Γνώμες

Η κοινωνία χρωστάει στο Ρωμανό ! #NRomanos

Η κοινωνία χρωστάει στο Ρωμανό ! #NRomanos

Η Οδύσσεια του Νίκου Ρωμανού μόλις προχθές έφτασε στο τέλος της. Πλέον η ζωή ενός νέου ανθρώπου δε βρίσκεται σε κίνδυνο, έναν κίνδυνο, στον οποίο ο ίδιος ο κρατούμενος είχε θέσει τον εαυτό του σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εισακουστούν τα αιτήματά του.
Η αλήθεια είναι ότι  αν ο Ρωμανός απλά ζητούσε έστω και επιτακτικά να του χορηγηθούν εκπαιδευτικές άδειες παρακολούθησης, δε θα γινόταν αντικείμενο σχολιασμού παρά μόνο σε λιγοστά ΜΜΕ. Και το μόνο σίγουρο σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι το δίκαιο αίτημά του θα παρέμενε ανικανοποίητο. Εδώ τώρα παρά την πρώτης γραμμής προβολή από τα μέσα χρειάστηκε να φτάσει η ζωή του Ρωμανού να κρέμεται από μια κλωστή, για να δοθεί επιτέλους μια λύση.

Μια λύση της τελευταίας στιγμής, η οποία θα μπορούσε να έχει προταθεί πολύ πολύ νωρίτερα. Μια λύση, η οποία, δυστυχώς, δεν αποτελεί προϊόν της καλής πρόθεσης και της πολιτικής πρόνοιας των υπευθύνων, αλλά ένα αναγκαστικό βήμα προς τα πίσω του ίδιου του υπουργού Δικαιοσύνης. Ο κ. Αθανασίου, ο οποίος κατέθεσε μια τροπολογία-λύση, που έτυχε ευρύτατης κοινοβουλευτικής αποδοχής, είναι ο ίδιος άνθρωπος, που τις προηγούμενες μέρες ‘’ένιπτε τας χείρας του’’ σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος, κρυπτόμενος μάλιστα δήθεν πίσω από τη μη δυνατότητα παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης. Μια τέτοια παρέμβαση ούτε ποτέ ζητήθηκε από τον καθένα ούτε και χρειάστηκε τελικά. Από το αποτέλεσμα φάνηκε ότι η λύση τελικά ήταν πολύ πιο απλή.

Ένα στοιχείο που αν και κατά τη γνώμη μου έχει μεγάλη σημασία, πέρασε όμως στα ψιλά, είναι το γεγονός ότι η παραπάνω τροπολογία καταψηφίστηκε από τους κκ. Πλεύρη και Γεωργιάδη. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο πρώτος είναι διδάκτωρ της Νομικής και ο δεύτερος γονιός. Δε χρειάζεται κάποιος να φέρει κάποια από αυτές τις ιδιότητες, για να επιδείξει την αυτονόητη ευαισθησία που αρμόζει σε μια τέτοια περίπτωση. Χρειάζεται απλά να είναι ‘’άνθρωπος’’, κάτι το οποίο, όπως έδειξε η ιστορία του Ρωμανού, δεν είναι αυτονόητο.

Διότι δεν είναι μόνο οι εν λόγω πολιτικοί που ενστερνίζονται μεσαιωνικές απόψεις ακραίου τιμωρητικού χαρακτήρα αγνοώντας τις έννοιες του σωφρονισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπάρχουν και  πολλοί ‘’μικροί Πλεύρηδες και Γεωργιάδηδες’’ που πίσω από την ασφάλεια του πληκτρολογίου τους εκτέλεσαν σαν άλλοι δικαστές το Ρωμανό γράφοντας λέξεις προσβλητικές για το νεαρό κρατούμενο, αλλά ενδεικτικές της ψυχικής και πνευματικής πενίας που τους διακρίνει. Αυτοί οι συμπολίτες μας, αν (φευ) τους δινόταν η ευκαιρία να κάνουν πράξη τις ακραίες αστήριχτες απόψεις τους, θα αποδεικνύονταν εξαιρετικά επικίνδυνοι για την κοινωνία.

Και αυτό, επειδή οραματίζονται μια κοινωνία καμωμένη ανάλογα με τα προσωπικά τους γούστα, τις δικές τους πεποιθήσεις και τις κρίσεις που σχηματίζουν αυτοστιγμεί για διάφορα πρόσωπα και καταστάσεις. Κρίσεις εύκολες και ανέξοδες. Μια κοινωνία, στην οποία δε θα έχει θέση οποιοσδήποτε διαφέρει από το δικό τους πρότυπο του ορθού.

Οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας του σήμερα ευτυχώς αντέδρασαν αυτήν τη φορά σφοδρά και ανέκοψαν αυτήν την τραγική πορεία. Στο κοινοβούλιο, αλλά, κυρίως, έξω από αυτό, οι άνθρωποι έπραξαν το αυτονόητο απαιτώντας όχι κάποια προνομιακή μεταχείριση για το Ρωμανό, αλλά τη μη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του. Κάτι απλό που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν αυτονόητο.

Σε αυτές τις υγιείς δυνάμεις δεν εντάσσονται σε καμία περίπτωση πρόσωπα, τα οποία με προκάλυμμα το Νίκο Ρωμανό έφτασαν στο άλλο άκρο υπερασπιζόμενα ποινικά κολάσιμες πρακτικές. Έφτασαν στο σημείο μάλιστα να τον αναγάγουν ως πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση.

Αυτοί παρόλα ταύτα είπαν μια αλήθεια: Ότι η κοινωνία χρωστάει στο Ρωμανό. Ο νεαρός κακοποιός μέσω των αντιδράσεων που προκάλεσε το απονενοημένο διάβημά του κατέδειξε το βαθύ σκοτάδι  ενός μέρους της κοινωνίας μας, αλλά και το λαμπρό φως που γεννιέται μέσα από ένα άλλο.

Ξενοφών Γρηγόρης

Σχόλια

Γνώμες

Περισσοτερα στην κατηγορια Γνώμες

Copyright © 2015-2016 Clevernews