Κόσμος

Κίνα: Περιουσιακά στοιχεία αξίας 10,5 δισ. ευρώ κατάσχεσαν οι αρχές από συγγενείς αξιωματούχου!

Κίνα: Περιουσιακά στοιχεία αξίας 10,5 δισ. ευρώ κατάσχεσαν οι αρχές από συγγενείς αξιωματούχου!

Σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς περισσότεροι από 300 συγγενείς, πολιτικοί συνεργάτες, προστατευόμενοι και υπάλληλοι του Ζου Γιονγκάνγκ έχουν συλληφθεί ή ανακριθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Περιουσιακά στοιχεία ύψους τουλάχιστον 90 δισεκατομμυρίων γουάν (περίπου 10,5 δισ. ευρώ) κατάσχεσαν οι κινεζικές αρχές από συγγενείς και συνεργάτες του πρώην “τσάρου” των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας της Κίνας Ζου Γιονγκάνγκ ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο του μεγαλύτερου σκανδάλου διαφθοράς που έχει γνωρίσει η χώρα τα τελευταία εξήντα χρόνια!

Σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς περισσότεροι από 300 συγγενείς, πολιτικοί συνεργάτες, προστατευόμενοι και υπάλληλοι του Ζου έχουν συλληφθεί ή ανακριθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Το εντυπωσιακό μέγεθος των κατασχεμένων περιουσιακών στοιχείων και το εύρος των ερευνών σε συνεργάτες και συγγενείς του Ζου καθιστούν την έρευνα αυτή χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη Κίνα, γεγονός που υποδηλώνει την αποφασιστικότητα του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να καταπολεμήσει τη διαφθορά ακόμη και στα υψηλότερα κλιμάκια. Σύμφωνα ωστόσο με το Ρόιτερς, η έρευνα μπορεί να υποκινείται εν μέρει από το γεγονός ότι ο Ζου εξόργισε την κινεζική ηγεσία καθώς αντιτάχθηκε στη δίωξη του ανερχόμενου πολιτικού Μπο Σιλάι ο οποίος καταδικάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ισόβια κάθειρξη για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

Ο 71χρονος Ζου έχει ουσιαστικά τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό αφότου ξεκίνησε επίσημα η έρευνα σε βάρος του, στα τέλη του 2013. Είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος που εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς από το 1949, όταν κατέλαβε την εξουσία το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Σύμφωνα με τις δύο πρώτες πηγές οι εισαγγελικές αρχές και η υπηρεσία καταπολέμησης διαφθοράς του κόμματος “πάγωσαν” τραπεζικούς λογαριασμούς με καταθέσεις ύψους 37 δισ. γουάν και κατέσχεσαν ομόλογα ύψους 51 δισ. μετά από έρευνες που πραγματοποίησαν σε σπίτια στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και πέντε επαρχίες. Έχουν επίσης κατασχεθεί περίπου 300 διαμερίσματα και επαύλεις αξίας 1,7 δισ. γουάν, αντίκες και πίνακες ζωγραφικής αξίας 1 δισ. γουάν και περισσότερα από 60 οχήματα.

Τα κατασχεμένα ήδη ανήκαν σε όσους έχουν συλληφθεί, όμως δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι είναι αυτοί σε σύγκριση με όσους ανακρίθηκαν. Τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία δεν ήταν στο όνομα του Ζου.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και περισσότεροι από 10 συγγενείς του Ζου, όπως η σύζυγός του, πρώην δημοσιογράφος της τηλεόρασης Ζία Σιαογιέ, ο μεγαλύτερος γιος του από προηγούμενο γάμο Ζου Μπιν και ένας αδελφός του. Στην έρευνα εμπλέκονται πολλοί πρώην αξιωματούχοι, όπως ο Τζιανγκ Τζιεμίν, πρώην πρόεδρος του ενεργειακού κολοσσού PetroChina και της μητρικής εταιρείας China National Petroleum Corporation, ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Λι Ντονγκσένγκ και ο πρώην αντικυβερνήτης της επαρχίας Χαϊνάν Τζι Ουενλίν.

Πηγή skai

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews