Κοινωνία

Καταδίκη της Ελλάδας για τον αποκλεισμό ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης

Καταδίκη της Ελλάδας για τον αποκλεισμό ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης

Ως παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα.

Η απόφαση αφορά στον νόμο 3719/2008 με τον οποίο εισαγόταν και στην Ελλάδα ο θεσμός του «συμφώνου συμβίωσης» με τον οποίο ζευγάρια μπορούν να επισημοποιήσουν τη σχέση τους με πιο ευέλικτο τρόπο απ’ ότι η τέλεση γάμου.

Στον νόμο, δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για τα ομόφυλα ζευγάρια – ο νόμος μιλά ρητώς για ζευγάρια αντίθετου φύλου- κάτι που από την πρώτη στιγμή στηλίτευσαν οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπήρξε κόλαφος για την ελληνική πολιτεία καθώς από τις 19 χώρες που έχουν εισάγει αυτή τη μορφή ένωσης ζευγαριών με νομική προστασία, μόνο στη Λιθουανία και στην Ελλάδα έχει χορηγηθεί το δικαίωμα αυτό αποκλειστικά σε ζευγάρια διαφορετικού φύλου.

Το Δικαστήριο επανέλαβε ότι τα ζευγάρια του ιδίου φύλου είναι εξίσου ικανά με τα ζευγάρια διαφορετικού φύλου να εισέρχονται σε σταθερές σχέσεις.

Συνεπώς τα ομόφυλα ζευγάρια βρίσκονται σε παρόμοια θέση με τα ζευγάρια αντίθετου φύλου σε σχέση με την ανάγκη προστασίας και νομικής αναγνώρισης των σχέσεών τους.

Πηγή imerisia.gr

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Κοινωνία

Copyright © 2015-2016 Clevernews