Κόσμος

Κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο η αυτοβιογραφία της νεαρής Μαλάλα

Κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο η αυτοβιογραφία της νεαρής Μαλάλα

Η Μαλάλα είναι υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης Τον τρόμο που ένιωσε τον περασμένο Οκτώβριο όταν δύο ένοπλοι άνδρες ανέβηκαν στο σχολικό λεωφορείο στο οποίο επέβαινε και την πυροβόλησαν στο κεφάλι διηγείται στην αυτοβιογραφία της που κυκλοφόρησε σήμερα, Τρίτη, σε όλο τον κόσμο η πακιστανή μαθήτρια Μαλάλα Γιουσαφζάι. Η 16χρονη είναι υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Η αυτοβιογραφία της Μαλάλα, την οποία έγραψε μαζί με τη βρετανίδα δημοσιογράφο Κριστίνα Λαμ, έχει τίτλο: «Εγώ, η Μαλάλα: Μάχομαι για την εκπαίδευση και αντιστέκομαι στους Ταλιμπάν».

Στο βιβλίο αυτό η 16χρονη Πακιστανή διηγείται όλα όσα έζησε στις 9 Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου και αναφέρεται, συγχρόνως στις ελπίδες που οδηγούν τον αγώνα της υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών.

«Οι φίλοι μου λένε ότι πυροβόλησαν τρεις φορές, τη μία μετά την άλλη» γράφει η Μαλάλα. «Όταν φτάσαμε στο νοσοκομείο τα μακριά μαλλιά μου και τα γόνατα της Μονίμπα (μιας συμμαθήτριάς της) ήταν γεμάτα αίματα» συνεχίζει.

Η Μαλάλα αναφέρει ότι είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή της λίγους μήνες πριν την επίθεση. «Τη νύχτα περίμενα μέχρι να κοιμηθούν όλοι. Στη συνέχεια έλεγχα όλες τις πόρτες και τα παράθυρα».

«Δεν ξέρω γιατί, αλλά όταν έμαθα ότι είμαι στόχος δεν ανησύχησα. Μου φαινόταν ότι όλος ο κόσμος ξέρει ότι θα πεθάνει μια μέρα» τονίζει η Μαλάλα.

Η αυτοβιογραφία της νεαρής Πακιστανής, που κυκλοφόρησε την Τρίτη στα αγγλικά σε όλο τον κόσμο και αύριο, Τετάρτη στα γαλλικά, περιγράφει τη ζωή της Μαλάλα υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν στην κοιλάδα Σαβάτ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Αναφέρεται στις δημόσιες μαστιγώσεις, την απαγόρευση της τηλεόρασης, του χορού και της μουσικής, καθώς και στην απόφαση της οικογένειάς της να φύγει από την περιοχή το 2009, όπως και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι καθώς μαίνονταν οι μάχες μεταξύ των Ταλιμπάν και του πακιστανικού στρατού.

Στο βιβλίο αναφέρεται επίσης ότι ο πατέρας της όταν ήταν έφηβος είχε σκεφτεί να γίνει τζιχαντιστής και να πολεμήσει στο Αφγανιστάν μετά την σοβιετική επέμβαση στη χώρα το 1979.

Η Μαλάλα, που πλέον ζει στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας όπου νοσηλευόταν, διηγείται επίσης τις δυσκολίες που αντιμετώπισε μέχρι να προσαρμοστεί στον βρετανικό τρόπο ζωής.

Αναφέρει την έκπληξή της όταν είδε για πρώτη φορά νεαρές Αγγλίδες ελαφρά ντυμένες να βγαίνουν για βράδυ, αλλά και αγόρια και κορίτσια να φλερτάρουν στα καφέ.

Πάντως η Μαλάλα παραδέχεται ότι δυσκολεύεται να κάνει φίλους στη Βρετανία και ότι περνά πολλές ώρες στο Skype μιλώντας με τις πακιστανές φίλες της.

Η 16χρονη μαθήτρια αναφέρεται συχνά και στην πρώην πρωθυπουργό του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο, την οποία θεωρεί ηρωίδα και δεν κρύβει ότι σκοπεύει να επιστρέψει κάποια μέρα στη χώρα της για να ασχοληθεί με την πολιτική, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

«Γλίτωσα για έναν λόγο, να χρησιμοποιήσω τη ζωή μου για να βοηθήσω τους ανθρώπους» λέει χαρακτηριστικά.

πηγή news.in.gr

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews