
Όλοι συμφωνούμε ότι η ελληνική μυθολογία μπορεί ν’ αποτελείται από αρχαίες ιστορίες, αλλά αυτό δεν την κάνει λιγότερο ενδιαφέρουσα και επίκαιρη. Μας αποδεικνύει ότι η ειρήνη, ο πόλεμος, ο έρωτας, το μίσος, η απιστία, ο θάνατος και άλλα είναι θέματα που πάντα απασχολούν τον άνθρωπο και την αχόρταγη φύση του. Ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, σε συνέχεια του πολύ επιτυχημένου καναλιού του στο Youtube, φέρνει το νέο του βιβλίο «The Mythologist -για όλα υπάρχει ένας μύθος» από τις εκδόσεις Kaktos (περισσότερα δείτε εδώ).
Κύριε Λουκόπουλε, πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο.
«Για όλα Υπάρχει Ένας Μύθος»! Πρόκειται για ένα ταξίδι στην αρχαία ελληνική μυθολογία, μέσα από δέκα κεφάλαια- αντιθέσεις της ζωής μας. Έρωτας-Μίσος, Πόλεμος-Ειρήνη, Γέννηση-Θάνατος κα. Σκοπός μου ήταν το βιβλίο να λειτουργήσει σαν επιχείρημα και να δείξω ότι η ελληνική μυθολογία είναι διδακτική, ψυχαγωγική, χρήσιμη, διαχρονική και επίκαιρη.
Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που βρίσκουμε διαρκώς μπροστά μας τη μυθολογία;
Ο κυριότερος λόγος, θα έλεγα, είναι το γεγονός ότι οι αρχαίοι μύθοι πραγματεύονται αξίες, συναισθήματα, ιδανικά και καταστάσεις που απασχολούσαν τον άνθρωπο στην αρχαιότητα, τον απασχολούν σήμερα και θα συνεχίσουν να τον απασχολούν για όσο υπάρχει. Όλες αυτές οι αντιθέσεις που συμπεριέλαβα στο βιβλίο, είναι πράγματα που μας ταλαιπωρούν διαχρονικά και οι αρχαίοι μύθοι μας δίνουν μια μοναδική εικόνα για το πώς τα έβλεπαν οι άνθρωποι της αρχαιότητας.
Η ελπίδα τελικά είναι καλό ή δεινό;
Το κλειδί είναι το μέτρο. Η ελπίδα μπορεί να γίνει κινητήρια δύναμη και λόγος ύπαρξης. Μπορεί όμως να γίνει και εμμονή ή να είναι ψεύτικη. Από μόνης δεν λέει πολλά. Πρέπει ακόμα κι αυτή να αντιμετωπίζεται με σύνεση και μέτρο για να μη γίνει επικίνδυνη. Μπορεί να πεθαίνει τελευταία, αλλά δεν χρειάζεται να μας πάρει μαζί της.
Φοβάστε το σκοτάδι ή το θεωρείτε λυτρωτικό;
Μια ζωή μόνο με φως είναι ξενέρωτη και γι’ αυτό δεν υπάρχει στους μύθους. Το ταξίδι του ανθρώπου από το σκοτάδι στο φως είναι γοητευτικό και η στιγμή που φτάνει στον προορισμό του είναι λυτρωτική. Όσα όμως έμαθε στο σκοτάδι θα τον συνοδεύουν για μια ζωή και τον έκαναν αυτό που είναι σήμερα.
Ποιον θεωρείτε το μεγαλύτερο «πόλεμο» στην εποχή μας;
Κυριολεκτικά μιλώντας, δυστυχώς, δίπλα μας γίνεται αυτή τη στιγμή ένας πραγματικός πόλεμος με καθημερινές απώλειες και τραγικές ιστορίες που πλέον δεν «πουλάει» και δεν απασχολεί την επικαιρότητα η οποία θρέφεται από το τι είναι εμπορικό ή συμφέρον κάθε φορά. Αυτά είναι τα δύσκολα και τα σημαντικά προβλήματα της ζωής. Μεταφορικά μιλώντας ο μεγαλύτερος «πόλεμος» όχι μόνο σήμερα, διαχρονικά, είναι ο πόλεμος με τον εαυτό μας και τα πάθη μας.
Βρίσκετε σχέση στους σημερινούς πολέμους με αυτούς της αρχαιότητας;
Ναι, φυσικά. Και στρατηγικά και πνευματικά. Και από πλευράς κινήτρων, αιτιών και αφορμών και από πλευράς δεινών. Οι λόγοι που οδήγησαν στον Πελοποννησιακό Πόλεμο για παράδειγμα, η γλύκα της εξουσίας και της κυριαρχίας, οι ιδεολογικές διαφορές και ο έλεγχος δεν απέχουν πολύ από τις σημερινές αιτίες ενός πολέμου. Αυτό που μένει πάντα ίδιο πάντως, είναι ο ανθρώπινος πόνος και το τι αφήνει πίσω της η κάθε πολεμική αναμέτρηση.
Τελικά η αλήθεια είναι μία ή πολλές;
Και τα δυο! Αν μιλάμε για μαθηματικές πράξεις ή κάτι που αποδεικνύεται επιστημονικά και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, η αλήθεια είναι μια. Αν μιλάμε όμως για τον τρόπο που ο καθένας μας βλέπει τον κόσμο, τότε οι αλήθειες είναι όσοι και οι άνθρωποι. Το τι είναι σωστό ή λάθος, ωφέλιμο ή μη, ηθικό ή ανήθικο, έγκειται στην αλήθεια του καθενός μας.
Ποια η διαφορά μεταξύ μύθου και θρύλου; Γιατί δεν έχουμε ας πούμε θρυλολογία;
Όπως εξηγώ και στο βιβλίο, οι θρύλοι πατάνε περισσότερο στη γη σε σχέση με τους μύθους. Βασίζονται πάνω σε αποδεδειγμένα ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, ενώ οι μύθοι όχι (ή τουλάχιστον σε γεγονότα για τα οποία δεν είμαστε σίγουρα αν συνέβησαν ή ανθρώπους που δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν υπήρξαν). Στους θρύλους υπαρκτά πρόσωπα αποκτούν υπεράνθρωπες ιδιότητες ή ικανότητες. Πρωταγωνιστούν σε ιστορίες που δεν εξηγούν τον κόσμο ή που δεν έχουν θρησκευτική λειτουργία όπως οι μύθοι, αλλά συχνά θέλουν να περάσουν ένα ηθικό δίδαγμα. Θρυλολογία δεν υπάρχει γιατί με τους θρύλους ασχολείται η Μυθολογία, η λαογραφία και άλλα κομμάτια των επιστημών.
Σίγουρα θα έχετε αγαπημένη ιστορία στην ελληνική μυθολογία;
Ο μύθος του Έρωτα και της Ψυχής είναι σίγουρα ο αγαπημένος μου. Δεν είναι ελληνικός, είναι ρωμαϊκός, αλλά αποτελεί κομμάτι της «Κλασικής Μυθολογίας». Οι προσωποποιημένες έννοιες που πρωταγωνιστούν, ο Έρωτας και η Ψυχή δηλαδή, μεταφέρουν στον αναγνώστη το μήνυμα της διαχρονικής δυσκολίας να συμβιβαστεί το λογικό με το συναίσθημα και τις τεράστιες προσπάθειες και θυσίες που πρέπει να γίνουν στον αγώνα για να βρεθεί η ευτυχία σε μια ερωτική σχέση.
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε δίπλα στο Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο. Η επιλογή του χώρου έγινε τυχαία ή έχει κάποιον συμβολισμό;
Η παρουσίαση που έγινε στο ΕΑΜ ήταν μια από τις σημαντικότερες στιγμές και ημέρες της ζωής μου μέχρι στιγμής. Η προσέλευση του κόσμου και η αγάπη του για το βιβλίο και το έργο μου ήταν συγκινητική. Από πλευράς τοποθεσίας, δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε να έχει επιλεχθεί κάποιο καλύτερο μέρος από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η σχέση Μυθολογίας και Αρχαιολογίας είναι δεδομένη και δίπλα στο μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο της χώρας, η συζήτηση γύρω από τη μυθολογία «ντύθηκε» με τον κατάλληλο τρόπο.
Ετοιμάζετε νέο βιβλίο;
Δεν μπορώ να πω πολλά ακόμα αλλά σε συνεργασία με τις Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ είμαστε ενεργοί και δουλεύουμε συνεχώς σε νέα project γύρω από τη Μυθολογία. Ίσως το επόμενο βήμα να απευθύνεται στους μικρότερους φίλους μας!
Σας ευχαριστούμε πολύ!

Facebook
Twitter
Tumblr
RSS