Πολιτική

Η κυβέρνηση στριμώχνει τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη στο αίτημα αποφυλάκισης Ξηρού

Η κυβέρνηση στριμώχνει τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη στο αίτημα αποφυλάκισης Ξηρού

Νέα σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσαν Σίμος Κεδίκογλου και Νέα Δημοκρατία με αφορμή την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου για την αίτηση αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού. Στηλιτεύεται ιδιαίτερα η αναφορά του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ περί κρατουμένου «ειδικής φύσης» που υπόκειται σε «απάνθρωπη και εξευτελιστική» μεταχείριση.

Αφού δεν κατάφεραν με τις καταθέσεις υπεράσπισης στη δίκη της 17Ν να αποτρέψουν τις καταδίκες, στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν τώρα να πετύχουν την αποφυλάκιση του δολοφόνου – τρομοκράτη, παρεμβαίνοντας στη Δικαιοσύνη. Και μετά διαμαρτύρονται όταν τους λένε ακραίους, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

ΝΔ: Πώς μπορεί ένας φυλακισμένος τρομοκράτης να μετατρέπεται σε κρατούμενο «ειδικής φύσης»

Σε οξύτερο ύφος ήταν η αντίδραση από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας:

«Η συμπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ προς τους τρομοκράτες, όχι μόνο δεν κρύβεται, αλλά και παίρνει προκλητικές διαστάσεις», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά ενώ σημειώνεται ότι πρόσφατα η εφημερίδα «Αυγή» φιλοξενούσε άρθρο «φίλων και συντρόφων του Δ. Κουφοντίνα», που ζητούσε την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.

Με την ανακοίνωσή του, τονίζει η Λ. Συγγρού, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο υιοθετεί «το αίτημα των “φίλων” του φυλακισμένου τρομοκράτη», αλλά και εξαπολύει και επίθεση στο κράτος, «υποστηρίζοντας ότι η παραμονή του Σ. Ξηρού στη φυλακή συνιστά “απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση”, καθώς και “δείγμα εκδικητικότητας του κράτους, σε έναν κρατούμενο “ειδικής φύσης”».

«Πώς και γιατί οι φυλακισμένοι τρομοκράτες είναι “κρατούμενοι ειδικής φύσης” μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ το ξέρει. Ο καθένας, όμως, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του», καταλήγει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώσεις τύπου Βόρειας Κορέας

Οι ανακοινώσεις της ΝΔ και του κυβερνητικού εκπροσώπου θυμίζουν καθεστώτα τύπου Βόρειας Κορέας ή ισλαμικών δικτατοριών και δεν αντιστοιχούν στην ανθρωπιστική διάσταση που εμπεριέχεται στις παραδόσεις του νομικού πολιτισμού κάθε σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας, απάντησε η Κουμουνδούρου προσθέτοντας με νόημα:

Θα περιμέναμε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και η ΝΔ να σχολιάσουν και τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με τη χθεσινή ανακοίνωσή του το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούσε να αντιμετωπιστεί «με τον δέοντα ανθρωπισμό» από τη Δικαιοσύνη η νέα αίτηση διακοπής έκτισης ποινής του Σάββα Ξηρού, κάνοντας λόγο για ανάδειξη της «ξεχωριστής περίπτωσης του συγκεκριμένου καταδίκου».

«Έντεκα και πλέον χρόνια μετά το βαρύτατο τραυματισμό του, τις πολλαπλές σωματικές βλάβες και παρά τα προβλήματα υγείας που υπέστη κατά τον τραυματισμό του και τα επόμενα χρόνια, όπως τύφλωση, κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νευρολογικά προβλήματα, ο Σάββας Ξηρός εξακολουθεί να παραμένει κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού», σημείωνε στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αιτήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα για αναστολή ή διακοπή της ποινής του απορρίφθηκαν, ωστόσο, όπως επισημαίνεται, το ελληνικό κράτος, καταδικάστηκε για τη μεταχείριση του Σ. Ξηρού από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) τον Σεπτέμβριο του 2010.

«Στην ουσία, το ΕΔΔΑ καταδίκασε το ελληνικό κράτος διότι εφαρμόζει πάνω στον Σάββα Ξηρό εκδικητικές μεθόδους κράτησης, αρνούμενο να του δώσει τη δυνατότητα να φροντίσει τα πολλαπλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Έκρινε, δε, ότι η εισαγωγή του σε ειδικευμένο ιατρικό κέντρο για το χρονικό διάστημα που απαιτεί η φύση της ιατρικής του αγωγής, μπορούσε να αποδειχθεί αποφασιστική για την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του», υποστηρίζει το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και κλείνοντας υπογραμμίζει πως η παραμονή ενός ανθρώπου στη φυλακή με τα προβλήματα του Σ. Ξηρού συνιστά «απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση», η οποία μπορεί να εξηγηθεί μόνο ως δείγμα εκδικητικότητας του κράτους προς έναν κρατούμενο «ειδικής φύσης».

 

 

 

πηγή: iefimerida.gr

 

Σχόλια

Πολιτική

Περισσοτερα στην κατηγορια Πολιτική

Copyright © 2015-2016 Clevernews