Κοινωνία

Κατασχέθηκαν 1.077 πίνακες σε επιχείρηση εξάρθρωσης κυκλώματος εμπορίας κλεμμένων έργων τέχνης

Κατασχέθηκαν 1.077 πίνακες σε επιχείρηση εξάρθρωσης κυκλώματος εμπορίας κλεμμένων έργων τέχνης

Στην Εθνική Πινακοθήκη  των Τιράνων μεταφέρθηκαν 1.077 έργα τέχνης παρουσία του Αλβανού πρωθυπουργού, του υπουργού Δημόσιας Τάξης και της υπουργού Πολιτισμού. Ο Έντι Ράμα χαρακτήρισε «θησαυρό»  τα αντικείμενα τα οποία κατασχέθηκαν κατά την διάρκεια χθεσινής επιχείρησης της αλβανικής αστυνομίας για την εξάρθρωση σπείρας διακίνησης κλεμμένων έργων τέχνης.

 

Στην εθνική πινακοθήκη μεταφέρθηκαν 229 εικόνες διαφορετικού μεγέθους κλεμμένες απο Ορθόδοξους Ναούς στην Αλβανία και στην ΠΓΔΜ, 4 τοιχογραφίες που είχαν αφαιρεθεί από το Ναό της Παναγίας στην Μοσχόπολη στην Κορυτσά, 522 έργα ζωγραφικής του Μεσαίωνα και 322 αντικείμενα επίσης του Μεσαίωνα.

 

«Το γεγονός ότι ένας θησαυρός αυτού του μεγέθους ίσου με ένα μουσείο, μόλις χθες βράδυ βρισκόταν στα χέρια των αρχαιοκάπηλων, αποδεικνύει το κίνδυνο και την μοίρα πολλών άλλων θησαυρών που έχουν ήδη βγει από τα σύνορα, αποδεικνύει την σκανδαλώδη και απαράδεκτη κατάσταση της προστασίας της δημόσιας περιουσίας και του πολιτιστικού πλούτου που δεν μπορεί να αντικατασταθεί πια», δήλωσε ο Ράμα.

 

πηγή: paraskhnio.gr

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Κοινωνία

Copyright © 2015-2016 Clevernews