Κόσμος

Το Κογκρέσο απέτρεψε την ύστατη στιγμή τη χρεοκοπία

Το Κογκρέσο απέτρεψε την ύστατη στιγμή τη χρεοκοπία

Βουλευτές φεύγοντας από το Καπιτώλιο τη νύχτα: Η συμφωνία αίρει το «λουκέτο» και παρατείνει τις δανειοληπτικές δυνατότητες των ΗΠΑ

Την ύστατη στιγμή υπερψήφισαν Βουλή και Γερουσία τη συμφωνία για ενδιάμεση λύση στο διπλό πρόβλημα του ορίου δανεισμού και του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, αποτρέποντας το ενδεχόμενο αμερικανικής στάσης πληρωμών και ανοίγοντας ξανά τις δημόσιες υπηρεσίες. Ο Μπαράκ Ομπάμα κύρωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης τη συμφωνία.

Σημαντική ήττα για τους Ρεπουμπλικανούς η ψηφοφορία στη Βουλή, με τον σκληρό πυρήνα της πλειοψηφίας να καταψηφίζει αλλά να μην καταφέρνει να επιβληθεί. Το Tea Party δεν υποχώρησε, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί αναγκάστηκαν να λυγίσουν.

Η συμφωνία εξασφαλίζει χρηματοδότηση στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό μέχρι τις 15 Ιανουαρίου -αίροντας το πρώτο πρόβλημα, το λεγόμενο shutdown- και ανεβάζει το όριο δανεισμού των ΗΠΑ σε επίπεδο που επαρκεί για αποπληρωμή οφειλών μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου -το δεύτερο και πιεστικότερο πρόβλημα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έβαλε την υπογραφή του στη συμφωνία τα ξημερώματα της Πέμπτης. Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε αναφέρει πως όσοι ομοσπονδιακοί δημόσιοι υπάλληλοι είχαν τεθεί (λόγω shutdown) σε αναγκαστική αργία, θα έπρεπε να είναι έτοιμοι το πρωί της Πέμπτης να επιστρέψουν στη δουλειά.

Στη συμφωνία που κυρώθηκε δεν περιλαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μπλόκο στη μεταρρύθμιση του συστήματος περίθαλψης (του Obamacare, κόκκινο πανί για τους Ρεπουμπλικανούς), από το οποίο και είχε ξεκινήσει το αδιέξοδο.

Η έκβαση αυτή πιστώνεται ως σαφής νίκη στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών στο Καπιτώλιο και στον ίδιο στον Μπαράκ Ομπάμα.

Στη Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, η συμφωνία πέρασε αρκετά εύκολα (81 υπέρ έναντι 18 κατά). Στη Βουλή, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί, πέρασε με 285 υπέρ (οι ψήφοι όλων των Δημοκρατικών και μέρους των Ρεπουμπλικανών) έναντι 144 κατά -ισχυρό τμήμα της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας, το οποίο όμως δεν κατάφερε να επιβληθεί.

Δηλαδή, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπένερ, χρειάστηκε να αθετήσει την αρχή του να μην επιτρέπει να περνούν νομοσχέδια που δεν έχουν την στήριξη της (ρεπουμπλικανικής) πλειοψηφίας.

Πηγή in.gr

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews