Επιστημονικά

Καταργείται η λίστα αναμονής για τους γιατρούς – Δείτε πως θα γίνεται η διαδικασία της ειδικότητας

Καταργείται η λίστα αναμονής για τους γιατρούς – Δείτε πως θα γίνεται η διαδικασία της ειδικότητας

Μεγάλες ανατροπές έρχονται στο χώρο της Υγείας, καθώς με σχέδιο νομού που φέρνει το  αρμόδιο Υπουργείο, καταργείται άμεσα η χρονοβόρα διαδικασία της αναμονής για ειδικότητα, για τους νέους γιατρούς.

Η πρότυπη αυτή ελληνική πατέντα που θυμίζει τη κακή ανάμνηση της επετηρίδας… και κάνει τους νέους έλληνες γιατρούς να καταφεύγουν στο εξωτερικό, για να μη περιμένουν σε αυτές τις μακρόχρονες λίστες αναμονής, όλα δείχνουν πως σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν και στη θέση της θα μπουν Πανελλήνιες εξετάσεις.

Να σημειώσουμε εδώ, πως αυτό το νομοσχέδιο όταν ολοκληρωθεί, ψηφιστεί και εφαρμοστεί θα χαροποιήσει και θα ανακουφίσει αρκετές ελληνικές οικογένειες αλλά και αποφοίτους υποψήφιους ειδικευόμενους. Καθώς κοντά στις 6.500 είναι ο αριθμός που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Γερμάνια και κυρίως στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανία-  Βεστφαλίας, στη Σουηδία, αλλά και στην Αγγλία, προκειμένου να τελειώσουν την ειδικότητα τους.

Μία τέτοια εξέλιξη μόνο θετική μπορεί να είναι, αφού με την υλοποίηση της ενδέχεται να επαναπατριστούν δεκάδες χιλιάδες από αυτούς που έφυγαν, χωρίς να είναι επιλογή τους. Ενώ παράλληλα θα αποτρέψει και όλη αυτή την αθρόα, άτακτη και ανεξέλεγκτη φυγή- έξοδο, όλων αυτών των νέων επιστήμων, που πριν ακόμα τελειώσουν τις σπουδές τους στέλνουν μαζικά βιογραφικά σε νοσοκομεία του εξωτερικού… Κάτι που αποδυναμώνει και τη χωρά, καθώς μειώνεται, όπως είναι φυσικό, το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό της.

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» με αυτόν τον τρόπο οι γιατροί με την καλύτερη βαθμολογία θα εισάγονται αμέσως στα νοσοκομεία της επιλογής τους, ενώ αναμένεται να μπουν και κριτήρια για την ειδίκευση τους, βάσει πληθυσμιακών αναγκών, με στόχο οι θέσεις πανελλαδικά να είναι συναρτούμενες με τον ιδανικό αριθμό γιατρών ανά ειδικότητα καταργώντας το αυθαίρετο που ισχύει σήμερα.

Πώς θα γίνονται οι εξετάσεις για την ειδικότητας

Κάθε Μάιο και Νοέμβριο θα διεξάγονται οι γραπτές εξετάσεις με τους αποφοίτους των σχολών να έχουν ένα τετράδιο ειδικού τύπου με αδιαφανές κάλυμμα, ώστε να κρύβονται τα στοιχεία τους και θα καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις με απαντήσεις πολλαπλών επιλογών. Θα βαθμολογούνται με κλίμακα από 0 έως 100 και δεν θα υπάρχει βάση επιτυχίας. Οι καλύτεροι θα καταλαμβάνουν τη θέση της πρώτης προτίμησής τους.

Υπενθυμίζεται πως τώρα 1.900 νέοι γιατροί παίρνουν πτυχίο κάθε έτος ενώ 1.900 λαμβάνουν τίτλο ειδικότητας.

 Οι ειδικότητες που έχουν τουλάχιστον τρία χρόνια αναμονής

Πλαστική χειρουργική

Παιδοψυχιατρική

Δερματολογία

Ενδοκρινολογία

Ρευματολογία

Ογκολογία

Παιδιατρική

Γυναικολογία

Οφθαλμολογία

Παθολογία

Οι ειδικότητες που δεν έχουν αναμονή

Αναισθησιολογία

Ακτινοθεραπευτική

Ακτινολογία

Μικροβιολογία

Αιματολογία

Παθολογοανατομία

Θωρακοχειρουργική

Νευροχειρουργική

Πυρηνική ιατρική

Πνευμονολογία

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Επιστημονικά

Copyright © 2015-2016 Clevernews