Ελλάδα

“Κοιτάζει” Eurobank το νορβηγικό κρατικό pension fund

“Κοιτάζει” Eurobank το νορβηγικό κρατικό pension fund

Μετά από ένα διάστημα μακράς απουσίας το νορβηγικό government pension fund, το οποίο, ως γνωστόν, είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής παγκοσμίως, εξετάζει το ενδεχόμενο να επανατοποθετηθεί σοβαρά στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Έχοντας κάνει ήδη μια – δύο διερευνητικές κινήσεις επί ελληνικού εδάφους, σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, αλλά και μια καλή “σφήνα” στον τραπεζικό χώρο (σύμφωνα με πληροφορίες, στην Πειραιώς), φέρεται να εξετάζει τώρα την περίπτωση της Eurobank. Διαχειριστής του fund, άλλωστε, είναι μια τράπεζα και συγκεκριμένα το asset managment της Norges Bank, οπότε η σχετική κουλτούρα υπάρχει.

Αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο κεφάλαιο είναι τοποθετημένο στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ στο παρελθόν η παρουσία του και στα ελληνικά τραπεζικά μετοχολόγια ήταν κάτι παραπάνω από σημαντική. Για παράδειγμα, στην Εθνική, στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, ήλεγχε σχεδόν το 5%!

Ακολούθησε μια μακρά φάση αποεπένδυσης, αλλά φαίνεται ότι τώρα έρχεται η ώρα να αναθεωρήσει τη στάση του. Σε αυτό συνέβαλε και το ελληνικό χρηματιστηριακό ράλι των τελευταίων μηνών, αν και λόγω της φύσης των κεφαλαίων που διαχειρίζεται, οι τοποθετήσεις του είναι εξαιρετικά συντηρητικές.

Ως γνωστόν, το εν λόγω sovereign fund, ουσιαστικά είναι το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Νορβηγίας, το οποίο διαχειρίζεται πόρους που προέρχονται από τον ενεργειακό πλούτο της χώρας. Τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια του υπολογίζονται σε περίπου 750 δισ. ευρώ και είναι υψηλότερα και αυτού ακόμη του αντίστοιχου fund του Αμπου Ντάμπι.

Πηγή capital.gr/ Κώστας Οικονόμου

 

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews