Κόσμος

Κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία «βλέπει» νέα δημοσκόπηση

Κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία «βλέπει» νέα δημοσκόπηση

Σημαντικό προβάδισμα έχει το συντηρητικό κόμμα της  ‘Άγκελας Μέρκελ  δύο εβδομάδες πριν από τις γερμανικές εκλογές. Όμως όπως προκύπτει από νέα δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο συνασπισμός με τους φιλελεύθερους δεν φαίνεται να πατά σε στέρεες βάσεις.

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Μέρκελ πιστώνεται με το 41% της πρόθεσης ψήφου και προηγείται με απόσταση των σοσιαλδημοκρατών (SPD) του κύριου αντιπάλου της, του Πέερ Στάινμπρουκ (27%) στη δημοσκόπηση Ντόιτσλανττρεντ που δημοσιοποιήθηκε από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Ο συσχετισμός των δυνάμεων των κομμάτων δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου από την περασμένη δημοσκόπηση του ARD, πριν από την κυριακάτικη τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο επικεφαλής των ψηφοδελτίων. Την περασμένη εβδομάδα έδινε προβάδισμα 41/26 υπέρ της CDU.

Το φιλελεύθερο κόμμα FDP, κυβερνητικός εταίρος της CDU, συγκεντρώνει το 5% της πρόθεσης ψήφου, όπως και την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι Πράσινοι χάνουν μια μονάδα πέφτοντας στο 10% και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Ντι Λίνκε παραμένει σταθερό στο 8%.

Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που τάσσεται κατά του ευρώ παραμένει κι αυτό σταθερό στο 3%, ποσοστό που δεν του επιτρέπει να εκλέξει βουλευτές.

Συγκεντρώνοντας το 46% των ψήφων, ο συνασπισμός των συντηρητικών και των φιλελευθέρων που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην εξουσία διαθέτει «μια μικρή μαθηματική πλειοψηφία που βρίσκεται στο περιθώριο σφάλματος», υπογραμμίζει το ινστιτούτο Infratest Dimap.

Σε περίπτωση αδυναμίας της να κυβερνήσει με το σημερινό συνασπισμό, η Μέρκελ μπορεί να υποχρεωθεί να σχηματίσει κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» με τους σοσιαλδημοκράτες.

Σε ερώτηση για το συνδυασμό κομμάτων που θα επιθυμούσαν να δουν στην εξουσία μετά τις εκλογές, 26% των ερωτηθέντων Γερμανών τάχθηκαν υπέρ ενός μεγάλου συνασπισμού των συντηρητικών με το SPD και 22% υπέρ μιας επανάληψης του σημερινού συνασπισμού των συντηρητικών και των φιλελευθέρων.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.502 προσώπων με δικαίωμα ψήφου και αντιπροσωπευτικό του εκλογικού σώματος στο διάστημα από τις 2 ως τις 4 Σεπτεμβρίου.

 

πηγή: tanea.gr

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews