Ελλάδα

Κηδεύτηκε βρέφος 6 μηνών – Ηταν ο μικρότερος αγνοούμενος της τουρκικής εισβολής

Κηδεύτηκε βρέφος 6 μηνών – Ηταν ο μικρότερος αγνοούμενος της τουρκικής εισβολής

Στον Ιερό Ναό του Θεού Σοφίας στην Κύπρο κηδεύτηκε ο Ανδρέας Κυριάκου, ο μικρότερος αγνοούμενος της τουρκικής εισβολής το 1974.

Ηταν μόλις 6 μηνών την ημέρα της τουρκικής εισβολής και τα οστά του βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο μαζί με άλλα πέντε μέλη της οικογένειάς του. Είναι χαρακτηριστικό ότι δίπλα στον Ανδρέα, ήταν ακόμα η πιπίλα του.

Τα οστά όλης της οικογένειας βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο Τραχώνι Κυθρέας, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και τακτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.Μαζί κηδεύτηκαν η μητέρα του Αγγελική Κυριάκου, 25 ετών το 1974, οι θείες του Σούλα και Μάρω 11 και 19 ετών και η γιαγιά του Ελένη, 46 χρονών.

Οι γυναίκες και το παιδί δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ. Το βρέφος είχε πληγεί και στο πόδι, πριν δολοφονηθεί. Ο πατέρας του μικρού Ανδρέα ήταν στρατιώτης την περίοδο της τουρκικής εισβολής και πληροφορήθηκε τα διαδραματισθέντα αργότερα. Κατά τη διάρκεια του πολέμου πέρασε πολύ δύσκολες ώρες και κινδύνεψε και η ζωή του. Όταν έφτασε στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, δεν βρήκε ούτε τη γυναίκα του ούτε το παιδί του.

Στην κηδεία επικήδειο εκφώνησαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι ευθύνη της πολιτείας είναι να δικαιώσει τη θυσία των ηρώων του ’74. «Είμαστε έτοιμοι και ώριμοι ώστε να οικοδομήσουμε μια πατρίδα με ειρηνικό μέλλον» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

πηγή: iefimerida.gr

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews