την ισχύ του…)

Βαθμολογία: * * * *
Διάρκεια: 124’ / Κατηγορία: Περιπέτεια Φαντασίας.
Σκηνοθεσία: Colin Trevorrow
Σενάριο: Rick Jaffa, Amanda Silve, Colin Trevorrow, Derek Connolly.
Πρωταγωνιστούν: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Ty Simpkins, Nick Robinson, Vincent D’Onofrio, κ.α.

Είναι πραγματικά πολύ ωραίο το συναίσθημα να ταξιδεύεις μέσα από μία ταινία. Σε άλλα μέρη, σε άλλες εποχές, σε όρια της φαντασίας που μπορείς μόνο μέσα από την μεγάλη οθόνη να αγγίξεις ή και να ξεπεράσεις. Ειδικά όταν η ταινία σε ταξιδεύει σε όμορφες αναμνήσεις που το θέμα της ταινίας σου άφησε, τότε αποκτάει πραγματικά άλλη έννοια ο χαρακτηρισμός “ανεπανάληπτο”. Και αυτό ακριβώς κάνει η ταινία “Jurassic World”.

nwortdqnzipj7fuz8rtqΈχουν περάσει 22 χρόνια από το 1993, όταν είδαμε για πρώτη φορά στις οθόνες μας μία ταινία που συνδύαζε τους δεινοσαύρους, που όλοι αγαπάμε, με το “σήμερα” του τότε. Καταδίωξη ενός αυτοκινήτου από έναν Τυραννόσαυρο, μαγικές εικόνες από έναν Βραχιόσαυρο, σκηνές τρόμου με έναν Βελοσιράπτορα. Και τότε όλοι είπαν ότι αυτό το θέαμα είναι ανεπανάληπτο. Το Jurassic Park έμελλε να στιγματίσει πολλές γενιές θεατών όπως πολύ λίγες ταινίες έχουν καταφέρει. Εκ τότε βγήκαν άλλες δύο ταινίες και παρά τις βαθύτερες ελπίδες όλων, απέδειξαν ότι δεν επαναλαμβάνεται μία τέτοια μαγεία στο κινηματογράφο.

DLC00020-720x405Φτάνουμε όμως κάπου στο 2013 όταν μαθαίνουμε ότι ένας τίτλος κυκλοφορεί στα προσεχώς. Το όνομα “Jurassic World”. Πολλοί ενθουσιάστηκαν. Αλλά και πολλοί (μεταξύ αυτών και ο γράφων) είδαν με δυσπιστία αυτό το νέο. Ο φόβος για ένα remake ενός κινηματογραφικού θαύματος, με την ιστορία να δείχνει ότι η επαναδημιουργία ενός τίτλου, τις περισσότερες φορές, καταλήγει σε μία αηδία που απογοητεύει τους πιστούς του πρώτου έπους ήταν κάτι παραπάνω από διάχυτος. Κι όμως, έφτασε το 2015 και ακούσαμε ότι η ταινία είναι μία συνέχεια των παλαιών ταινιών με διαφορετικό κεφάλαιο στην ιστορία που έχουμε αγαπήσει. Και τελικά η προβολή….

DLC00020-720x405Το Jurassic World μπορείς εύκολα να του δώσεις χαρακτηρισμούς από “καλό” μέχρι και “τέλειο”. Απουσιάζει η λέξη αριστούργημα, μα δεν είναι και τόσο κακό αυτό στην τελική. Με μία σκηνοθεσία που είναι άριστη, με αριστοτεχνική διανομή ρόλων και εξίσου αριστοτεχνικές ερμηνείες δεν έχεις παρά να απολαύσεις την ταινία. Με μόνο παράδοξο την δυνητική ικανότητα της πρωταγωνίστριας να τρέχει πάνω σε τακούνια (εγώ το ‘χω δει πάντως να συμβαίνει), όλα δείχνουν να έχουν μία έντονη ρεαλιστικότητα που ξαφνιάζει ευχάριστα. Με τον κόσμο των δεινοσαύρων να δίνει μέσα από τις μελέτες των επιστημόνων συνέχεια νέα δεδομένα και ανακαλύψεις, όλα φαντάζουν δυνατά σήμερα. Τα εφέ έχουν κι σε αυτή την ταινία την τιμητική τους. Πάρα πολύ καλά εφέ, προσεγμένα και καλοδουλεμένα πάνω στις σκηνές κάνουν το αποτέλεσμα αρτιότατο.

jurassic-world-super-bowl-13Αυτό που που κάνει την ταινία όμως να κερδίζει μία πολύ καλή θέση στη καρδιά των θεατών-θαυμαστών του είδους είναι ο άψογος τρόπος που συνδέεται με την πρώτη ταινία απευθείας. Μία σύνδεση που γίνεται υπό το κράτος απόλυτου σεβασμού χωρίς όμως να εξαρτάται από εκείνη για να γίνει αρεστή. Είναι τόσο έξυπνος ο τρόπος που γίνονται οι αναφορές στο Jurassic Park, που δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο απ’ όσους θυμούνται και αγαπούν ακόμα… Για να πούμε την αλήθεια καταλαβαίνεις με εύκολη σκέψη πως ο κόσμος μέσα στη ταινία έχει ξεχάσει τι έγινε σε εκείνο το νησί. Ότι 22 χρόνια πριν δεν τιθασεύτηκε η φύση και η εξέλιξη από τον άνθρωπο. Και εφόσον το ξέχασε, καλείται στο νέο πάρκο, να ζήσει ξανά τα ίδια τραγικά γεγονότα. Μόνο που όταν κάποιος δείξει αγάπη και σεβασμό η φύση του το ανταποδίδει….

Και με αυτό το τελευταίο που μόλις διαβάσατε, κλείνει η κριτική αυτή. Η συμβουλή μας? Μην το χάσετε από την μεγάλη οθόνη! Καλή σας διασκέδαση…

Τάσος Χαραλαμπάκης

 

Σχόλια

Κινηματογράφος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κινηματογράφος

Copyright © 2015-2016 Clevernews