Ελλάδα

Κατά 2,3 δισ αυξήθηκε από την ΕΚΤ ο ELA των ελληνικών τραπεζών

Κατά 2,3 δισ αυξήθηκε από την ΕΚΤ ο ELA των ελληνικών τραπεζών

Aμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έγινε γνωστό ότι αυξάνεται ο ELA στις ελληνικές τράπεζες κατά 2,3 δισ ευρώ. Το όριο πλέον ανέβηκε στα 83 δισ ευρώ από 80,7 δισ. την περασμένη εβδομάδα ενώ το μαξιλάρι ρευστότητας των ελληνικών ανέρχεται στα 3 δισ.

Από την άλλη πλευρά ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Εσθονίας Άρντο Χάνσον μιλώντας στην Wall Street Journal έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές.

“Η ΕΚΤ, θα μπορούσε να αναγκασθεί να επανεξετάσει τους όρους χορήγησης έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση του χρέους της Ελλάδας ή αν οι τράπεζές της δεν θα είναι πλέον σε θέση να προσκομίσουν επαρκή ενέχυρα.

Η χορήγηση της έκτακτης βοήθειας ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες -σημείωσε- βασίζεται σε κανόνες:

Εξαρτάται από δύο παράγοντες: Η βοήθεια δίνεται σε φερέγγυες τράπεζες με επαρκή ενέχυρα. Εξετάζουμε τα θέματα της φερεγγυότητας των τραπεζών και της ποιότητας των ενεχύρων κάθε εβδομάδα και, εάν αυτά είναι εντάξει, δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιαδήποτε βάση να ληφθεί διαφορετική απόφαση»,ανέφερε και πρόσθεσε: «Αλλά αν τα πράγματα αλλάξουν, εάν η ποιότητα των ενεχύρων ή η (προοπτική) βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αλλάξει, τότε αυτά τα λαμβάνεις υπόψη και επαναξιολογείς” ανέφερε ο κυριος Χάνσον.

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews