Συνεντεύξεις

Κωνσταντίνα Μόσχου: «Το τιρκουάζ είναι το χρώμα του ελληνικού καλοκαιριού και της χαράς»

Κωνσταντίνα Μόσχου: «Το τιρκουάζ είναι το χρώμα του ελληνικού καλοκαιριού και της χαράς»

Ετοιμάζεστε για διακοπές; Είστε λάτρης των αστυνομικών ιστοριών; Σάς βρήκαμε βιβλίο για τη βαλίτσα, για να έρχεται σε απόλυτη αρμονία και με το τοπίο.

«Οι Κυρίες με τα Τιρκουάζ» είναι το νέο βιβλίο της Κωνσταντίνας Μόσχου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Bell (περισσότερα διαβάστε εδώ). Ληστεία, φόνοι, χαμένα λεφτά, ηλικιωμένες κυρίες, τιρκουάζ, μπορεί να σάς ακούγονται άσχετες μεταξύ τους λέξεις, αλλά πιστέψτε μας είναι επειδή δεν έχετε ξεφυλλίσει ακόμα τις σελίδες του βιβλίου.

Κύρια Μόσχου, ένα χρόνο μετά το «Σταχτόνερο», σάς συναντάμε με νέο βιβλίο. Πείτε μάς λίγα λόγια για τις «Κυρίες με τα τιρκουάζ».

Είναι ένα βιβλίο γραμμένο σε διαφορετικό ύφος από το προηγούμενο, φεύγω δηλαδή από το περσινό τοπικό νουάρ και για φέτος το καλοκαίρι επιλέγω πλοκή, δράση και χιούμορ. Ο ντετέκτιβ μου έχει να αντιμετωπίσει ένα ηθικό δίλημμα, αφού ψάχνει να βρει τους πραγματικούς ενόχους μιας ληστείας τράπεζας, με όλα τα στοιχεία να οδηγούν σε τρεις γυναίκες από το στενό περιβάλλον του. Καθώς η δράση κορυφώνεται, εμφανίζονται αγαπημένοι ήρωες από το πρώτο βιβλίο του ντετέκτιβ και άλλοι επίσης ενδιαφέροντες χαρακτήρες που αντί να ξεδιαλύνουν την ιστορία, την μπλέκουν περισσότερο. Το τέλος βέβαια έρχεται φυσικά, αν και απρόβλεπτο.

Ο Ντετέκτιβ Στάθης Παντελιάς (ξανα)ήρθε για να μείνει;

Πιστεύω πως ναι. Κρίνοντας από τις αντιδράσεις των αναγνωστών και στα δύο βιβλία με τον ίδιο ήρωα, θα είναι ευχάριστο να δούμε πώς εξελίσσεται με το πέρασμα του χρόνου. Έτσι ώστε να μην έχουμε μονάχα δυο-τρεις υποθέσεις του ήρωα, αλλά και τη ίδια τη ζωή του. Είναι ένας χαρακτήρας ανθρώπινος και μπορεί να αποδώσει με τη δική του οπτική τη σύγχρονη και τόσο παράξενη κοινωνία μας. Το κυριότερο: μπορούμε να διαβάσουμε τις σκέψεις του, δεν μας κρύβεται, και αυτό του δίνει αυθεντικότητα.

Να υποθέσουμε ότι το τιρκουάζ είναι το αγαπημένο σας χρώμα;

Εκτός από αγαπημένο μου χρώμα, είναι το χρώμα του ελληνικού καλοκαιριού και της χαράς. Και κυρίως το πιο ταιριαστό για τούτο το βιβλίο, αφού συμβολίζει τον πλούτο και την ευημερία, αυτά που αποζητούν οι τρεις ηρωίδες Κυρίες και φυσικά όλοι όσοι κυνηγούν το εύκολο χρήμα. Είναι η απόχρωση που μας φτιάχνει τη διάθεση, και είναι άξιο απορίας γιατί έχει εξαφανιστεί από την ελληνική αγορά – δύσκολα θα βρεις αντικείμενα ή ρούχα σε αυτό το χρώμα. Μπορεί κάτι να σημαίνει αυτό και να έχει σχέση με τη γενικότερη διάθεση που επικρατεί.

Ποιο σχόλιο που έγινε για το βιβλίο σάς έκανε εντύπωση;

Η αλήθεια είναι ότι οι αναγνώστες αστυνομικής λογοτεχνίας σχολιάζουν περισσότερο από όσο θα το έκαναν με άλλα είδη, επειδή συμμετέχουν στη λύση. Είναι απίστευτα τα σχόλια που ακούω, αρκετές φορές εγκωμιαστικά. Κάτι που μου έκανε εντύπωση ήταν πως είναι παράλογο ο ήρωας να μπουκώνεται όλη την ώρα με μαστίχα Χίου. Υπάρχουν αρκετά πληθωρικά στοιχεία σε αυτό το βιβλίο και κάποιος που δεν έχει συνηθίσει σε αυτόν τον τρόπο γραφής πιθανόν να του φανεί περίεργο ή ίσως αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε ελληνικά όταν διαβάζουμε ένα αστυνομικό βιβλίο με τοπικούς χαρακτήρες.

Πώς βιώσατε την περίοδο της καραντίνας λόγω κορονοϊού;

Όπως όλοι μας. Ήταν και είναι ακόμα μια εποχή του τρόμου, ασχέτως αν την έχουμε αποποιηθεί με τραγούδια και βουτιές στη θάλασσα. Μπορώ να πω ότι για μένα αυτή η περίοδος δεν ήταν δημιουργική ως προς τη γραφή, αλλά ήταν περισσότερο εποχή φροντίδας και πλησιάσματος με την οικογένεια και με τους ανθρώπους που αγαπώ. Ήταν οι μέρες που συνειδητοποιήσαμε ποιοι είμαστε, με ποιους είμαστε και πού πάμε.

Ποιο/α βιβλίο/α έχετε στη βαλίτσα των φετινών καλοκαιρινών διακοπών;

Θα έχω μαζί μου «Μαθήματα Ευτυχίας» της Κάρολ Μάθιους, ένα από τα πιο δροσερά και αισιόδοξα αναγνώσματα για το καλοκαίρι. «Τα 39 σκαλοπάτια» του Τομ Μπιούκαν, ένα από τα πιο κλασικά βιβλία απόδειξης της αθωότητας του ήρωα. Και το «Χωρίς ρίσκο» του Τζέφρυ Άρτσερ, γιατί το όνομα του συγγραφέα είναι εγγύηση.

Πάντα ετοιμάζετε κάτι καινούριο, γράφετε αδιαλείπτως. Να περιμένουμε και άλλο αστυνομικό βιβλίο σύντομα;

Θα υπάρξει κάτι νέο σύντομα, αφού έχω ήδη στα σκαριά έτοιμες ιστορίες. Δουλεύω ήδη πάνω στην επόμενη υπόθεση του ντετέκτιβ μου, και έπεσα πάνω στην καλύτερη εποχή για να το κάνω. Το καλοκαίρι είναι ό,τι καλύτερο για θετικές σκέψεις. Όπως και να ’χει, το επόμενο θα είναι σίγουρα αστυνομικό, είτε με τον ίδιο ήρωα είτε με ένα διαφορετικό βιβλίο μυστηρίου που είναι ήδη έτοιμο.

Σάς ευχαριστούμε πολύ!

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews