Πολιτική

«Κλειδώνει» σήμερα η φορολογία των ακινήτων

«Κλειδώνει» σήμερα η φορολογία των ακινήτων

Ο μέσος φόρος στα καλλιεργούμενα χωράφια θα κυμαίνεται από 4 έως 6 ευρώ – Αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές για τα αστικά ακίνητα

Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη φορολογία ακινήτων.

Στόχος της νέας αυτής σύσκεψης είναι η οριστικοποίηση των διατάξεων του νομοσχεδίου που αφορά στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα εφαρμοστεί από το 2014 και αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση να έχουν κατατεθεί στη Βουλή έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, το ΥΠΟΙΚ καταλήγει σε μέσο στρεμματικό φόρο 10 ευρώ για τα εκτός σχεδίου ακίνητα.

Τα ποσά θα είναι κλιμακωτά και θα ξεκινούν από δύο ευρώ το στρέμμα. Για τις καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις ο μέσος φόρος θα είναι 4-6 ευρώ, ενώ για τα εκτός σχεδίου «φιλέτα» σε παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές θα φτάνει τα 30 έως 40 ευρώ το στρέμμα.

Τα αγροτεμάχια θα φορολογούνται ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκονται (πεδινά, ημιορεινά, ορεινά) και το εμβαδόν. Ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το στρέμμα και θα είναι μικρότερος για τις εκτάσεις γης που εκμεταλλεύονται οι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Υψηλότερους φόρους θα πληρώσουν το 2014 οι ιδιοκτήτες ακινήτων, των οποίων τα κτίσματα βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Για τα αστικά ακίνητα, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αλλαγές στα κλιμάκια και στους συντελεστές, με βάση τους οποίους θα υπολογίζεται ο νέος φόρος.

Ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την εφαρμογή μιας κλίμακας με 33 συντελεστές, οι οποίοι θα ξεκινούν από 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, το τελευταίο σενάριο προβλέπει λιγότερα κλιμάκια 25 έως 30. Ο περιορισμός των κλιμακίων σημαίνει αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να βεβαίωση φόρους συνολικού ύψους 3,6 έως 4,2 δισ. ευρώ ώστε να καταφέρει να εισπράξει τελικά από 3,2 έως 3,6 δισ. ευρώ.

Πηγή protothema.gr

Σχόλια

Πολιτική

Περισσοτερα στην κατηγορια Πολιτική

Copyright © 2015-2016 Clevernews