Κόσμος

Κόντρα Βουλή-ΔΝΤ με Στουρνάρα

Κόντρα Βουλή-ΔΝΤ με Στουρνάρα

«Πονοκέφαλο» προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο οι δημόσιες τοποθετήσεις για ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων την επόμενη τριετία, που έρχονται σε αντίθεση με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης.

 

Πιο συγκεκριμένα, έντονος εκνευρισμός δημιουργήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών από την δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Το Ταμείο ζήτησε νέα μέτρα ύψους περίπου 6,6 δισ. ευρώ για την τριετία 2014-2016 και χαρακτήρισε προτεραιότητα το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

 

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος θεωρεί δεδομένο ένα νέο κούρεμα με εμπλοκή του επίσημου τομέα (OSI), για να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ ως το 2020. Το χρέος αναμένεται φέτος στο 172,6% του ΑΕΠ και το 2014 στο 172,6% του ΑΕΠ.

 

Το ΔΝΤ υπογράμμισε ότι υιοθετεί τη θέση του «κουρέματος» εν αντιθέσει με τη διαφορετική θέση, όπως σημειώνεται, της ΕΕ και ότι το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην ετήσια σύνοδο του Ταμείου, που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

 

Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα στις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας που επιμένει ότι ακόμη και με τους πιο αυστηρούς υπολογισμούς θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ, το ΔΝΤ εκτίμησε ότι για φέτος δεν θα υπάρξει πλεόνασμα. Αντίθετα προέβλεψε ότι θα προκύψουν πλεονάσματα, 1,4% για το 2014, 3% για το 2015 και 4,5% τα επόμενα δύο χρόνια.

 

Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών ήταν άμεση και με αιχμές για τις αστοχίες του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το οικονομικό επιτελείο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει εκθέσεις διεθνών οργανισμών ακόμη και όταν το Ταμείο «αποδέχονταν εσφαλμένες παραδοχές και λανθασμένες εκτιμήσεις στη σύνταξη του αρχικού Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για τη χώρα μας».

 

«Η ελληνική κυβέρνηση τοποθετείται, με ευθύνη και σεβασμό στις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, μόνο επί του συμφωνημένου, με την τρόικα, Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής» ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.

 

Αναφορικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων το υπουργείο Οικονομικών σχολίασε ότι οι συζητήσεις με τους εταίρους μας συνεχίζονται και το όποιο δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί από περικοπές δαπανών και τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. «Σε κάθε περίπτωση, το όποιο κενό που υπάρχει έως το 2017, με τους στόχους που υπάρχουν σήμερα, θα καλυφθεί με έλεγχο των δαπανών και με πρωτοβουλίες για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, αλλά και από την ορατή ήδη καλυτέρευση του μακροοικονομικού κλίματος» τόνισε το υπουργείο Οικονομικών.

 

Το δεύτερο «χτύπημα» για τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου ήρθε από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής που σήμανε συναγερμό για την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού και για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η έκθεση του Γραφείου σημείωσε ότι ένα νέο δάνειο απλώς θα έλυνε προσωρινά το μείζων πρόβλημα, που είναι η αντιμετώπιση του όγκου του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Παράλληλα χαρακτήρισε «ψευδαίσθηση» την άποψη ότι η χώρα μπορεί να βγει στις αγορές το 2014.

 

ΠΗΓΗ: real.gr

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews